Skocz do zawartości

[opona] "wybrzuszenie" po napompowaniu

Lvcas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakładam że to druciak? Pewnie druty masz pogięte, ja bym zainwestował w nową gumę to nie majątek...

Kenda SBE zwijana 2.1

Napisano
No dobra, napompuję i co ? ;) mam patrzyć czy ją bardziej "wybuli" czy się aby unormuje ?

no powinna się dobrze osadzić. ale pod warunkiem że to kewlarowa wersja...

Rafi1784:

Jeśli to drutówka to pewnie masz racje, ja kombinuje jak koń pod góre, a nie wpadł mi do głowy pomysł że to może nie jest kewlar :thumbsup:

edit: no i urzedziłeś mój post Lvcas :rolleyes:

to w takim razie jeśli wykluczyłeś winę dętki to tak jak wcześniej pisałem, dać jej ciśnienie, to może wskoczy

ps. jeśli możesz to wrzuć tu fotkę tej oponki tak by było widać tą wadę

Napisano

no oponka wyraźnie nie wskoczyła w tym miejscu w obręcz. Najpierw radziłbym Ci jeszcze raz się upewnić że to nie wina dętki, rozmiar 2,0 do 3,0 to jednak całkiem sporo, jak na oponę 2,1, choć teoretycznie nie powinno być problemów. Spróbuj założyć opone na jakiejś innej dętce, najlepiej nieco mniejszej od tej. :yes:

Jeśli dalej nie będzie chciała wskoczyć spróbuj patent z ciśnieniem bliskim max. nominalnego, a jak to dalej nie pomoże, to pozostaje wtedy tylko wciśnięcie jej w obręcz siłą woli :P

Napisano

Siłą woli to ja ją wciskałem lecz i tak niestety wyskakiwała.

TYlko z tą dętką to jest tak.. miałem od nowości dętki przystosowane do 1.95, max. 2.0 opon, a fabrycznie byly założone opony 2.3 a że ja lubię mieć opony twarde aby się komfortowo jeździło pompowałem dosyć mocno. No i właśnie te dętki zaczęły często pękać... więc kupiłem te dętki które mam teraz (2.0 - 3.0) aby móc pompować i mieć spokój. No i spokój był na starych oponach, nic nie pękało. Tyle że stare opony od nowości (3 lata) i częstej jazdy (śr. 2.9 tys. km na sezon) się starły i na ten sezon kupiłem lżejsze. Fakt, lżejsze są i jeździ się na nich super i szybko.. no gdyby nie ten problem, o którym wyżej piszę.

Napisano

ja mam propozycje, wez kolo z opona do sklepu gdzie kupowales i popros zeby ci poprawnie zalozyli jesli sami nie beda umieli i nadal opona bedzie miala bicie, bo np jest zle nadlana lub cos innego to popros o wymiane na nowy egzemplaz bez wad.

Napisano

ja mam propozycje, wez kolo z opona do sklepu gdzie kupowales i popros zeby ci poprawnie zalozyli jesli sami nie beda umieli i nadal opona bedzie miala bicie, bo np jest zle nadlana lub cos innego to popros o wymiane na nowy egzemplaz bez wad.

Na allegro kupowałem.

Napisano

Byłem dzisiaj na stacji, napompowałem i oponę bardziej wybuliło, tzn pasek nie był widoczny - ale teraz jest widoczni i opona chodzi juz prosto :woot:

Napisano
Byłem dzisiaj na stacji, napompowałem i oponę bardziej wybuliło, tzn pasek nie był widoczny - ale teraz jest widoczni i opona chodzi juz prosto :)

bingo! ;) a jednak ciśnienie :)

fajnie że udało się rozwiązać problem :)

Napisano

No tak, ciśnienie :icon_confused:

Wielkie dzięki za pomoc! Plusy tam wam powrzucam. Forum super, na pewno polecę znajomym :thanks:

Pozdrawiam wszystkich rowerzystów i życzę dużych prędkości w nowym sezonie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...