Skocz do zawartości

[rower] Kross Level A4 '08

Micusek

Rekomendowane odpowiedzi

HG-73 bedzie dobry, lepszego nie ma sensu kupowac do tej kasety. A co do Twoich planow o zmniejszaniu wagi roweru, to kupujac tarcze jedynie ja powiekszasz... Skoro nie jezdzisz w trudnych warunkach, to po co Ci tarcze? Chyba ze naprawdę tak bardzo zalezy Ci na szpanie po miescie. Dobre V-ki beda o wiele lzejsze, i zostanie Ci wiecej kasy. Jest wiele rzeczy takich jak kierownica, mostek, gripy, rogi, sztyca, siodlo na ktorych mozna zbic wage mniejszym kosztem. Ja osobiscie polecam Ci znalezc jakies lekkie gripy, kierownica na przyklad DM Maraton XC lub Boplight, Mostek Boplight, rogi boplight i juz tanim kosztem sporo w dol. Sztyca takze boplighta, a siodelko trzeba przymierzyc do dupska. Opony Kenda Karma na przyklad... 50 zl za sztuke wesja kevlarowa, 450-490 gram. Jakoscia wcale nie odbiega od schwalbe. Detki schwalbe maxxis czy jakies inne ponizej 150 gram. Takie zmiany to jakies 600 zl a waga jakies 500 w dol moze? Zostaje kasa na dobre kola albo amora :D Jesli nie zalezy Ci na nowym, to starczy na jakas uzywana rebe na przyklad.

No i tutaj mnie zagiąłeś... kurcze, internet mi nie chodzi, bo skończył się limit i tylko to forum jako tako się ładuje, nie mam jak posprawdzać cen itp... Swoją drogą też coraz bardziej zastanawiam się nad tymi tarczówkami. Co jak co, ale szpan jednak by był B) tylko że znowu jak tak wczoraj myślałem, to lepiej by kupić chyba lepsze koła pod v'ki i inne rzeczy. No ale tarcze też kuszą. Co prawda w super ekstremalnych warunkach nie jeżdże, ale praktycznie każdy wypad z kolegą do lasu, to wypad do górzystego lasu i stromych zjazdów... Żebym miał tak z 2tys jeszcze to bym się nie zastanawiał i brał jakieś najlżejsze tarcze, super koła i to co podałeś :laugh:

Dobra, na razie się waham. Za jakąś godzinkę jade do sklepu, tam sobie popatrze co jest grane.

Ta, też patrzyłem na takie rozwiązanie.

Lisek, podałbyś dokładniejsze nazwy kierownicy, mostka itp ? Chwyty pewnie Accent Lite, kierownice jak podałeś DM maraton XC lub jakąś inną .. pytanie jaką to ma szerokość - 25,4 ?

Ja cię kręce... pewnie nikomu się już tu nie chce odpowiadać, ale ja się musze upewniać ...

http://www.allegro.pl/item955016816_sram_pc_951_pc_951_x_5_na_9_box_cyklomania.html

Dobry ? Bo tańszy niż hg73 i jeszcze spinka w komplecie ...

A do jakiej to kasety? Ogólnie sam łańcuch nie jest zły, dobrze będzie z kasetą 950 działał, która defakto jest klocem. Co prawda nie widzę powodu, żeby się tym jakoś bardzo cieszyć... Ja w piątek XTR za 69zł kupiłem i spinkę Power Link za 4zł.

No jak masz zjechaną i jest pordzewiała, to zmień ją. I weź sobie albo w układzie kaseta 970 i łańcuch 971 od SRAM albo kaseta XT i łańcuch XTR od Shimano. Shimano na pewno będzie lżejsze i możesz 5 najmniejszych zębatek jak się zajadą osobno wymieniać. Nie wiem jak jest u SRAM'a z tym.

