Mech Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witam, mam pytanie posiadam treka 3900 i nadszedł czas na wymianę korby. Jest obecnie wsadzona korba na kwadrat (suport jest jeszcze dobry) i teraz pytanie co kupić? Roweru używam do długich, wielodniowych wycieczek w więkrzości po utwardzonych drogach (w większości asfalt). Dodatkowo do roweru jest przyczepiona przyczepka, masa z bagażem około 30kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 16 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Jakie masz fundusze? Suport i tak będziesz musiał wymienić bo raczej nie będzie pasował długością, no i warto przejść na jakiś nowszy, sztywniejszy system niż kwadrat. Ewentualnie możesz wymienić zębatki w obecnej korbie jeśli jest rozkręcalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Zależy od funduszy...jeśli na kwadrat to może Alivio ? Tylko musisz sprawdzić długość osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mech Napisano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Wymienię całą korbę. Myślałem aby wydać jakieś 300zł ale jak mnie przekonacie że trzeba więcej to się skuszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xanadu Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Wymienię całą korbę. Myślałem aby wydać jakieś 300zł ale jak mnie przekonacie że trzeba więcej to się skuszę Możesz wydać mniej kupując np. Shimano Deore FC-M590 Hollowtech 2. W Bikestacji to koszt 189,- złotych. Możesz pójść oczko wyżej i kupić Shimano SLX FC-M660 także Hollowtech 2. Cena przekroczy trochę 300,- zł (w Bikestacji). W obu przypadkach pozbywasz się nie tylko starych korb, ale i suportu. W zamian otrzymujesz naprawdę sztywny zestaw. Wybierając korbę z zębatkami 44/32/22 musisz jeszcze sprawdzić, czy Twoja przednia przerzutka ma wystarczającą pojemność. Jeśli nie, to wypadałoby ją wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Możesz też wziąć korbę LX, model między Deore a SLX http://www.allegro.pl/item948406315_shimano_deore_lx_fc_m582_175mm_jak_slx_265pln.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logith Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 A może Truvativ Firex? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 16 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Jeśli wybierać z Shimano to Hollowtech II bym sobie odpuścił, tak też z resztą niedawno zrobiłem wybierając starszą LX FM-M572. Dlaczego? Nasłuchałem się sporo bardzo różnych, wielokrotnie negatywnych opinii, ale i całej palety różnorodnych dźwięków wydawanych przez HTII. Jakieś trzaski, trzeszczenie, skrzypienie itp. Nie mówię, że musi to być regułą, ale spotkałem niejeden taki przypadek i osobiście postanowiłem nie ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xanadu Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Jeśli wybierać z Shimano to Hollowtech II bym sobie odpuścił, tak też z resztą niedawno zrobiłem wybierając starszą LX FM-M572. Dlaczego? Nasłuchałem się sporo bardzo różnych, wielokrotnie negatywnych opinii, ale i całej palety różnorodnych dźwięków wydawanych przez HTII. Jakieś trzaski, trzeszczenie, skrzypienie itp. Nie mówię, że musi to być regułą, ale spotkałem niejeden taki przypadek i osobiście postanowiłem nie ryzykować. Hollowtech II ma jedną wadę. Mufa suportowa musi być w idealnym stanie, jej krawędzie muszą być równoległe a gwinty centryczne. Niektórzy radzą, aby ramę oddać do serwisu w celu odpowiedniego przygotowania mufy suportowej przed montażem Hollowtech II. Jednak jest to zbędne w przypadku nowoczesnych "markowych" ram a Trek raczej do takich się zalicza. Jeśli więc mufa jest w dobrym stanie a sam montaż HT II będzie przeprowadzony prawidłowo, to nie będzie potem żadnych problemów. Ja używam zarówno Shimano Deore jak i Shimano Deore XT i jedynym dźwiękiem, który słyszę jest szum opon . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Poszukaj zestawu jaki proponuje Odi. Octalink jest generalnie trwalszy niż HTII, przynajmniej w korbach grupy LX. Sam posiadam korbę LX na octalink i suport LX i nie mam prawa narzekać. Sztywno, bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Co do wyższości pod względem wytrzymałości Octalinka do Hollowtech II nie mogę się wypowiedzieć, bo korby HTII używam zaledwie od 1000 km, jednak żadnych dźwięków nie zanotowałem, a jeździłem w różnych warunkach. Fakt faktem, że suport na Octalink po 2500 km był w bardzo dobrym stanie bez luzów. Jednak moim zdaniem dla sporego poprawienia sztywności korby i okolic suportu wziąłbym jednak HTII. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mech Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 A to co proponuje mitUSER ma rację bytu i warto kupić? Trochę już mi wyklarowaliście na co trzeba zwracać uwagę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 27 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Jeden powie że warto, drugi że nie. Ja jestem przeciw. Przygotuj się na to, że przy tej korbie będziesz musiał splanować mufę suportu a to dodatkowy kłopot i wydatek. Jak tego nie zrobisz to może być różnie z żywotnością i pracą łożysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mech Napisano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 a na tej korbie co masz to ile już przejechałeś? ja rocznie robię jakieś 3000-4000 km więc szukam czegoś co mi wystarczy na jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Marca 2010 Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Ja na FM-M572 nakręciłem już trochę ponad 15 000km i generalnie środkowa tarcza nadaje się do wymiany choć łańcuch jeszcze nie przeskakuje, duża jeszcze przyjmie nowy łańcuch a mała jest nowa bo może z 2 razy ją użyłem. Suport kręci się tak jak przy zerowym przebiegu, 0 luzów, 0 pisków. Jedyny minus to waga suportu, bo same ramiona korby są bardzo lekkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.