Skocz do zawartości

[zaplot]Rozpoznanie typu

Neverhood

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

<wikipedia>

na krzyże – każda szprycha krzyżuje się z innymi, np. w zaplocie na 3 krzyże, każda szprycha krzyżuje się (przecina) z 3 innymi znajdującymi się po tej samej stronie koła;

Optymalna ilość skrzyżowań, czyli taka, przy której szprychy biegną możliwie jak najbliżej stycznej do kołnierza piasty, zależy od ilości szprych: 2 krzyże dla 24/28 szprych, 3 dla 32, 3 lub 4 dla 36, 4 dla 40, 5 dla 48

</wikipedia>

Wiec zapewne bedzie to zaplot na 3 krzyze (Jesli zle mowie to niech ktos mnie poprawi) ;)

Napisano

Bardzo dziękuje. Jakie to proste. Nawet nie wpadłem na pomysł, że na Wikipedii ukryta jest taka cenna informacja. Zwykle są opisy o wyższości jednego zaplotu szprych nad innym. Ale w prosty nie podają co to takiego.

• 2 tygodnie później...
Napisano

O! Czy to jest koło od Komara? Lub innego rometowskiego motoroweru? Sam mam takiego na wsi :) Z obręczy chrom schodzi nieźle, ale swojego czasu też się zastanawiałem nad zaplotem i średnicą szprych, czy takie jak w MTB :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...