piko Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 Witajcie Mój rower wrócił z przeglądu zimowego i skucha w serwisie napisali mi że napompowali amorki - nie sprawdziłem. Wsiadłem na rower i niestety zaczęło coś stukać - okazało się ze amorek tylny. Niestety powrót był bez powietrza. Sprawdziłem jeszcze regulację tłumienia i wtedy wyciekł olej przez zawór :/. Po powrocie napompowałem go znowu no i trzyma ale wydaje dziwne dźwięki . Wiem ze amor nadaje się do naprawy, ale możecie podpowiedzieć co to może być? Czy można to np zlecić każdemu serwisowi czy trzeba wysyłać do wawy - a może w 3-city jest jakiś serwis manitou? dzięki za odpowiedź
tobo Napisano 24 Marca 2010 Napisano 24 Marca 2010 ten swinger posiada dwa zawory/wentyle: klasyczny do pompowania komory głownej, czyli sprężyny powietrznej, i drugi ukryty pod czerwonym kapturkiem, czyli zawór spv. amortyzatory manitou wyposażone w spv muszą być używane z napompowaną komorą spv, ciśnienie minimalne to chyba 50psi. bez niego amortyzator stuka, eksploatowany w ten sposób może ulec uszkodzeniu (wg producenta) wyciek oleju przez zawór nie musi oznaczać uszkodzenia: w środku cylindra komory powietrznej znajduje się niewielka ilość oleju smarującego, który może wydostawać się przez zawór. olej może się pojawić np dlatego że w serwisie rower stał/leżał/wisiał w takiej pozycji że olej smarujący spłynął w okolice zaworu. zastanawia mnie po co oni mieli pompować amory - rozbierali je? serwisowali? mieli od ciebie informacje do jakiego ciśnienia je napompować?
piko Napisano 24 Marca 2010 Autor Napisano 24 Marca 2010 po napompowaniu już nie stuka. muszę się przejechać i sprawdzić czy jest ok. A dziwne odgłosy amorka? tzn nie stukanie tylko chlupanie Co do serwisu to własnie nie wiem na czym polegało ich pompowanie
tobo Napisano 24 Marca 2010 Napisano 24 Marca 2010 chlupanie to zasluga przepływu oleju przez tłumik - jeśli amor jest złożony prawidłowo to to siorbanie może wynikać z innego rodzaju oleju - pytanie czy zalali go takim samym (firma/właściwości) jaki był oryginalnie. skoro wcześniej tego nie słyszałeś to gdybam że olej jest inny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.