Skocz do zawartości

[amortyzator] RS Reba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Prosze o podpowiedzenie jak uzupełnic olej który wyciekł z tłumika. czy musi to byc 5W. Co sie stanie gdy uzupełnie go olejem 15W, gdyż taki posiadam?? i za co dpowiedzialny jest tak naprawde ten tłumik? mam jeszcze jedno pytanie: czy możliwe jest ustawienie tego amorka na sztywno.

np za pomocą matenki pop lock przy kierownicy?? nie jestem za bardzo obeznany w tych tematach wiec prosze o pomoc!!!

Napisano

Oleje można mieszać, ale producent zaleca tam 5W więc tego bym się trzymał. Inaczej prawie na pewno jakość pracy spadnie.

Co do uzupełniania to możesz po prostu wykręcić tłumik kluczem nasadowym 24mm (prawa goleń) ze stojącego roweru i dolać olej. Ja tak właśnie dziś robiłem bo trochę źle skręciłem blokadę :rolleyes:

Całkowicie na twardo tego amorka nie ustawisz, jedynie bardzo utwardzisz go, skręcając na max. floodgate (w lewą stronę jak się mylę).

Tylko jeszcze jedno pytanie... Na pewno wiesz ile brakuje Ci oleju? Jak nie to najlepiej go rozebrać, wylać wszystko i napełnić od nowa.

Napisano

Dzieki za odpowiedz. Jeśli chodzi o ilośc oleju to (znajomy mi napełniał tłumik olejem) i jest na max wlane ile weszło. nie wiem jakie mogą by tego skutki, dlatego chciałem to zrobic po swojemu. Chyba że nie jest to konieczne?

Napisano

Nie tyle jakość pracy spadnie co tak gęsty olej kompletnie zamuli ten amor. Nie bez przyczyny daje się tam 5W.

Jeśli chodzi o ilośc oleju to (znajomy mi napełniał tłumik olejem) i jest na max wlane ile weszło. nie wiem jakie mogą by tego skutki, dlatego chciałem to zrobic po swojemu.

To pogratuluj znajomemu obeznania w temacie :icon_mrgreen: Ilość oleju jest ściśle określona i trzeba się tego trzymać.

Do tłumika zalewasz 110ml oleju 5W. Na dół tej samej goleni dajesz 15ml oleju 15W.

Druga goleń: na górę dajesz odrobinę (5ml) oleju 15W, na dół 15ml oleju 15W.

Napisano
Do tlumika chyba 118 ml

Schwefel ma racje, 110 ml. Tutaj link do manuala:

[MANUAL SRAM]

Nie tyle jakość pracy spadnie co tak gęsty olej kompletnie zamuli ten amor. Nie bez przyczyny daje się tam 5W.

Dokładnie, to że jakość pracy spadnie to było lekko powiedziane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...