- co do hamulców to faktycznie zastanów się - V-ki będą lżejsze ale raczej mniej efektywne zwłaszcza mokre (a jeżeli jeździsz w terenie to raczej często są mokre). zawsze znajdą się zwolennicy V jak i Disc - pewnie każdy będzie miał trochę racji w swojej argumentacji(jaki ładny rym:-) )

- co do kół to zależy od hamulców ale Mavicki CR polecam tak czy inaczej - możesz się pobawić w zaplatanie i skołować coś lżejszego ale CR są w swoim przedziale cenowym chyba jednymi z najlepszych kół (stosunkowo lekkie i dobrze wykonane)

- jeżeli masz zjechaną kasetę to powinna zostać wymieniona - jest to prawie najważniejsza część napędu!!!

- co do łańcucha to spokojnie wystarczy Ci hg - 73 nawet hg - 53 do kasety Shimano bo do Srama to raczej łańcuch Srama.

- komponenty typu mostek i kiera to raczej zostaw na koniec....taka moja rada - najpierw napęd ,hamulce i koła

Ja bym wybrał porządne koła + porządne hamulce. Koła bym kupił takie: http://allegro.pl/item952869141_kola_shimano_xt_775_dt_sapim_race_bikestacja.html a hamulce takie http://allegro.pl/item965037377_hamulce_shimano_deore_br_m575_575_biale_bikestacj.html

Resztę pieniędzy zostawić na kasetę i łańcuch, jak starczy to jeszcze na kierownicę.

A no i przy okazji- kola nie będą blokować dalszych inwestycji w ten rower.

Kurde, robicie mi zamęt, chyba zdecyduję się na koła CO NAJMNIEJ V+disc, na pewno nie same V. Po prostu sie to nie opłaca z tego co przemyślałem - za rok pewnie ( o ile nie wydam teraz za dużo) będzie mnie stać na np. Rebę race. Problem w tym że za rok jeszcze ciężej będzie dostać Rebe pod disc i v.

Wiem, nie tylko jest reba na świecie, ale jakoś tak mi na początku wpadła w oczy i teraz ją ciągle w tych oczach mam ;P Co prawda jest jeszcze b.lekki Fox 100.. chyba z 1,4-1,5... dobra, na razie nie gdybam bo jeszcze zapeszę - dzisiaj nie zasnę bo będe myślał co wziąć...

Może rzeczywiście jakieś droższe koła, albo w ogóle zaplatać sobie u kogoś ? Te co podał kubek chyba lżejsze od tych CR'ek a w końcu na kołach gdzieś ktoś pisał że najlepiej zbijać wagę bo masa rotująca, mocniejsze odczucia (pozytywne odczucia oczywiście)...

Nie wiem, nie wiem!

Za rok, to nie dostaniesz już Reby w wersji pod V, dokładniej mówiąc to taka sytuacja jest już od roku, kiedy RS wycofał się z produkcji Reby z piwotami, podobnie jak i SID'a chociaż ponoć SID na 2010 jakiś jeden piwoty ma...

Ja bym kół na kulkach od Shimano nie brał. Nie ma to jak porządne łożysko maszynowe :D Ale to jest co kto woli...

A, no i takie białe hample - cud miód <3

Doradzcie mi jeszcze jakieś kompletne koła (nawet troche droższe - w końcu w koła warto jednak zainwestować) ale żeby były na tyle mocne że przetrwają skoki .. małe, nie jakieś ekstra dropy 4 m.

albo właśnie co warto sklecić u kogoś (nyple, szprychy i obrączki) i orientacyjne ceny - sam teraz jestem maksymalnie ogarniczony - konkursy w szkole, dużo nauki i internet chodzi tak, że ta strona ładuje mi się raz na 10-15 prób. ;/ W środę zacznę być samodzielny.

PS. Co do kasety - napisałem że troszke przyrdzewiała - to przez to że łańcuch na niej był, ogółem jest w stanie co najmniej dobrym i nie sądzę by potrzebowała wymiany. Potem pewnie będę inwestował w coś o wiele lżejszego.

