Neverhood Napisano 20 Marca 2010 Napisano 20 Marca 2010 Jaki to jest typ zaplotu? na 2 krzyże, 3 ? Jak to rozpoznać?
Mod Team safian Napisano 21 Marca 2010 Mod Team Napisano 21 Marca 2010 <wikipedia> na krzyże – każda szprycha krzyżuje się z innymi, np. w zaplocie na 3 krzyże, każda szprycha krzyżuje się (przecina) z 3 innymi znajdującymi się po tej samej stronie koła; Optymalna ilość skrzyżowań, czyli taka, przy której szprychy biegną możliwie jak najbliżej stycznej do kołnierza piasty, zależy od ilości szprych: 2 krzyże dla 24/28 szprych, 3 dla 32, 3 lub 4 dla 36, 4 dla 40, 5 dla 48 </wikipedia> Wiec zapewne bedzie to zaplot na 3 krzyze (Jesli zle mowie to niech ktos mnie poprawi)
Neverhood Napisano 21 Marca 2010 Autor Napisano 21 Marca 2010 Bardzo dziękuje. Jakie to proste. Nawet nie wpadłem na pomysł, że na Wikipedii ukryta jest taka cenna informacja. Zwykle są opisy o wyższości jednego zaplotu szprych nad innym. Ale w prosty nie podają co to takiego.
Lbx Napisano 1 Kwietnia 2010 Napisano 1 Kwietnia 2010 O! Czy to jest koło od Komara? Lub innego rometowskiego motoroweru? Sam mam takiego na wsi Z obręczy chrom schodzi nieźle, ale swojego czasu też się zastanawiałem nad zaplotem i średnicą szprych, czy takie jak w MTB
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.