Skocz do zawartości

[Szprychy] jak zamontować.

szponder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dziś kupiłem nowe koła i szprychy, chciałem sam to zamontować. Przeczytałem parę tutoriali, ale nie udało się jak chciałem.

Proszę mi wytłumaczyć czego moje kolo wygląda tak, Czego szprychy są aż tak wyciągnięte ?

70587314944545248351_thumb.jpg

50645907960930201065_thumb.jpg

45878160402556367029_thumb.jpg

i jest jakiś Video tutorial jak je założyć i scentrować domowym sposobem ?

Z góry dziękuję.

Napisano

Jeśli nie umiesz, to lepiej się za to sam nie zabieraj.

Tutoriale wiele nie powiedzą o tym jak zrobić dobre koło... one jedynie pokazują jak je zrobić - jako tako. O przekładaniu szprych do odpowiednich dziurek w obręczy - nic o wytrzymałości (od czego ona zależy) czy też prawidłowym naciągu szprych.

Jesli naprawdę chcesz samemu sobie zaplatać koła, to proponuję przeczytać jakieś porządniejsze książki - "the bicycle wheel" czy np. "the art of wheelbuilding" - nie zastąpi to wprawdzie doświadczenia, ale da pewne podstawy teoretyczne. (mi z pomocą tej pierwszej wyszło całkiem ładne kółeczko, i nawet dość mocne).

A co do Twojego konkretnie koła... czy Ty nie masz po prostu za długich szprych? :)

Albo, jesli te czarne kawałki szprych pod nyplami to gwinty (nie widzę ze zdjęcia) - to może po prostu nie wkręciłeś w ogóle nypli?

Napisano

szprychy nie są za długie. Są takie same jak wcześniejsze.

Wszystko jest dokręcone na full, nie wiem spróbuje jeszcze raz i zobaczę te porządniejsze książki.

Bardzo dziękuję.

edit:

Ile może sobie wsiąść taki Komis za zrobienie dwóch kół do BMX. Szprych na jedno koło 46.

Napisano
szprychy nie są za długie. Są takie same jak wcześniejsze

No tak, ale napisałeś że:

Dziś kupiłem nowe koła i szprychy, chciałem sam to zamontować.

Więc o ile nie kupiłeś takiej samej piasty i obręczy jaką miałeś, to nowe szprychy prawdopodobnie mają inną długość (nie koniecznie, ale zazwyczaj). Chyba że chodzi Ci o to, że rozplotłeś koło, pomalowałeś i chcesz złożyć na nowo.

ooo, może być jeszcze jedna przyczyna. Nie wiem jak to jest dokładnie z kołami do BMX'ów, ale z tego co zobaczyłem w google grafice - są one zaplecione na 4 krzyże. Ty zaplotłeś na trzy - do czego potrzeba krótszych szprych ^_^

W serwisie zaplot jednego koła (mtb 26", ale myślę że 20" nie powinno szczególnie drożej) to koszt około 30zł.

p.s.

tu masz filmik o budowie kół do BMX'a - http://vimeo.com/1996354

• Mod Team
Napisano

Popieram nie wygląda to jak standardowy zaplot. Jeżeli twoja piasta jest na tyle samo szprych jak jakie kolwiek inne koło dostępne pod ręką to zaplataj wzorując sie na tym że kole. Najczęstszy zaplot to 3 krzyże i on jest optymalny.

Napisano
Najczęstszy zaplot to 3 krzyże i on jest optymalny

Powołując się na "the bicycle wheel" Jobsta Brandta - 3 krzyże są optymalne dla kół o 32 szprychach, ale dla tych o 36 - lepszy jest zaplot na 4 krzyże (szprychy są "bardziej styczne" do kołnieży piasty). (W teorii - jeśli o praktykę chodzi, to ponoć nie ma zauważalnej różnicy).

(i pamiętaj że mowa o kołach na 48 szprych więc tu "optymalizacja" może ciut inaczej wyglądać ;) )

Napisano

Przepraszam ! mam 48 szprych, nie 36.

kupiłem koła, rozkręciłem, pomalowałem szprychy i tera nie potrawie tego z powrotem złożyć. [wydawało się łatwo]

Napisano

Zaplot na pięć krzyży.... Ciekawy wariant. Jeszcze takiego nie widziałem, choć trochę kół już złożyłem. Jeśli Ci się to uda zrobić poprawnie zamieść fotkę. Zafunduję skrzynkę piwa.

Ze swej strony popieram Twoją determinację, by samemu sobie złożyć koła. Ale wymaga to nieco innego zaangażowania z Twojej strony, niż nauka z rad forum lub filmików-manuali. Kup sobie porządną książkę, gdzie dokładnie jest omówione co, jak i dlaczego - w tematyce budowy kół. Np. książka Zinna lub w necie za parę funtów (www.wheelpro.co.uk).

Spodoba Ci się, a radość ze złożenia samodzielnie koła będzie napawać Cię będzie zasłużoną dumą.

Napisano

aha i jeszcze jedna sprawa. Gdyby już w jakiś sposób udało mi się złożyć to koło.

Będzie one na tyle wytrzymałe, żeby robić Freestyle BMX ?

Bo jeśli ja mam złożyć to koło i na następny dzień wracać z połamanymi szprychami i kołem zgiętym w 8 to mi się to nie widzi.

Napisano

Jednego możesz być pewien - bez minimalnej choćby podbudowy w kwestii teorii budowy kół, zbudowane przez Ciebie koło będzie do kitu.

Musisz wiedzieć, co chcesz osiągnąć i jakie są drogi do osiągnięcia celu - czyli złożenia koła wytrzymałego i trwałego dla ulubionej przez Ciebie sfery Free BMX. Radzę raz jeszcze - poczytaj coś fachowego, a nie tylko forum. Na to przyjdzie czas, jak już sam załapiesz, o co w tym wszystkim biega...

Nie święci garnki lepią, więc nie słuchaj rad odwodzących Cię od zamiaru zbudowania własnoręcznie koła - tylko rób to z głową. Ja też kiedyś przed laty sam spróbowałem.... I się udało. Powodzenia

Napisano

Patrząc na informacje o zaplataniu które posiadasz, to... lepiej oddaj koło do fachowca. Żeby złożyć wytrzymałe koło, trzeba mieć dobre zaplecze teoretyczne (jak kolega wyżej napisał), a i doświadczenie jest bardzo ważne.

to jak to mam zapleść ?

Według mnie na cztery krzyże...

przeczytałem na jednej stronie, że mam zapleć to na 5 krzyży

heh, również o tej ilości krzyży nie słyszałem... :P Chociaż, teoretycznie - dzieląc 48 szprych przez 9 (metoda wyznaczania optymalnej ilości krzyży wg w/w książki Brandt'a), 5 byłoby najlepszym wyjściem :yes:

• Mod Team
Napisano

Z tego co ja sie orientuje to dla 48 to 4 krzyże to standard. Podpowiem ze z obrazków ciężko sie połapać (wiem bo sam kiedyś zaczynałem zaplatanie). Poszukaj dobrej fotki na necie z takim kołem i sie wzoruj. Albo oddaj w dobre rece :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...