A, no i takie białe hample - cud miód <3

Doradzcie mi jeszcze jakieś kompletne koła (nawet troche droższe - w końcu w koła warto jednak zainwestować) ale żeby były na tyle mocne że przetrwają skoki .. małe, nie jakieś ekstra dropy 4 m.

albo właśnie co warto sklecić u kogoś (nyple, szprychy i obrączki) i orientacyjne ceny - sam teraz jestem maksymalnie ogarniczony - konkursy w szkole, dużo nauki i internet chodzi tak, że ta strona ładuje mi się raz na 10-15 prób. ;/ W środę zacznę być samodzielny.

PS. Co do kasety - napisałem że troszke przyrdzewiała - to przez to że łańcuch na niej był, ogółem jest w stanie co najmniej dobrym i nie sądzę by potrzebowała wymiany. Potem pewnie będę inwestował w coś o wiele lżejszego.

koła na piastach XT to nie najlepszy pomysł miałem je a teraz ma je moja dziewczyna ...:-( nie jesteśmy zadowoleni do końca.

łożyska jedna sprawa.... szczelność druga ......

a poza tym to koła 800 i hamulce 400 to jest 1200 a gdzie jeszcze kaseta i łańcuch..........chyba że przeoczyłem zmianę budżetu?

zastanów nad hamulcami bo jeżeli będziesz i tak za rok je wymieniał na Disc to bez sensu .........

a jeżeli zamierzasz skonstruować lekką maszynę do ścigania to tylko Disc...

koła na piastach XT to nie najlepszy pomysł miałem je a teraz ma je moja dziewczyna ...:-( nie jesteśmy zadowoleni do końca.

łożyska jedna sprawa.... szczelność druga ......

a poza tym to koła 800 i hamulce 400 to jest 1200 a gdzie jeszcze kaseta i łańcuch..........chyba że przeoczyłem zmianę budżetu?

zastanów nad hamulcami bo jeżeli będziesz i tak za rok je wymieniał na Disc to bez sensu .........

a jeżeli zamierzasz skonstruować lekką maszynę do ścigania to tylko Disc...

No właśnie, jeśli kupię załóżmy Rebę to tylko dyskietki, bo pod V już nie robią, znowuż ktoś wspomniał o pojedyńczych modelach SID'ów z pivotami - SID'a raczej też nie kupię. Ew. R7 jakieś może piv., może jakieś foxy, no ale w amortyzatorach >1000zł to już przeważnie są chyba disc, dobrze mówię ?

A lekka maszyna do ścigania - ktoś tu pisał że z tarczą wcale się nie zmniejszy (nie mówię o hamplach typu Ultimate, itp.) więc jak ? :icon_wink:

Aktualnie mam SD5, jak obręcze są delikatnie mokre, takie wilgotne w deszczu to właśnie hamują lepiej , niż jak wysuszone w letni dzień. Mimo to działają jak dla mnie bardzo dobrze - zawsze blokują koło, jak nie chce to nie blokują itp.

A co do hampli - te deore co podał kubek dobre ? Czy lepsze magurki/avidy ? Strasznie mnie podniecił biały kolor :thumbsup:

ogółem wychodzi na to że jak będę kupował lepszego amora to i tak defacto wyjdzie że musze mieć tarcze.

PS. Orientujecie się które hample tarczowe są najlżejsze do ~600 zł ? No bo jak już mam się zabierać za odchudzanie... od środy będzie o wiele mniej pytań bo internet zacznie mi normalnie chodzić.

PS2. Budżet max to teoretycznie 1200 zł. :rolleyes: nagnę 200 zł jeśli będzie taka konieczność.

Miłej nocki

Micusek

Dobre koło i lekkie na powiększonym budżecie będzie na obręczy Mavic'a XC 717 disc - 395 gram

Jako, że ma to być pod tarczę to mosiężny nypel np. DT i szprychy np. DT Competition albo Super Competition, jak weźmiesz Revolution szprychy i alu nypel koło może być wiotkie trochę, ale to też zależy od Twojej wagi.

