Skocz do zawartości

[skurcz palcow] szybka jazda rowerem i skurcz palców u rąk

Focus2002

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich obserwacji nad moimi palcami sprawa wygląda tak że pojawia mi się drętwienie palców jeśli:

- Za bardzo opieram się na kierownicy i przeguby są praktycznie 90 stopni (nie trzymam kierownicy a jedynie opieram się na niej dłońmi), możliwe że krew ma wtedy cięży dostęp do rąk.

- Gdy jadę szybko, bądź po jakiś wertepach i gdy mocno ściskam kierownicę, przyczyna możliwa jak wyżej

- Jak jest trochę zimno i nie mam rękawiczek, możliwe że to już początki odmrożeń ;)

- Od czasu do czasu bez powodu, ale już coraz rzadziej

Oczywiście każdy może inaczej reagować, młode osoby, a np. wysokie, mogą mieć nie do końca wykształcony układ krwionośny, i mogą mieć problemy z dokrwieniem kończyn podczas dużego wysiłku. (tak mi mówiła mama st. tech. analityki medycznej :))

Oczywiście każdy może inaczej reagować, młode osoby, a np. wysokie, mogą mieć nie do końca wykształcony układ krwionośny, i mogą mieć problemy z dokrwieniem kończyn podczas dużego wysiłku. (tak mi mówiła mama st. tech. analityki medycznej :))

jestem młodą, wysoką osobą i miewam podobne stosunkowo częste skurcze, ale w... stopie :) zwykle wtedy gdy mocno wyprostuję ją tak że jest w niemal jednej linii z resztą nogi.

Trafiały mi się też skurcze dłoni i miałem wrażenie że to od zbyt silnego napięcia ścięgien (głównie tych od środkowego i serdecznego palca, na wysokości od kostek do nadgarstka) od tamtąd promieniał ból i obydwa mocno drżały ;)

• 1 rok później...

Czesc, proponuje poeksperymentowac z ustawieniem kierownicy (nawet niewielka zmiana kata ustawienia moze oznaczac znaczna poprawe). Ogolnie rzecz biorac dlon po ulozeniu na kierownicy powinna byc w linii prostej (przedluzenie calej reki), powinno sie unikac zgiecia 90 stopni. Inna sprawa do dobre grube rekawiczki...

Dretwienie stop lub palcow u stop moze byc powodowane zbyt mocnym sznurowaniem/ zapinaniem butow...

• 3 tygodnie później...

Również napotkałem ostatnio ten problem przesiadając się z szosówki na MTB. Robię miesięcznie około 300km w terenie i łapie mnie mrowienie/drętwienie jednego z palców lewej ręki.

Dzisiaj zauważyłem, że w lesie jest inaczej przyciśnięty do rogów od prawej ręki :) także po prostu trzeba jak najlepiej dobrać wysokość kierownicy i zawsze starać się trzymać dłonie tak samo. Też zauważyłem, że w rękawiczkach z uciętymi palcami mrowienie mam większe, a te z długimi mniejsze :) kompletna paranoja. Wszystko moim zdaniem zależy od siły trzymania kierownicy i od terenu w jakim jedziemy.

Kwestia dopasowania roweru pod swoje preferencje/budowe oraz kondycje. Ja pokonując miesięcznie ok. 500 km w terenie i mając ustawioną odpowiednio kierownice i siodełko (te dwie rzeczy są najważniejsze moim zdaniem) nie mam żadnych problemów ze skurczami (na rowerze w każdym razie).

Pozdro

• Mod Team

Pokombinujcie z ustawieniami siodełka wysokość, przesunięcie przód-tył i kierownicą/mostkiem. W przypadku mostka kłopot jest taki, że trzeba mieć kilka sztuk o różnych kątach i długościach. Proponuję na allegro poszukać różnych używek można wyrwać takowe za ok 10zl.

Co do samego drętwienia dłoni, palców radziłbym też zerknąć czy aby przypadkiem nie macie jakiejś wady postawy... Kręgosłup też może być przyczyną tego typu problemów :whistling:

http://www.centrumrowerowe.pl/07403018027/PRO-Chwyty_pianka_z_korkiem_czarne_XC_Foam_128mm/Produkt.aspx

+

http://www.author.eu/clothing/gloves-men-comfort-gel-s-f-s-blk-1/

takie wybrzuszenie może pomóc na drętwienie dłoni,od kiedy jeżdżę jest spoko, polecam :)

w dodatku te rękawiczki są bardzo porządnie wykonane, pianki jak na pianki są lekko przyciężkawe,ale...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...