Skocz do zawartości

[piasta] problem z osią w piaście novatec

lukasz9519

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może mi ktoś pomóc ... ponieważ mam problem z tylną piastą novatec ... nie mam w niej ośi, wiem tylko że przekątna łożysk w środku piasty to 12mm a szerokość pomiędzy dwoma ramieniami tylnego widelca wynosi 137mm ... I oto moje pytanie, jaką mam kupić oś, może ktoś ma, może ktoś sie zna. Może jakieś linki z allegro albo coś :)

• Mod Team
Napisano

A bedziesz koło mocował na zacisk czy nakrętkami ?? Bo to róznica. Jezeli na zacisk to zmierz długość miedzy zenwtrznymi częściami widełek. Oska nie powinna być dłuższa od tego wymiaru. Natomiast przy mocowaniu na tradycyjne nakretki oś powinna być dłuższa o tyle zeby dało sie zakrecic na zewnątrz 2 nakretki i było jeszcze ok 5mm luzu.

Napisano

Głównie chodzi mi o to czy oś nie bedzie za gruba albo za chuda na łożyska w środku piasty :whistling: ... Wyżej wymieniłem przekątną otworu łożyska ;)

Napisano

Głównie chodzi mi o to czy oś nie bedzie za gróba albo za chuda na łożyska w środku piasty :whistling: ... Wyżej wymieniłem przekątną otworu łożyska ;)

Podejrzewam, że koledze chodzi o średnicę. Coś takiego jak przekątna koła/okręgu nie istnieje. Nie miałem nigdy piasty z maszynowymi łożyskami, więc na temat jaką ośkę wybrać nie pomogę. Pomyśl jednak czy chcesz koło montować przez QR czy na nakrętki, bo długość osi jest równie ważnym parametrem co jej średnica.

Pozdrawiam

Napisano

Link, który podałeś to oś sztywna o średnicy 20mm (możesz zawsze spytać sprzedawcę), ze zdjęć tak by wynikało. Jest więc za gruba pod Twoją piastę. Powinieneś poszukać osi tego typu tylko o średnicy 12 mm. Z tego co wiem ciężko dostać tego typu pierdółki przez allegro, lepiej pochodzić po stacjonarnych sklepach i popytać.

Tu link do osi jakiej szukasz:P

http://allegro.pl/item961600477_vtc_os_piasty_12x150_mm_202_mm_dh_fr_wys_0.html

Pozdrawiam

Napisano

A była by mozliwość poprostu wymiany łożysk z środka piasty na 20mm ? ... ponieważ u mnie są one wyciągane ... tylko problem też czy te łożyska zmieszczą sie w piaste ;)

Dziękii ci bardzo :sweat: ... a ja już chciałem kupować nowe koło :whistling:

Napisano

Wyciągnij łożysko, zmierz średnicę zewnętrzną i grubość, jeśli chcesz oś 20 mm to znajdź w jakimś katalogu łożyska o tej samej średnicy zew. i grubości ale innej średnicy wewnętrznej i kup, tylko upewnij się że oś 20 mm przejdzie przez piastę, tzn. zmierz wewnętrzną średnicę samej piasty, bez łożysk. Może się okazać że 20 nie przejdzie.

To co napisałem wyżej to tylko teoria. Nigdy nie miałem do czynienia z piastami tego typu i nie wiem czy zmiana łożysk umożliwi zmianę systemu. No i weź pod uwagę że oś jaką montujesz w piastę zależy też od ramy, nie każda rama przyjmie oś 20mm.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...