Lasica83 Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 Witam serdecznie , w tym tygodniu nabyłam rower Author Traction 17,5" 2009. Mam 168 cm wzrostu i ważę 65 kg. Zakupiłam męską wersję roweru, bo damki jakoś do gustu mi nie przypadły. Zastanawiam się, czy rama 17,5" nie będzie na mnie za duża... Długość mojej nogi to 76 cm. Według wszelkich tabel i znalezionych artykułów 17-17,5" to rozmiar idealny dla osoby o takich proporcjach. Przerwa pomiędzy górną rurką a krokiem to zaledwie 1 cm... Rower będę uzywać przede wszystkim na szosie i ewentualnie na ubitych drogach piaskowych i kamienistych. Jeszcze nie próbowałam nowego sprzętu, jutro zaczynam przygodę z pedałowaniem , więc wszystko okaże się w praktyce. Jeżeli okaże się, że taki rozmiar ramy może być za duzy to co mogę zrobić, aby wyrównać dysproporcje??? Jakie to będzie miało konsekwencje na komfort jazdy. Do tej pory jeździłam na zwykłym góralu i na pierwszy rzut oka są to rowery o porównywalnych rozmiarach. Bardzo prosze o poradę. Z góy dziekuję. Pozdrawiam serdecznie :*
Warthog Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 Rower kupiony więc raczej nic nie zdziałasz. 1 cm prześwitu to niezbyt dużo i faktycznie 17,5" to chyba ciut za dużo, ale zamierzasz jeździć po płaskim ubitym terenie, to nie powinno być raczej problemu. No i nie bez znaczenia pozostaje fakt, że jesteś kobietą Uważaj poprostu na wszelakich podjazdach, bo może być nieciekawie
Rulez Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 Trochę przesada, jeśli tutaj wpiszesz 76 cm. wychodzi max. 17.4" http://www.bikediscount.com/big/body_size2.html czyli rama 17.5" jest w "górnej strefie stanów wysokich" wcale nie idealnie Na szosę czy ubite szutrowe drogi jakoś da radę ...
Mod Team michuuu Napisano 19 Marca 2010 Mod Team Napisano 19 Marca 2010 Kupiony czyli po herbacie, pozostaje zaciśnięcie zębów w przypadku ........ Sam posuwam na ramie właśnie takiej (z niewielkim prześwitem podwozia) i póki co nie było kontaktu "miękkiego z twardym". Przyzwyczaisz się i będzie dobrze (bo nie ma innego wyjścia). Z tabeli wynika że nie jest za duża a na granicy, głowa do góry (albo coś innego).
Lasica83 Napisano 19 Marca 2010 Autor Napisano 19 Marca 2010 Tak też myslałam... :/. Dziekuję za posty. Chyba najbardziej dopasowanym romiarem jest 16,5". Ale jakoś muszę to przeżyc... Nie obawaim się kontaktu z ramą, od dziecka na takim jeździłam. A ektremalne sytuacje to raczej rzadkość. Mam tu na uwadze przede wszystkim skutki podczas jazdy. Efektywność, zwrotnowść roweru, odpowiednie ułożenie sylwetki itp. Teraz zamierzam często i gęsto jeździć, więc chciałabym być zadowolona z wypadów rowerowych. Jakie konsekwencja, oprócz uszkodzenia środkowych części ciała będzie posiadanie własnie takiej ramy???
Warthog Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 Jeśli odpowiednio dopasujesz siodełko, to nie powinno być żadnych innych problemów. Także jak powiedział michu "głowa do góry" i będzie dobrze
Lasica83 Napisano 19 Marca 2010 Autor Napisano 19 Marca 2010 Dziękuję Chłopaki :*. Dziś o 16.00 jadę potrenować, bo do jutra nie wytrzymam... )). Napisze jak było
Lasica83 Napisano 20 Marca 2010 Autor Napisano 20 Marca 2010 Witam serdecznie , tak jak pisałam, podzielę się z Wami wrażeniami z mojej pierwszej przejażdżki . Rower super-wszystko sobie dopasowałam i maszyna chodzi jak błyskawica . Teraz pozostaje już trenować i mozolnie pracować nad kondycją. Pozdrawiam :*
TocaS Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 Dodam jeszcze od siebie, choć rower już kupiony i przetestowany, a ja zaś za dużo tu nie wniosę. Mamy różne długości rur pod-siodłowych to raz, a dwa mamy jeszcze rozmiar górnej rury, gdzie dla 17,5 calowej ramy firmy Y górna rura może mieć 565 mm, a dla firmy X 585 i już jest różnica, na czym się sam przejechałem. Kupiłem rower 17,5 pod swój wzrost 174cm, przejechałem się i czułem się jakoś dziwnie w sklepie powiedzieli mi, że to kwestia przyzwyczajeń, bo poprzednia rama była starej geometrii i pół cala za duża. W efekcie końcowym musiałem zmienić mostek na dłuższy i siodło przestawić trochę do tyłu bo to przyzwyczajenie trwało wieki, a ja czułem dyskomfort. Na temat rozmiarów był jeszcze osobny temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/56033-rama-jak-dobraae-rozmiar-ramy/
Rulez Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 A ja tyle się napociłem na tym foruym, żeby wyjasnić, że Salamandry są krótkie, a rozmiar-rozmiarowi nie jest równy
TocaS Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 W pierwszej kolejności kupiłem salamandre, a potem czytałem na forum. Przyjdzie taki dzień, w którym to salamandra zrobi się rowerem zimowym, a wejdzie nowa rama.
Rulez Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 Gwoli ścisłości Kellys się zreflektował i obecne Salamandry są normalne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.