Skocz do zawartości

[rower] Kross Crow Preria- który lepszy?

tomek1981

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Na wstępie muszę zaznaczyć, że jestem raczej zielony w kwestii sprzętów rowerowych. Zastanawiam się nad zakupem roweru Kross Crow Preria.

Biorę pod uwagę dwa rowery (o tej samej nazwie) u dwóch różnych sprzedających. Oba w tej samej cenie- 1099 zł.

Jednak oba troszkę się od siebie różnią osprzętowo. Pytam, ponieważ jeden jest z Warszawy (w której mieszkam- i miałbym pod nosem), natomiast drugi jest w Tomaszowie Mazowieckim i zastanawiam się czy jest on na tyle lepszy, aby po niego tam jechać.

Bardzo proszę o porównanie tych dwóch sprzętów i odpowiedzenie mi na pytanie: który jest lepszy? Czy może nie ma aż tak dużej różnicy.

Kross Crow Preria z Warszawy:

http://www.allegro.pl/item951155313_kross_crow_preria_limited_hydrauliczne_hamulce.html

oraz

Kross Crow Preria z Tomaszowa Mazowieckiego:

http://www.allegro.pl/item967069309_kross_crow_preria_21_deore_alivio_hydraulika.html

Czy ten model z Warszawy ma blokadę skoku w amortyzatorze?

Wiem, że zawsze mogę prosić o przesyłkę kurierm, ale ja wolę odebrać rower osobiście.

Napisano

Różnice są naprawdę pomijalne. W obu korby są nierozbieralne, więc to bez znaczenia czy Truvativ czy Shimano. Według strony Suntoura NEX4110 nie ma blokady, więc to warto by sprawdzić osobiście.

Wybierz ten który ci się bardziej podoba.

Napisano

Nie jest rozbieralny, ma tylko nity w kształcie imbusa - nie pasuje do tego żaden normalny rozmiar pomijając już, że kręcenie tym nic nie daje. Było o tym na forum raz czy dwa.

Napisano

Jeśli chodzi o ten z Tomaszowa, to mogę polecić sprzedawcę, ponieważ w środę wieczorem go zakupiłem na Allegro a w piątek rano już był u mnie, natomiast dziś go poskładałem w jedną całość. No i zazwyczaj sprzedaje wszystkie wystawione na aukcji.

Zdecyduj jaki rozmiar ramy Ci odpowiada (u sprzedawcy z Wawy jest 19" - zapytaj go czy ma 21", ten z Tomaszowa ma 21").

Różnica w rodzaju korby chyba nie będzie zauważalna (choć niektórzy mówią, że Truvativy lepsze). Hamulce 1 klasa !!!

W zasadzie pozostaje jedynie wybór koloru (ten z Warszawy jakby chyba ładniejszy - pomimo tego że ja wybrałem czarny ^_^ )

Napisano

Też polecam sklep z Tomaszowa. W środę zamówiłem rower, a w piątek koło południa już u mnie był. Najlepiej pogadaj na GG ze sprzedawcą. Facet zna się na rowerach, no i jeszcze możesz coś wytargować. Mnie udało się obniżyć cenę roweru, wysyłki i jeszcze w gratisie dostałem licznik i błotniki (szkoda, że tylni błotnik nie pasuje ;) ). 

Pozdrawiam.

Napisano

Jeśli chodzi o ten z Tomaszowa, to mogę polecić sprzedawcę, ponieważ w środę wieczorem go zakupiłem na Allegro a w piątek rano już był u mnie, natomiast dziś go poskładałem w jedną całość. No i zazwyczaj sprzedaje wszystkie wystawione na aukcji.

Zdecyduj jaki rozmiar ramy Ci odpowiada (u sprzedawcy z Wawy jest 19" - zapytaj go czy ma 21", ten z Tomaszowa ma 21").

Różnica w rodzaju korby chyba nie będzie zauważalna (choć niektórzy mówią, że Truvativy lepsze). Hamulce 1 klasa !!!

W zasadzie pozostaje jedynie wybór koloru (ten z Warszawy jakby chyba ładniejszy - pomimo tego że ja wybrałem czarny ;) )

Napisz, jeśli możesz na który rozmiar ramy się zdecydowałeś (i przy jakim wzroście)? Ja mam dokładnie 180 cm i jeszcze się waham.

Czy "poskładanie w całość" to mocno czasochłonna rzecz- do czego się sprowadza? Pytam, bo nigdy nic nie składałem a z majsterkowaniem przy rowerach to chyba prócz wymiany dętki i opony nie mam za wiele wspólnego.

Opony masz te Rubeny? Jak się na nie zapatrujesz? Nie wyglądają jakoś badziewnie- trochę się ich obawiam.

Czy rower był już wyregulowany jak go dostałeś (Przerzutki, hamulce)?

