Skocz do zawartości
  • 0

Czy napewno wszystko ok z moją kasetą i bębenkiem?

Gość Daniel

Pytanie

Gość Daniel
Napisano

Witam Szanownych Forumowiczów!

Od 2 godzin czytam różne fora i porady i mam kompletny mentlik w głowie. Zacznę od mojego roweru KELLYS IMAGINE '08

http://www.kellys-bicycles.com/index.php?id=pl_archive_detail&product_id=15371&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=213&subcat_id=216

Jak widać, mam kasetę CS-HG50-9

Opis problemu: pedałuję, i w chwili gdy przestaję kaseta ma ''opóźnioną'' reakcję. Gdy przestaję pedałować NATYCHMIAST, łańcuch wali o ramę. Pedałując do tyłu łańcuch ugina się. Kaseta jakby nie nadąża się obracać, ma taki dziwny opór. Dodam, że przejechałem dopiero 2800km, rower był kupiony w listopadzie 2008r.

Czy to jest normalne zachowanie przy 9 rzędowych kasetach ? czym to jest spowodowane?

Czy zdejmując kasetę da się przesmarować bębenek bez rozbierania go?

Taki opór jest od nowości, ale dopiero teraz się tym bardziej szczegółowo zainteresowałem.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z kasetą jest wszystko w porządku - tam nie ma się co zepsuć (poza zużyciem od łańcucha). Niestety czeka cię serwis lub wymiana bębenka. Bez rozkręcania bębenka niewiele zdziałasz. Trzeba rozkręcić bębenek i w zależności od tego co zastaniesz w środku - tylko wyczyszczenie i przesmarowanie jeśli jest w dobrym stanie, lub w przeciwnym razie wymiana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...