Mod Team Franio Napisano 7 Lipca 2011 Mod Team Napisano 7 Lipca 2011 Nabyłem okularki w kolorze szarym. Nie kosztują wiele, a są całkiem fajne. Zastanawiam się jeszcze nad pulsometrem, ale poczekam na więcej opinii.
7Devis Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Również nabyłem okularki (szare) i szczerze mówiąc jak za taką cenę jestem zadowolony :)Szkiełka mogłem przetestować w słoneczny dzień i oczy mnie nie bolały zbytnio, a zdejmując okulary aż raziło Jak dla mnie są ok i polecam za taką cenę.
marcinusz Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Kupiłem pulsometr, rzeczywiście ma kodowanie cyfrowe gdyż nie łapie sygnału z analogowej opaski od starego pulsometru, uchwyt ma jeden minus jest wykonany z sztywnego plastiku i mogą być kłopoty z kierownicami typu oversized, niestety mój rower jest na przeglądzie więc nie mogę tego w 100% potwierdzić Moja kobietka kupiła sobie ten pulsak. Zakładałem na jej zwykłą kierownicę i na swoją OS. Nie ma problemu, z tym tylko, że nie da się założyć na zgrubieniu, tylko gdzieś z boku. Ja mam kierę 660mm, więc dla mnie to nie był żaden problem Wie ktoś może czy da się/jak ręcznie ustawić max. puls? Witam ponownie, tym razem w wirtualu Nie da się ustawić max pulsu. Pulsak określa go samodzielnie na podstawie wieku, wzrostu i wagi (tak głosi instrukcja). edit: safian, HRM, SEL aż pokaże się ZONE, dalej przytrzymujesz SET, dalej SEL aż do L - U (strefa definiowana przez użytkownika) dalej klikasz SET i ustawiasz min i maks To nie jest ustawienie max pulsu, to jest ustawienie zakresu strefy treningowej użytkownika - dowolnej w przeciwieństwie do trzech pozostałych. Co do sygnału jeszcze. Zarzuciliśmy pulsak mojej kobietce i pokazywał bzdury. Puls czasem powyżej 200 lub przez dłuższy okres w okolicach 180, gdy wysiłek uzasadniał tętno w okolicach 140-150. Nie wiem co było powodem. Mogły być zakłócenia od mojej Sigmy też z kodowanym pomiarem HR, bo gdy kobietka się podłączała do opaski, to byłem w pobliżu. Niby dwa urządzenia, niby oba kodowane, ale może to było to? Mogło być też to, że miała za nisko opaskę i/lub nie zwilżone elektrody. W każdym razie w połowie trasy przerzuciliśmy pulsak do mnie. W tym czasie opaska od mojej Sigmy poszła do kieszeni i nie miała szans zakłócać sygnału. Przez 40 minut drogi powrotnej pulsak ani na moment nie stracił sygnału i ani raz nie pokazał bzdur. Ja byłbym z niego zadowolony Wada którą dostrzegłem: nie ma możliwości zapauzowania czasu treningu. Trening rozpoczyna się w momencie założenia opaski i dogania się tejże z zegarkiem. Kończy zasadniczo po jej zdjęciu opaski. Pomiar HRavg czasami będzie zatem bezużyteczny, ale za to jest czas w strefie, czego moja Sigma nie ma (bo w ogóle nie ma stref - Sigma 2006MHR). Pulsak w mojej sigmie nie liczy czasu treningu i HRavg, gdy nie kręci się koło w rowerze. Pulsak osobny powinien mieć w zamian funkcję manualnego pauzowania. Ten nie ma. Mimo to pulsak wart swej niewielkiej ceny.