Pozdrawiam!

Napisano

Czy "poskładanie w całość" to mocno czasochłonna rzecz- do czego się sprowadza? Pytam, bo nigdy nic nie składałem a z majsterkowaniem przy rowerach to chyba prócz wymiany dętki i opony nie mam za wiele wspólnego.

(...)

Kupiłem Krossa w tym sklepie, więc pewnie będzie tak samo. Poskładanie w całość w moim przypadku sprowadziło się do przykręcenia kierownicy, siodełka, pedałów i przedniego koła. Śrubokręt gwiazdkowy, imbusy i płaski klucz (13? 15?) wystarczyły żeby przygotować rower do jazdy.

Hamulców nie musiałem regulować, ale przerzutki owszem. Dało się jechać jednak ich praca nie była płynna.

Napisano

Napisz, jeśli możesz na który rozmiar ramy się zdecydowałeś (i przy jakim wzroście)? Ja mam dokładnie 180 cm i jeszcze się waham.

Opony masz te Rubeny? Jak się na nie zapatrujesz? Nie wyglądają jakoś badziewnie- trochę się ich obawiam.

Pozdrawiam!

Zdecydowałem się na 21" przy wzroście 182 cm - myślę, że to dobry wybór. Do tej pory jeździłem rowerem z ramą 19" (co prawda innego typu bo z tylnym amortyzatorem) i była za mała.

Rower dostajesz w dużym kartonowym pudle. Masz do przykręcenia siodło, pedały, kierownicę, rogi kierownicy, przednie koło i podnóżkę. Nie ma z tym żadnego problemu, potrzebujesz jedynie dwóch kluczy imbusowych (rozmiaru nie pamiętam)i klucz płaski 15mm do pedałów. Do zamocowania koła i siodełka nie potrzebujesz żadnego klucza (mocowanie samozaciskowe).

Hamulce są wstępnie wyregulowane (ja przedni trochę poprawiałem, ale tez nie jest to kłopot).

Przerzutki wypróbowałem jedynie "na sucho" tzn na podniesionym rowerze (nie chciałem go brudzić jeżdżąc dziś po błocie) - działają bez problemu.

Co do opon - hmm...jak dla mnie wyglądają chyba normalnie, mają namalowany ten fluorescencyjny pasek. Nie jest to jednak firma z górnej półki i chyba te Schwalbe Terra Cruiser'y są bardziej wytrzymałe.

Jeśli chcesz, wyślę Ci na emaila zdjęcie mojego roweru z ustawioną kierownicą i siedzeniem dla mojego rozmiaru - będziesz miał ogólny zarys całości.

Napisano

Zdecydowałem się na 21" przy wzroście 182 cm - myślę, że to dobry wybór. Do tej pory jeździłem rowerem z ramą 19" (co prawda innego typu bo z tylnym amortyzatorem) i była za mała.

Rower dostajesz w dużym kartonowym pudle. Masz do przykręcenia siodło, pedały, kierownicę, rogi kierownicy, przednie koło i podnóżkę. Nie ma z tym żadnego problemu, potrzebujesz jedynie dwóch kluczy imbusowych (rozmiaru nie pamiętam)i klucz płaski 15mm do pedałów. Do zamocowania koła i siodełka nie potrzebujesz żadnego klucza (mocowanie samozaciskowe).

Hamulce są wstępnie wyregulowane (ja przedni trochę poprawiałem, ale tez nie jest to kłopot).

Przerzutki wypróbowałem jedynie "na sucho" tzn na podniesionym rowerze (nie chciałem go brudzić jeżdżąc dziś po błocie) - działają bez problemu.

Co do opon - hmm...jak dla mnie wyglądają chyba normalnie, mają namalowany ten fluorescencyjny pasek. Nie jest to jednak firma z górnej półki i chyba te Schwalbe Terra Cruiser'y są bardziej wytrzymałe.

Jeśli chcesz, wyślę Ci na emaila zdjęcie mojego roweru z ustawioną kierownicą i siedzeniem dla mojego rozmiaru - będziesz miał ogólny zarys całości.

Dzięki za wszystkie rady! Zdjęcie chyba mi na razie nie potrzebne- no chyba, że będę miał jakieś problemy to coś skrobnę na tym forum. Pozdrawiam!

Też polecam sklep z Tomaszowa. W środę zamówiłem rower, a w piątek koło południa już u mnie był. Najlepiej pogadaj na GG ze sprzedawcą. Facet zna się na rowerach, no i jeszcze możesz coś wytargować. Mnie udało się obniżyć cenę roweru, wysyłki i jeszcze w gratisie dostałem licznik i błotniki (szkoda, że tylni błotnik nie pasuje ;) ). 

Pozdrawiam.

A pochwalisz się może jaki rabat (przy jakiej cenie roweru) udało Ci się wytargować? Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...