Pablo666 Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 Witam wszystkich ;] Krótko mówiąc chciałem dać parę kolorowych śrubek do mojego roweru, żeby to wszystko ładnie grało z czym się wiąże parę pytań: Czy komuś pękły śruby od hamulca.? Chodzi mi o mocowanie zacisk - adapter, adapter - rama, zacisk - pm w amortyzatorze. Chciałem też tam dać właśnie aluminiowe śruby. Niby się nie powinno ale jak czytałem to chyba nic się z tym nie dzieje. Zastanawiam się też nad mocowaniem siodła.. no chyba nic nie powinno się tam wydarzyć a jednak się nie powinno tam dawać. Na pewno kupię śrubki do: lewego ramienia SLX, klamek i może regulacji przerzutki tył. Następną rzeczą gdzie można dostać dobre śruby.? Np. Pro-bolt czy inne nawet nie markowe a zarazem sprawdzone śruby. Kilka śrub kupie Vincere.pl ale niestety tych których mi najwięcej potrzeba niestety nie ma w tym kolorze i rozmiarze i chyba nie będą dostępne. Może ktoś jakiś sklep może polecić.? W rozsądnej cenie. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam riderów
1415chris Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 Na pewno kupię śrubki do: lewego ramienia SLX, klamek i może regulacji przerzutki tył. .. z tym nie ma problemow, reszta troche kontrowersyjna, niemniej jednak ludzie jezdza z takowymi i jeszcze zyja. Ja w tych miejscach mam ti.
Pablo666 Napisano 19 Marca 2010 Autor Napisano 19 Marca 2010 Jakby pieniądze pozwoliły to pewnie i by było ti, ale niestety nie mam takich środków. Może w przyszłości A jakiś sklep możesz polecić.? A tak w ogóle, to co ile trzeba te aluminiowe śruby wymieniać.?
1415chris Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 To nie jest kwestia srodkow czy ich braku w wyborze ti/alu, w pewnych miejscach jak masz wybor to ogranicza sie do stali lub ti, tak jak pisalem w niektorych zastosowaniach alu jest bardzo kontrowersyjnym rozwiazaniem ... W pl ti to vincere, alu w wiekszosci z nano-bike ale ceny lekko nieatrakcyjne.
Pablo666 Napisano 19 Marca 2010 Autor Napisano 19 Marca 2010 Ja tak na śrubkę chciałbym wydać 3-5złmax No ale jeszcze popatrzę, poszukam może ktoś coś od siebie dorzuci.
Fludi Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 Nie wiem czy można, ale zapodam linka do innego forum rowerowego, na którym znalazłem ciekawy temat odnośnie śrubek, gdyż sam przymierzam się do zmiany śrub... http://bikeaction.pl/forum/ruby-aluminiowe-i-tytanowe-kompendium-t51324.html Także może się Pablo666 zapoznaj szczególnie z pierwszym tam postem. No chyba, że życie Ci nie miłe to wal wszędzie alu. Bo co do tego czy brać aluminium czy tytan, to tak jak napisał chris to nie jest kwestia kasy, a bezpieczeństwa i wytrzymałości takich śrub. A skoro tak bardzo oszczędzasz, czy nie masz kasy to albo nie zmieniaj wcale śrub albo zmień tylko to co możesz na aluminiowe.
Pablo666 Napisano 19 Marca 2010 Autor Napisano 19 Marca 2010 Na BA już czytałem. Ale pogadałem z użytkownikami śrub przy hamulcach i jestem na 60% pewny że kupię i je tam założę. Oprócz tego tam gdzie wyżej wymieniłem. Teraz tylko szukam tych śrubek. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi mi o pedały Shimano DX. Platforma skręcona jest 4 śrubami,stalowymi. Jak myślicie, czy można tam dać aluminiowe?
1415chris Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 Wal wszedzie nylonowe... i daj znac, ty albo ktos z nablizszych, jak to dziala/dzialalo.....
Vieri Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 Co Cie zbawi posiadanie śrubek aluminiowych zamiast tytanowych? :>
Dornif Napisano 20 Marca 2010 Napisano 20 Marca 2010 A pytanie z innej beczki - jakie śruby można wymienić w szosie, oprócz ogólnych standardów? Konkretnie mam na myśli w klamkomanetkach, szosowych hamulcach, jarzmo sztycy? Tune wersja szosowa zacisków do kół jest np na alu osi. Dalibyście tak?
Fludi Napisano 20 Marca 2010 Napisano 20 Marca 2010 Hamulcach dajesz tytanowe, jak coś na wszelki wypadek. Sztyca, no to tak jak w typowym MTB też tytan Nie wiem co masz na myśli jako, że w klamkomanetkach..? Śruby mocujące je do kierownicy, jak tak to aluminium styknie. Aluminiowych zacisków do kół bym jednak nie brał
Pablo666 Napisano 20 Marca 2010 Autor Napisano 20 Marca 2010 1. Nie chce dać wszędzie aluminiowych. 2. Na ti mnie na ten moment nie stać. Może za jakiś czas zakupię ti do mostka. A tam gdzie alu można zastosować to chcę to zrobić. 3. Chciałbym dowiedzieć się czy można do DX dać aluminiowe.
kosciczek Napisano 20 Marca 2010 Napisano 20 Marca 2010 Także jestem na etapie zmiany śrubek, ale nie będę takim kamikaze jak Pablo666 Mam troche inne pytanie: Zastanawiam się nad śrubą ProBolta aluminiową mocującą przerzutkę tylną do haka ramy. Śruba ta jest dość długa i gwintowana tylko na końcu a moja przerzutka Xt potrzebuje bardzo krótkiej śruby i czy ją można skracać i nagwintować? Wydaje mi się że można zrobić taki zabieg bo śruba składa się tak jakby z 3 odcinków tylko dlaczego nie nagwintowali jej całej. Śruba którą chcę kupić ta śruba
Pablo666 Napisano 20 Marca 2010 Autor Napisano 20 Marca 2010 Kamikaze nie jestem. Jestem normalnym riderem A może napisz do Vincere i spytaj. Może oni Ci od razu, przytną i nagwintują.
pawelsystem Napisano 20 Marca 2010 Napisano 20 Marca 2010 A pytanie z innej beczki - jakie śruby można wymienić w szosie, oprócz ogólnych standardów? Konkretnie mam na myśli w klamkomanetkach, szosowych hamulcach, jarzmo sztycy? Tune wersja szosowa zacisków do kół jest np na alu osi. Dalibyście tak? w mocowaniu klamkomanetek to bym sie bał przeciez tez spore siły tam działaja (sprawdzałem i wyglada ze w orginale jest stal)
XxUzixX Napisano 20 Marca 2010 Napisano 20 Marca 2010 Może łatwiej będzie jak zanodujesz śruby ... Mój kolega tak zrobił: -wykręcił śruby które chciał wymienić -zawiózł do gościu którzy anodują -zapłacił 30zł -i tym sposobem 90% śrub w rowerze ma niebieskie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.