Skocz do zawartości

[korba] zgięty ząb na tarczy

olaff28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Posiadam korbę Truvativ Firex i dzisiaj podczas jazdy jeden ząb na tarczy uległ zgięciu.Zastanawiam się czy muszę wymienić całą korbę,czy tylko największą tarczę (napęd ma przejechane 3500 km)?Ewentualnie proszę o jakiś adres gdzie dostanę taką tarczę.

post-120523-1269175222,31_thumb.jpg

post-120523-1269175241,32_thumb.jpg

• Mod Team

Szalony! Wymieniać korbę czy zębatkę z powodu jednego ząbka ;) Młotek, kombinerki, pilnik i jazda :rolleyes: Zrób tak żeby ten ząb nie wadził i nie upośledzał pracy całego napędu. Ja bym się jednym ząbkiem w ogóle nie przejmował choćby miał zostać wycięty, a korba byłaby szczerbata :thumbsup:

Po pierwsze na pewno nie musisz kupować całej korby

spróbuj odkręcić i wyklepać delikatnie ten ząb, jak ci się uda to złóż i przejedź się, jak przerzutka przełącza tak jak powinna no to jest ok.

jak przerzutka przestałą dobrze przełączać no to musisz zmienić tarczę, nie musi być to tarcza identyczna jaką masz teraz, zmierz rozstawa śrub i ilość zębów

Mam taką samą korbę. Nie pytaj ile razy ją doprowadzałem do porządku ;)

Ostatnio po generalnym remoncie jak wszystkie zębatki miałem osobno w ręku to tłukłem młotkiem jak kowal, brakowało tylko gorącego pieca :D

Raz na trasie maratonu, było takie błoto że mi się tak łańcuch zaklinował, tarcza skrzywiła że tylko operacja "kamień i udub" pomogła.

A po za tym aluminium jest plastyczne całkiem więc spokojna głowa.

• Mod Team

A po za tym aluminium jest plastyczne całkiem więc spokojna głowa.

Tak i przy tym irytująco kruche :icon_mrgreen: Jak ci sie żab czasem złamie to zapiłuj i wyrównaj to miejsce nawet widać nie będzie a juz na pewno nie wpłynie na działanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...