klon Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Mi udało się zdobyć(nie boję się użyć tego słowa): koszulkę(ostatnia L'ka tej zimy :> ), 3 pary skarpet, spodenki i pulsometr, zwiedziłem przy tym 2 Lidle, około godz. 16 i mało już było:/ (pustki straszne, tylko kobiecych ciuszków i okularów trochę więcej). Jeśli chodzi o jakość, to nie ma się do czego przyczepić, warto za tą cenę. Tak jak ktoś wcześniej zauważył, pulsometr jest czuły, szybko widać zmiany, nawet jak sobie westchnę, od razu widać to na wyświetlaczu. PS: Wtopa tłumaczy w instrukcji: "pulsometr można cofnąć do tyłu" zabrzmiało to jak pieśń pochwalna dla Lidla i wszystkich jego produktów euforia jednak nie wynika z samych produktów lecz z faktu ich zdobycia
Mod Team safian Napisano 7 Lipca 2011 Mod Team Napisano 7 Lipca 2011 @Publius: W wyświetlaniu pulsu (HRM) przyciskaj SEL aż będzie 'TIMER' i później przyciskiem SET wybierasz czas z której strefy ma pokazywać - obie strzałki naraz to czas w naszej strefie, strzałka w dół poniżej a w górę powyżej strefy. Jeżeli strzałki nie ma to masz całkowity czas treningu. @marcinusz: Hej Trochę lipa, że nie da się ustawić maksymalnego pulsu ręcznie, może samo się przestawi jeśli osiągne powyżej pulsu ustawionego automatycznie. @klon: W tej instrukcji to sporo błędów jest
marcinusz Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Trochę lipa, że nie da się ustawić maksymalnego pulsu ręcznie, może samo się przestawi jeśli osiągne powyżej pulsu ustawionego automatycznie. Nie przestawi się. Kobietce wielokrotnie wskazwywało puls powyżej maxa, informując przy tym alarmem i nic się z tej okazji nie przestawiło. Gdyby producent umieścił tabelkę wg której ustalane są strefy, to można by przynajmniej sprawnie i sprytnie pulskakowi "nakłamać" przy podawaniu danych. Pozostaje "nakłamać" metodą prób i błędów.
Publius Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 @Safian: dzięki, na to bym nie wpadł Nie przestawia się, przetestowałem na podjazdach ;-)
TomaszW Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Moja kobietka kupiła sobie ten pulsak. Zakładałem na jej zwykłą kierownicę i na swoją OS. Nie ma problemu, z tym tylko, że nie da się założyć na zgrubieniu, tylko gdzieś z boku. Ja mam kierę 660mm, więc dla mnie to nie był żaden problem Witam ponownie, tym razem w wirtualu Nie da się ustawić max pulsu. Pulsak określa go samodzielnie na podstawie wieku, wzrostu i wagi (tak głosi instrukcja). To nie jest ustawienie max pulsu, to jest ustawienie zakresu strefy treningowej użytkownika - dowolnej w przeciwieństwie do trzech pozostałych. Co do sygnału jeszcze. Zarzuciliśmy pulsak mojej kobietce i pokazywał bzdury. Puls czasem powyżej 200 lub przez dłuższy okres w okolicach 180, gdy wysiłek uzasadniał tętno w okolicach 140-150. Nie wiem co było powodem. Mogły być zakłócenia od mojej Sigmy też z kodowanym pomiarem HR, bo gdy kobietka się podłączała do opaski, to byłem w pobliżu. Niby dwa urządzenia, niby oba kodowane, ale może to było to? Mogło być też to, że miała za nisko opaskę i/lub nie zwilżone elektrody. W każdym razie w połowie trasy przerzuciliśmy pulsak do mnie. W tym czasie opaska od mojej Sigmy poszła do kieszeni i nie miała szans zakłócać sygnału. Przez 40 minut drogi powrotnej pulsak ani na moment nie stracił sygnału i ani raz nie pokazał bzdur. Ja byłbym z niego zadowolony Wada którą dostrzegłem: nie ma możliwości zapauzowania czasu treningu. Trening rozpoczyna się w momencie założenia opaski i dogania się tejże z zegarkiem. Kończy zasadniczo po jej zdjęciu opaski. Pomiar HRavg czasami będzie zatem bezużyteczny, ale za to jest czas w strefie, czego moja Sigma nie ma (bo w ogóle nie ma stref - Sigma 2006MHR). Pulsak w mojej sigmie nie liczy czasu treningu i HRavg, gdy nie kręci się koło w rowerze. Pulsak osobny powinien mieć w zamian funkcję manualnego pauzowania. Ten nie ma. Mimo to pulsak wart swej niewielkiej ceny. Wg instrukcji powinno pomóc wyjecie baterii z opaski gdyż wtedy opaska się resetuje i wybiera losowy kanał
kenjisan Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Po przeczytaniu pozytywnych opinii na forach zdecydowałem się na pulsometr. Będzie to mój pierwszy taki gadżet dlatego też wolę coś tańszego. Mam do zwiedzenia 2 sklepy, trzymajcie kciuki ps. Jak nie będzie pulsometru to może wezmę drugą parę okularków. Mam z poprzedniego lata i jak za 17 złociszy to niezła okazja. Dodatkowo z pokrowca na nie zrobiłem torebkę na kierownicę, trzymam tam drugą komórkę i drobne.
