Skocz do zawartości

[Lidl] oferta rowerowa

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Adam LSTR, jeśli zobaczysz na pudełku, gdzie produkowane są kaski to zauważyłbyś adres firmy Cratoni, jakbyś przyjrzał się dokładnie kaskowi i porównał go z modelem C-Daily zauważyłbyś, że to praktycznie to samo. Myślę, że większość kasków za 100-150 nie dorównuje temu z Lidla :)

ktotek jednak mam tyle poduszek co piszesz ..... wydaje mi się, że lekko dobija kask w miejscu tych wypukłych krawędzi, z których wychodzą paski materiałowe od zapinania kasku, te przednie. Da się coś z tym zrobić ???

:EDIT: Jednak po jeszcze dokładniejszych próbach dopasowania, uderzenie w kask jest bolesne tylko(albo aż) od boków. Tam gdzie wychodzi pasek plastikowy od regulacji, pionowo w dół, jest takie wgłębienie. :wallbash:

Nie wiem co Ci doradzić. Ja mierząc kaski w sklepie miałem dylemat czy wziąć uniwersalny czy ten XXl, wziąłem ten większy bo chcę go używać również w zimie a więc na czapeczkę z windstoperem lub na kominiarkę, no i mam dużą głowę ;-). Jakbyś doszedł do wniosku, że Twój kask jest jednak mały Lidl nie robi problemów z wymianą - pod warunkiem, że są na sklepie większe i że ten który masz nie nosi śladów używania - najlepiej żeby nie miał zdjętych metek. Kask na głowie powinien być luźny przed dociśnięciem go elementem regulacyjnym.

Nie no kask za mały na pewno nie jest, bo po dopasowaniu mam te zapięcia regulujące na przed ostatni ząbek zapięte (tak że da się jeszcze tylko jeden ciaśniej) i pokrętło tak do połowy zakręcam. Wtedy leży dobrze... Tylko jak uderzę od boku to boli... Od góry nie

Poduszeczki służą tylko do zapewnienia lepszego dopasowania i komfortu (izolują skórę od styropianu) podczas wożenia czajnika na czerepie. Chyba w takiej sytuacji nikt Ciebie po "skorupie" nie wali :-). W razie wypadku i tak twarda skorupa wali w czachę i warstewka gąbki czy pianki, z której poduszeczka jest wykonana - jest w takim przypadku bez znaczenia...

Sandacz a miałeś kiedyś kask na głowie niedopasowany przez 6h na wyprawie w 35 stopni upale.... uwierz mi - można w jeden dzień się nabawić krwawych ran, a jak nie ran to niemiłych obtarć i dziwnego "swędzenia" zwiaznego z podrażnieniem naskórka...

to prawda co piszesz że pianka nie ma amortyzować uderzenia... - kask po założeniu nie powinien luźno latać na boki ale jak jest niewygodny to będizesz unikał jazdy w kasku...

Przyczyny najczęstsze to;

za mały rozmiar - gabki sa ściśniete a obwód kasku za bardzo uciska głowę

za płytki kask - tzw łupinka z przysłowiowego lidla często zakrywa ci czubek głowy jak papieska czapeczka anie chroni podstawy czaski jak to powinno być

co do teorii bez kasku czy w bylejakim - tu jestem sam podzielony bo byle jaki kask może troche ochroni ale na pewno moze wiele nam utrudnić jak nam porani głowe czy pooobciera...

Odnośnie kasków z Lidla. Kupiłem tydzień temu Crivita, czyli nic innego jak Cratoni C-Daily. 49*90PLN to kradzież..z mojej strony.. :P

Kask więcej niż przyzwoity, świetnie leży, szerokie spektrum regulacji, siateczki przeciw-owadowe, odblaski z tyłu, dobre wietrzenie. POLECAM

Odnośnie kasków z Lidla. Kupiłem tydzień temu Crivita, czyli nic innego jak Cratoni C-Daily. 49*90PLN to kradzież..z mojej strony.. :P

E tam - napiszę Ci, że przepłaciłeś :) - ja zakupiłem ten kask za 39,99 jako wyprzedaż po poprzedniej ofercie, a potem były jeszcze dychę taniej, w tych Lidlach, w których się nie sprzedały.

E tam - napiszę Ci, że przepłaciłeś :P - ja zakupiłem ten kask za 39,99 jako wyprzedaż po poprzedniej ofercie, a potem były jeszcze dychę taniej, w tych Lidlach, w których się nie sprzedały.

W porównaniu do 189-230PLN w sklepach za Cratoni, które różnią się tylko malowaniem i logiem.. myślę jednak, że nie przepłaciłem. :P

A jeżeli ktoś czeka na okazję roku... może się nie doczekać. Ja potrzebowałem kask na gwałt po tym jak byłem świadkiem wywrotki kumpla na torowisku.. na szczęście miał kask... Cube cały.. tylko Tora trochę luzy złapała.. :)

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie rozmiarówki tych nowych kasków (z sierpnia).

