Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Wymiana no name na coś markowego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chcę zmienić mojego starego amorka [no name] na coś nowego i markowego. Amortyzator powinien być bez pivotów, posiadać uchwyt na zacisk tarczy i posiadać w miarę 'ciekawy' skok. Zastanawiam się nad jakimś FOX'em, ale kompletnie się nie orientuje w tych firmach i modelach. Fajnie by było gdyby był czarny, biały nie wchodzi w grę. Cena... myślę że do 500zł można kupić coś ciekawego. Rower służy mi do jazdy po wszystkim, często po jakiś leśnych drogach, także fajnie jakby był amor był miękki. Jeśli to może pomóc to - koła 26" i rama 19".

Pzd, wilcek :)

• Mod Team
Napisano

Budżet wystarczy na epicona w wersji powietrznej, chyba że używka. Może też być uboższy raidon też powietrze, jeżdżę i do trochę mocniejszej turystyki się nadaje (teren, lajtowy maraton itp). Dmuchnięciem ustawisz jak chcesz pod siebie, sprężyna jest mało reformowalna (ewentualna wymiana na twardszą lub bardziej miękką). Pomyśl o powietrznym.

Napisano

Ja mogę polecić to samo co koledzy wcześniej :thumbsup:

Nowy Epicon z 2009 zbierał pozytywne opinie i na jego + można zaliczyć bardzo fajną masę jak na sprzęt za taką cenę.

Tora fajnie pracuje w wersji powietrznej ale jest dość ciężka.

Na używane amorki bym jednak uważał bo różnie może być z ich stanem (uszczelki i te sprawy), ale to już zależy od uczciwości sprzedawcy...

Napisano

Hahah, ale dałem... miałem napisać Rock Shox a nie FOX, nie wiem skąd w ogóle wiedziałam że takie coś jest. Hamulce tarczowe, na razie lipne, poluje na Avid Juicy 5. Waże 65kg. Jeżdżę wszędzie, nie jakoś wyczynowo, po prostu chcę żeby ten amorek jakoś chodził a nie był sztywny. Ogólnie rower to Northec Sensor (nie bijcie) i chcę w nim trochę pozmieniać, potem przerzuciłbym może się na inną ramę.

Napisano

Ze swojej strony polecam Marzocchi MX Comp ETA. Niedawno przesiadłem się na niego z Tory i według mnie różnica w pracy (przede wszystkim w płynności) jest bardzo duża (oczywiście na korzyść Marzocchi). Za 500zł powinieneś upolować ładny egzemplarz :)

• Mod Team
Napisano

na 65kg to raczej coś powietrznego bo takie piórko to nawet sprężyny nie dygnie.

Epicon albo Raidon

A nie przesadzajmy ja ważę tyle samo a swojego mańka to i dobić potrafię (jak mu trochę utnę skoku) :icon_wink:

Czyli np takie coś:

Epicon

Podejdzie do tego tarcza 185mm? No i czy w tym moim szrocie to zamontuje :woot:

Tak to coś w ten deseń ale na tego sprzedawce uważaj bo lubi wysyłać coś ździebke innego niż wystaiał na aukcji ...

Tarcza max to 180 i jeżeli tylko rura sterowa nie będzie za krótka (nie wspominając o odpowiedniej średnicy 1 1/8" czyli 28'6mm) to go zpokojnie zamońcisz. No chyba ze miałeś wcześniej widelec gwintowany, to wtedy czekają cie drobne modernizacje :P

Napisano

Kurcze poszperałem w necie i wyczytałem że ten amorek co mam teraz ma rurę sterowną 1". Czy znajdę coś ciekawego pod calaka?

Napisano

Jeszcze jutro zmierzę i dam znać czy faktycznie tak jest. Jak coś to w wakacje pobawię się w zmianę ramy :icon_wink:

Tylko teraz chciałbym zmienić hamulce (wspomniane wyżej AJ FIVE) i tak się zastanawiam czy podeszły by do mojego roweru?

Napisano

Ogólnie rower to Northec Sensor (nie bijcie) i chcę w nim trochę pozmieniać, potem przerzuciłbym może się na inną ramę.

Szkoda czasu i kasy na babranie się w gó**ie. Amora jak kupisz to pod 1cal i nie przełożysz go do nowej ramy pod 1 i 1/8cala.

Zamiast bawić się w wymiany amorów kup nową ramę (jakiegoś Accenta za ~300zł) i nowego amora (XCR za 250zł). Osprzęt przełożysz z tego co masz, dokupisz nową sztycę + mostek i masz już rower a nie makrokesza.

Napisano

Dobra, to dam sobie spokój z amorkiem, pobawię się w to na wakacje. A co do hamulców, jak bym kupił te AJ Five, to bez problemu przełożyłbym je do nowej ramy, tylko czy podejdą do obecnego amorka? @marcin_ostrów wiem doskonale że manetki też muszę zmienić i z tym nie było by problemów.

Pzd

Napisano

Mocowania w większości amortyzatorów i zacisków są standardowe a jak Ci nie spasuje to są jeszcze adaptery. O to się nie martw raczej.

A jak już będziesz kupował ramę to uważaj żebyś nie kupił bez mocowania pod tarcze na tył :P Znajomy kupił ramę kiedyś, zaczął skręcać rower i się kapnął, że nie ma jak z tyłu zacisku założyć bo rama tylko pod v-ki była :down:

Napisano

Sorry że post pod postem.

Jak pisałem wcześniej zamawiam hamulce tarczowe hydrauliczne. Wybierałem pomiędzy AJ 5 a Shimano SLX, i jednak wybór padł na SLX. Teraz muszę jeszcze zamówić tarcze do tych hamulców. Mam na oku takie oto tarcze:

vincere.pl/sklep/index.php?p90,unex-sawtooth-160-titanium

allegro.pl/item954005670_nowa_super_tarcza_alligator_pila_160_mm_88_gram.html

Jak widać tarcze innych firm, taki sam model i jedna jest pokryta tytanem czy czymś tam. Do tej tytanowej wziąłbym od razu takie śruby - http://vincere.pl/sklep/index.php?p24,sruba-m5x10-torx-gold-vincere-titanium

Co wybrać? Przyznam że podoba mi się wzór tych tarcz i raczej nie chciałbym innych :)

Pzd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...