Cysman Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Byłem dziś w lidlu w Częstochowie - pulsometrów zostało 10-15 sztuk, koszulki męski wszystkie rozmiary i baardzo dużo par okularów. Kupiłem okulary i koszulke czarną L
Mod Team safian Napisano 8 Lipca 2011 Mod Team Napisano 8 Lipca 2011 A u mnie coś nie tak z pulsometrem. Po całej nocy leżenia wziąłem go przed chwilą i wszystkie ustawienia był zresetowane, ustawiłem. Niechcący upadł mi dosłownie z 2 cm na biurko, po czym znów sie zresetował,znów ustawiłęm i podczas ustawiania zresetował się jeszcze raz. Ustawiłem go i jak na razie jest ok. Jeśli do jutro siejeszcze będzie resetował to go pójdę wyminić na inny :c
marcinusz Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Wg instrukcji powinno pomóc wyjecie baterii z opaski gdyż wtedy opaska się resetuje i wybiera losowy kanał tyż to wyczytałem i nie zawaham się z tej wiedzy skorzystać Jeśli do jutro siejeszcze będzie resetował to go pójdę wyminić na inny :c Nie powinno być z tym problemu... jeśli będą jeszcze mieli jakiś inny
lysy35 Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Tez mam pulsometr. tetno normalne 55-60. Maksymalnie 150 na podjazdach. Jade z gorki 45-50 km/h nagle alarm sie uruchamia tetno 200?? i tak na kazdym wiekszym zjezdzie. Ma ktos jakis pomysl od czego moze to byc??
Grendel Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 kupiłem okularki lustro/pomarańcz/biały - bałem się że będą na mnie za małe ale okazuje się że dość dobrze pasują - trochę obawiam się też tego że dość blisko oczu się znajdują - czy nie zajdą parą po paru kilometrach jazdy? Nie ma innego wyboru jak tylko przetestować
FrisbeeHead Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 A jak ze spodenkami? Ktoś ma? Ja mam, na rowerze jeszcze w nich nie jeździłem, ale za to biegałem w nich i powiem, że dają radę, fajny materiał plus niewielka ale funkcjonalna kieszonka z tyłu. Możliwe, żeby komórka miała jakikolwiek wpływa na przepływ informacji miedzy pasem, a pulsometrem?
Hoshi Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 ja kupilem szare i nawet nie wiedzialem, ze sa jakies rozmiary ogolnie za ta cene to nawet ciezko kupic pokrowiec na okulary wiec...
Mod Team Franio Napisano 9 Lipca 2011 Mod Team Napisano 9 Lipca 2011 kupiłem okularki lustro/pomarańcz/biały - bałem się że będą na mnie za małe ale okazuje się że dość dobrze pasują - trochę obawiam się też tego że dość blisko oczu się znajdują - czy nie zajdą parą po paru kilometrach jazdy? Nie ma innego wyboru jak tylko przetestować Wczoraj przejechałem 50km z bezbarwnymi szkiełkami, a dzisiaj ok. 30km z przyciemnianymi. Wszystko w porządku. Zarówno jedne, jak i drugie szkiełka ani razu nie zaparowały.
nanek3 Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Możliwe, żeby komórka miała jakikolwiek wpływa na przepływ informacji miedzy pasem, a pulsometrem? Mam sigmę pc 15 i jak używam radia w telefonie, to kabel słuchawek działa jak antena i niestety zakłóca sygnał, więc coś w tym jest. Spróbuj umieścić komórkę trochę dalej od opaski.
Cysman Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 kupiłem okularki lustro/pomarańcz/biały - bałem się że będą na mnie za małe ale okazuje się że dość dobrze pasują - trochę obawiam się też tego że dość blisko oczu się znajdują - czy nie zajdą parą po paru kilometrach jazdy? Nie ma innego wyboru jak tylko przetestować Wczoraj przejechałem 50km z bezbarwnymi szkiełkami, a dzisiaj ok. 30km z przyciemnianymi. Wszystko w porządku. Zarówno jedne, jak i drugie szkiełka ani razu nie zaparowały. Również dziś zaliczyłem ~40km i okularki dawały radę.
ahmedsaid Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Większość pulsometrów tam ma, te kodowane i te niekodowane.
MMMAAACCC7 Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 dla ciekawych-oferta mini rowerowa jest w tesco-godne uwagi kaski za 49.99, sygnowane marką arkus&romet
nanek3 Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 W niektórych lidlach wyprzedawali kaski po 25 złotych sztuka.
dzadzar Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 Orientuje się ktoś czy w warszawie są jeszcze jakieś koszulki, czy już nie ma nic kompletnie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.