Sam korzystam z kasku crivit z oferty wiosennej, nawet go sobie chwalę. Potrzebuje drugi kask tego typu w podobnym rozmiarze.

W tym moim (bez lampki) rozmiar jest podany jako 54-60cm, w tych nowych (z lampką z tyłu) jest napisane jedynie s/m. Czy ktoś zna może centymetrowy rozmiar tego nowszego kasku?

• 3 tygodnie później...

W przyszły poniedziałek będą akcesoria narciarskie. Między innymi fajne ciepłe skarpety i okulary z wymiennymi szkłami.

Czy kupił już ktoś te okulary http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_14205.htm i może coś o nich napisać, byłbym zobowiązany.

Chodzi mi konkretnie o to jak bardzo są one podobne do tych z sierpniowej oferty. Kupił bym sobie drugie, tamte bardzo mi odpowiadają.

Dziś w cenie 15 zł zanabyłem wspomniane właśnie okulary, w kolorze czarnym. Pięknie zapakowane, pięknie prezentują się w pudełku - idę do kasy, płacę, jadę do domu.

Otwieram i... moja początkowa fascynacja produktem wcale nie była mocno błędna!

Okulary w rękach wydają się solidne, mocne. Ubieram. Nie dowierzam. Macham głową. TAK! Te okulary naprawdę świetnie się trzymają nawet przy bardzo energicznych ruchach, przy czym nie uciskają mocno głowy! Ściągam... AŁA! Tak, nie spodziewałem się tego. Ta guma w miejscu kontaktu głowy z okularami ciągnie włosy. Trzeba w miarę umiejętnie ściągać te okulary, rozchylając troszkę widełka.

Szkła zakrywają oko i wszystko dookoła, w związku z czym nie chlapnie nam w oko błoto/kropla, ani żaden miły owadzik nam nie wleci. Wymienne szkła - zatrzask - sposób mocowania może wydawać się nie pewny, ale wpustki są dość głębokie, więc wątpię aby szkiełko wypadło. Bezbarwne bardzo łatwo zabrudzić niestety :) Pomarańczowe, a w zasadzie żółte, jest inne, niż te które znamy z typowych okularów rowerowych - niestety. Jest bardziej przezroczyste, i jak wczesniej wspomniałem bardziej żółte niż pomarańczowe. Wszystkie szkła mają, wprawdzie lekką, ale jednak - sposobność do parowania, lecz przecież kupiliśmy te okulary za 15 zł!

Opakowanie na szkła.

Akurat, żeby postawić na półeczce, żeby szkła się nie kurzyły. Tylko. Praktycznie brak jakiegokolwiek zabezpieczenia szkieł. Jeśli uda się komuś włożyć do etui szkła, i okulary właściwe, to ja poproszę o zdjęcie :)

Tak więc podsumowując, za niewielką cenę mamy rzeczywiście wręcz wyśmienite okulary, które nadają się zarówno na rower, jak i na piesze/samochodowe/jakiekolwiekinne wędrówki.

Jedyne minusy, to żółte szkła, i ciągnięcie włosów, które przy szybkim ściąganiu okularów może być naprawdę bolesne :)

Okulary dla każdego, kto nie posiada jeszcze innych, lepszych, i dla starszych i dla młodszych, dla tych pro i tych mniej pro :)

Kupiłem wczoraj "Męską koszulkę funkcyjną"

http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-771EC84A-D07A3A06/lidl_pl/hs.xsl/index_14197.htm

Nie wiem jak to będzie się sprawować na rowerze (z definicji sporty zimowe) ale jest dosyć długa i cieplejsza od rowerowej z długim rękawem z lidla. Nie ma kieszeni na plecach. Oglądałem też polarki i chyba dziś znów podjadę po jeden, czy do użytku na rower to nie wiem czy podejdzie.

Też kupiłem sobie te okulary, ale mam inne odczucia niż poprzednik. Okulary wyglądają strasznie licho, aż strach trzymać je w ręce żeby coś się nie złamało (ale za to są leciutkie).

Kolejna sprawa szkła za bardzo opadają ku dołowi, przez co od góry mam wolną przestrzeń. W deszczu raczej nie będzie to przyjemne...

Poza tym, jest jasno napisane że nie nadają się do jazdy o zmroku i w nocy. Więc żółte i przezroczyste szkła to tylko pic na wodę.

Co do filtrów UVA i UVB to tak jak w każdej chińszczyźnie. Tylko z nazwy takie są.

W porównaniu do Arctica S-97 którego mam, nie.. tego nawet porównywać się nie da.

Wtórując za dołączoną do nich ulotką "Produkt nie nadaje się jako ochrona oczu".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...