Kalach Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 Witam. Do tej pory jeździłem na oponach terenowych, jednak związku z tym, że jeżdżę tylko po asfalcie to przymierzam się do zakupu opon szosowych. I tu mam do was gorącą prośbę abyście mi doradzili jakiej marki i jakiej szerokości mają być te opony. Zaznaczam, że mam koła 26" aluminiowe lekkie i wąskie, więc szosówka się zmieści. Proszę o propozycje. Aha i żeby cena nie była wygórowana.
Mod Team safian Napisano 21 Marca 2010 Mod Team Napisano 21 Marca 2010 Sam również szukam opon szosowych do obręcz 16mm. Co myślicie o tych slickach? http://allegro.pl/item961116320_hutchinson_top_slick_2_rozm_26x1_20_max_6_4_bar.html http://allegro.pl/item963809583_opona_maxxis_xenith_26_x_1_5_super_szybki_slick.html Lepiej jest dać slicki na przód i tył, czy może na Tyl slicka a na przód semi-slicka?
Kalach Napisano 21 Marca 2010 Autor Napisano 21 Marca 2010 Sam również szukam opon szosowych do obręcz 16mm. Co myślicie o tych slickach? http://allegro.pl/item961116320_hutchinson_top_slick_2_rozm_26x1_20_max_6_4_bar.html http://allegro.pl/item963809583_opona_maxxis_xenith_26_x_1_5_super_szybki_slick.html Lepiej jest dać slicki na przód i tył, czy może na Tyl slicka a na przód semi-slicka? Jeżeli zamierzasz jeździć tylko po asfalcie (tak jak ja) to na oba slicki, nie wiem co wyjdzie z połączenia dwóch różnych opon;]
TocaS Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 Ja aktualnie testuje Hutchinsony Top Slick 2 i powiem wam, że nie widzę za dużo plusów w porównaniu do Kendy Karma Kevlar 2.0. Prędkości mam podobne, karma lepiej się rozpędza i lepiej daje radę na "kocich łbach", nie wiem czy nie jest to wina wagi. Z drugiej strony czuję, że będzie trzeba kupić inną parę dla testów, zastanawiam się nad Schwalbe Kojak 1.0 lub Schwalbe Durano 1.1 i według opinii są polecane. Co do dwóch różnych może i jakiś sens jest, ale ja dałem radę i na śniegu i w deszczu, trzeba uważać głównie na zakrętach i podczas ostrego hamowania.
porcupine Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 Semislicki zakłada się po to żeby też w lekkim terenie (szuter, ścieżka) pojechać,tylko na asfalt to slicki, Safian, jeżdżę na Xenitach i jestem zadowolony z tych opon, bardzo dobry wybór zwłaszcza w kontekście naszych kiepskich asfaltów,( mam okazje też testować teraz bardzo wąskie 1.1 Stelvio i te średnio nadają sie na kiepski asfalt),poza tym zrobiłem na Xenith kilka tyś. km i żadnego kapcia. Z opon tego typu wart uwagi jeszcze jest Detonator.
smeagul Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 Podłączę się. Ja zastanawiam się właśnie nad Detonatorami, bo jakoś zupełny brak bieżnika trochę mnie przeraża (Kojak, Xenith). Miał ktoś do czynienia z Detonatorami?
Kalach Napisano 21 Marca 2010 Autor Napisano 21 Marca 2010 Ciekawe te Detonatory, przy zakrętach i w deszcz bieżnik da o sobie znać. Powinny być stabilne.
Mod Team safian Napisano 21 Marca 2010 Mod Team Napisano 21 Marca 2010 A powiedzcie: zauwazalna bedzie roznica w oporach toczenia biorac pod uwage np oponke 1.0 a 1.5? I jak z jazda po mokrym asfalcie na slickach?
arbike Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 Obecnie jezdze na kendach kwest 1.5 i przy cenie ok. 20zl za sztuke smiga sie na nich naprawde dobrze.
Brooce Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 I jak z jazda po mokrym asfalcie na slickach? ...myślałem że będzie gorzej Wprawdzie niepewność rośnie i przed ostrzejszymi zakrętami wolę przyhamować, nie jest tragicznie. Spokojnie da się jeździć... (niedawno przesiadłem się na Kenda Kwest, to moje pierwsze "cienkie" oponki więc i porównania nie mam... ale jak na tę cenę - spisują się zadziwiająco dobrze)
Motylop Napisano 24 Marca 2010 Napisano 24 Marca 2010 Witam, Oponki to pierwszy krok w planie uszosowienia mojego bicykla... Po lekturze tego wątku waham się pomiędzy Kenda Kwest 1.5 a 1.25 - Jest jakaś różnica w prędkości i komforcie jazdy? Ma ktoś jakieś doświedczenia? Rozumiem że obie uda mi się założyć na obręcz od górala? (559x19) Obecnie mam opony 26x2,0 - czy w przypadku zmiany będę musiał zmienić także dętki? P.S. W kwestiach rowerowych jestem dyletantem więc proszę o wyrozumiałość
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.