Skocz do zawartości
  • 0

rower do 1500zl

Gość stefano

Pytanie

Gość stefano
Napisano

witam,

chcialem sie Was zapytac co polecalibyscie w przedziale cenowym do 1500 zl. Mam na oku Meride 40d i wheelera pro 29 disc, oba mozna dostac na allegro juz za 1400 zl, ale chetnie poslucham waszych rad co moge jeszcze wziac pod uwage i co wybrac.

Pozdrawiam

Stefan

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

waze 78 kg i mam jakies 184cm wzrostu. A dlaczego nie polecasz tarczowek?? te rowery co podalem kosztuja generalnie jakies 1800 zl, ale mozna teraz pojedyncze sztuki z sezonu 2009 wyrwac za te 1400, w Meridzie sa np hydrauliki Tektro Augira Comp, czytalem gdzies tutaj na forum pozytywne opinie na ich temat, w Wheelerze nie pamietam dokladnie co tam siedzialo.

Napisano

Oo, nie powiem, calkiem fajna propozycja :bye2: tylko troche kiepski ten amorek, slyszalem ze RST sa strasznie wadliwe, no ale zawsze go mozna pozniej wymienic. Thx

A co do tej Meridy i Wheelera stanowczo odradzasz tak?

Napisano
Nie bierz za tą cenę roweru z tarczówkami, lepiej byle jakie v-ki hamują.
Ja też czytałem, i ponoć hamują gorzej niż tektro I0. Ja wolę porządne v-ki.

Bzdura! Korzystałem zarówno z V-ek, Tektro IO, jak i Auriga Comp i te ostatnie hamują bez porównania najlepiej z tego zestawienia.

A tarcze pokroju Tektro IO hamują z podobną siłą co V-ki na dobrych okładzinach, ale tylko do momentu pojawienia się błota bo wtedy znaczna większość V-ek przepada z kretesem, a tarcze dalej hamują dobrze. Tarcze zapewniają przy tym nieporównywalnie lepszą modulacje i są łatwiejsze w regulacji (choć ta opinia o regulacji jest moja, subiektywna). To tyle o hamulcach.

taki będzie lepszy, bo nie ma z przodu xcr-a,który cię będzie dobijał na 1 lepszym krawężniku.

To również gruba przesada, XCR'y posiadają regulację naprężenia wstępnego (działającą, a nie tylko atrapę), dzięki której nawet osoba o wadze 78kg (to jeszcze nie jest dużo! ) powinna bezpiecznie i w miarę komfortowo się na nim toczyć, a jeśli nie będzie wykorzystywany w DH lub dirt jump'ie to nie ma prawa dobić. Ja ważę ~67-68 kg i na najmiększym ustawieniu amor dopiero zaczyna pode mną pracować... mój kumpel waży ~75kg i po regulacji z nim działa lepiej niż pode mną.

Co do rowerów:

Merida matts 40-D jest całkiem sympatycznym rowerem ale na tych hamulcach najprawdopodobniej zabijesz amortyzator w sezon lub góra w dwa, więc musisz to uwzględnić planując budżet

Author Basic to dobry i ceniony rower, bez większych słabych punktów, podobnie jak Unibike i Level A4 ;)

Myślę że bez względu na to który z wyżej wymienionych wybierzesz będziesz zadowolony :)

Napisano

a gdybym wybral ta Meride to na jaki amorek bys proponowal pozniej zamienic ten standardowy?? nie ukrywam ze mam pewien sentyment do Meridy, kiedys mialem taki rowerek (wlasnie cos podobnego do tego Mattsa 40d ale bez hydrauliki, tylko zwykle v-ki) i jezdzilo mi sie na nim naprawde super, dopóki mi go nie ukradli.

Napisano

to zależy głównie od tego ile pieniędzy przeznaczyłbyś na ten cel ;) no i co zamierzałbyś później robić na rowerku ;)

Napisano

mysle ze moglbym przeznaczyc na to cos ok 400-500zl, jazda glownie po górskich trasach w trudniejszych warunkach, czasami troche szosy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...