Skocz do zawartości

[opona] "wybrzuszenie" po napompowaniu

Lvcas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie, napompowałem nową oponę, i na jednej stronie jest jakby "wybulona" i podczas jazdy ewidentnie widać, że koło "lata" na boki. I nie jest to wina obręczy, bo jest prosta.

Napisano

Spuść trochę powietrza tak aby opona była miękka i "ugnieć" ją w obręczy (rękoma lub na całym obwodzie przyciskając mocno do ziemi). Chodzi o to aby opona prawidłowo w niej się ułożyła. Potem napompuj do końca ponownie.

Jeśli to nic nie da - prawdopodobnie opona jest wadliwa.

Napisano

Spuść trochę powietrza tak aby opona była miękka i "ugnieć" ją w obręczy (rękoma lub na całym obwodzie przyciskając mocno do ziemi). Chodzi o to aby opona prawidłowo w niej się ułożyła. Potem napompuj do końca ponownie.Jeśli to nic nie da - prawdopodobnie opona jest wadliwa.

Ok, chociaż tak próbowałem już.

Dobrze ułożyłeś dętke ?

Jak najbardziej.

Napisano

jesli opona dobrze jest ulozona na obreczy a cisnienie nie jest wieksze niz dopuszczalne opisane na oponie to moze poprostu w oponie pekl kord i opona jest do wywalenia. sprawdz w srodku opony czy nie sa poprzecinane nitki oplotu, jesli tak wywal opone bo i tak nic z nia nie zrobisz.

Napisano

Potwierdzam to co pisali koledzy wcześniej: pękł kord ^_^ wada jest wyraźnie z winy producenta więc na gwarancji spokojnie powinni Ci ją wymienić.

ps. z pękniętym kordem w oponach samochodowych już się spotykałem nie raz, ale nigdy wcześniej nie spotkałem się z tą wadą w kółkach rowerowych ;)

Napisano

spróbuj opone na "ludwiku" założyć, potem napompować do 4 psi, i zaraz spuścić do 3-ch jeżeli nie pomoze-opona pewnie wadliwa .

P.S. mam kende i w ten sposób musze montowac bo inaczej nie układa sie dobrze na obręczy.

• Mod Team
Napisano

spróbuj opone na "ludwiku" założyć, potem napompować do 4 psi, i zaraz spuścić do 3-ch jeżeli nie pomoze-opona pewnie wadliwa .

P.S. mam kende i w ten sposób musze montowac bo inaczej nie układa sie dobrze na obręczy.

Jak balon się ujawnia po napompowaniu to żadna egzorcyzmy nie pomogą, kordu tym sposobem nie pocerujesz.

Napisano

Nie ma żadnego balonu! Zwyczajnie z jednej strony opona jest o 2 mm zbyt wybulona przez co podczas jazdy koło zachowuje się tak, jakby było zcentrowane.

• Mod Team
Napisano

Nie ma żadnego balonu! Zwyczajnie z jednej strony opona jest o 2 mm zbyt wybulona przez co podczas jazdy koło zachowuje się tak, jakby było zcentrowane.

Jak te 2 mm zmierzyłeś. Zdarzają się oponki którym żadne egzorcyzmy nie pomogą, biją fabrycznie i już. Zazwyczaj jest to odwrotnie proporcjonalnie niż cena, ale bywają wyjątki.

Napisano

Jak te 2 mm zmierzyłeś. Zdarzają się oponki którym żadne egzorcyzmy nie pomogą, biją fabrycznie i już. Zazwyczaj jest to odwrotnie proporcjonalnie niż cena, ale bywają wyjątki.

Jak? - Po prostu patrząc po obręczy, wszędzie przylega taki pasek do obręczy że jest niewidoczny, a w pewnym miescu jest widoczny, czyli o te ok. 2-3 mm jest "za dużo"

Napisano

michuuu:

hehe... spodobała mi się Twoja definicja ;)

Lvcas:

tak czy inaczej, jeśli wszelakie 'egzorcyzmy' (jak to ładnie powiedział michuuu) nie pomogą, przejdź się z nią do sklepu. Bądź co bądź, będzie to wtedy wada fabryczna i należy się wymiana w ramach gwarancji :)

• Mod Team
Napisano

A może daj jej troszkę mniej luftu i poobijaj o twarde podłoże, gdzieś na forum o tym czytałem ,podobno pomaga w ułożeniu opony.

A tak trochę obok tematu ale nie do końca. Znajmy nabył oponki oczywiście "markowe" i oczywiście w sklepie specjalistycznym (nie wymienię z nazwy ale zaczyna się na t a kończy na o) I bicie też było 2 ale cm, normalnie po założeniu i próbnej jeździe rower dawał dużo radości zgromadzonej gawiedzi.

Jaka to opona?

Napisano

A może daj jej troszkę mniej luftu i poobijaj o twarde podłoże, gdzieś na forum o tym czytałem ,podobno pomaga w ułożeniu opony. A tak trochę obok tematu ale nie do końca. Znajmy nabył oponki oczywiście "markowe" i oczywiście w sklepie specjalistycznym (nie wymienię z nazwy ale zaczyna się na t a kończy na o) I bicie też było 2 ale cm, normalnie po założeniu i próbnej jeździe rower dawał dużo radości zgromadzonej gawiedzi.Jaka to opona?

obijałem, spuszczałem powietrze i tak ciągle ;)

Kenda SBE

Napisano

a do jakiego ciśnienia pompujesz?

pompką rowerową nie napompuję do zbyt wielkiego.

Tak na średnio. Nie mam miernika ciśnienia.

Napisano

więc spróbuj jeszcze gdzieś podpompować sobie kompresorem (u znajomego albo na CPN), ciśnienie jakie można nabić ręczną pompką bywa zbyt małe. Jak opona nie wskoczy gdy nabijesz jej te powiedzmy 4-4,5 atmosfery, nie wiem jakie jest max. dopuszczane w SBE, (opona która wybuchnie jest mniej użyteczna niż taka z 2mm balonem :D ) to wtedy już raczej nic się nie poradzi...

Napisano

Raczej powinien być równo do obręczy. /widoczny lub nie/

No właśnie.. ten pasek powinien być zakryty bo w 6/8 opony jest zakryty, natomiast w 2/8 jest widoczny.

Hm.. a sądzicie, że mogło by to być od dętki? Bo poprzednio miałem opony 26x 2.3 w "ostry" teren i zakupiłem sobie specjalną dętkę o rozmiarach 2.0 - 3.0

Aktualnie mam opony 2.1 więc wpływu mieć nie powinno...

@YankeZ

Czyli co, mam ładować oponę na maksa aż pęknie? - bez sensu.

Nabiję ją trochę mocniej jutro u znajomego i zobaczymy jak będzie.

Napisano
@YankeZ

Czyli co, mam ładować oponę na maksa aż pęknie? - bez sensu.

No niezupełnie. Pisałem żebyś dobił ją w okolicę maksymalnego ciśnienia, ale nie przekraczał go (choć i tak nominalne max. ciśnienie jest pewnie podawane z pewnym zapasem, ale nie ma co ryzykować) żeby uniknąć 'niespodzianki' :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...