Piasta to jak pisałem, coś na maszynce np. DT Onyx, 340 a jak masz hajs to 240 :D Ewentualnie coś od Boplight'a

Komplet kół na 717, mosiężnym nyplu, comp i onyxie wyjdzie za tysiaka.

Jak masz w obecnej chwili SD5 to jak się przesiądziesz na tarczówki Avid'a to aż tak wiele na wadze nie pójdziesz w górę. Za 600zł masz Juicy 5, za 800zł Juicy 7. Tym bardziej, że i tak mocno będziesz na plusie dzięki redukcji wagi na kołach, szczególnie na tylnim, bo na przednim trochę mniej zyskasz.

Czy mi się wydaje czy na pierwszej stronie w specyfikacji są manetki DC ? Więc jak kupisz hydrauliczne tarczówki to od razu manetki też musisz.

M

tak, to gdzies już przerabialiśmy tutaj :D Wyszło ze za 143zł mam komplet lx czy tam slx :D

Dobra, na razie nie mam pytań - w środę zobacze jaka różnica pomiedzy CR a XC717, bo jeśli 80 gram w sumie to jednak te 400 zł przeznaczę na cos innego :)

Kurcze, internet mi strasznie wariuje i nie dochodzą wysłane wiadomości ... ;/

Wiec napisze po raz 3 w skrócie:

Jeśli ktoś by się nudził i marnował czas to może miałby chęć na obliczenie wagi całego kompletu kółek na XC717 tak żeby całość nie przekroczyła 1000zł ? Do moich pewnie średnio da się porównać, bo za mało danych, postaram się zważyć to na mojej wadze, szkoda że ma ona max. 1 kg...

Druga sprawa - wie ktoś ile waży XCR, ale ten z roku chyba 07 , ten ze srebrnymi goleniami, teraz na alledrogo widzę tylko te z czarnymi i jestem ciekaw czy to tyle samo waży (?)

I wiecie jakie to ma mocowanie może , PM czy ..IS(dobrze mówię?) ?

Dobra, biorę Crossride'y, myślę że na razie nie ma co bawić się w koła 150g mniej-300zł więcej , wliczyłeś w 717 zaplatanie itp ? ;/ Może w przyszłości jak będę składał na innej ramie rower na dłuuugie lata to będę inwestował w niego grube tysiące.

Jutro jadę do sklepu niedaleko domu, kolega mówił że można u nich kupić różne częsci - sam kupił dzisiaj Meridę za 1600 zł :down: Może się okaże że mam nowy ciekawy sklepik w pobliżu :P

Dzięki fludi, jak tu się dodaje pkt reputacji ? :]

Oczywiście pytania cały czas będą się jeszcze pojawiały...

Miłej nocy

Co do pkt reputacji, klikałem wam te plusiki wczoraj, ale nie byłem pewien czy to ocena postu czy właśnie reputcji.

Ty dałeś około tysiaka za komplet, więc tak czy siak mniej niż 900 zł i tak by było ciężko , trzeba by chyba się targować ostro i szukać okazji :whistling: A ja wolę jednak mieć 350 zł w kieszeń ;)

Dzisiaj myślałem że uda mi się podjechać do tego sklepu ale nie mam z kim ... ;/ W każdym razie w najbliższym czasie na pewno pojadę i może się okaże że nawet jakiś wybór kółek mają, podobno rowerów od groma.

No właśnie :) Teraz jak kupię to co mam w zamiarach, to chyba zacznę odkładać na białą Rebę albo R7 :]

Jutro jak dobrze pójdzie to złożę zamówienie - mam kasę na koncie, pytanie tylko czy wystarczy .. niech mi tylko ten internet zacznie chodzic dobrze :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...