Skocz do zawartości

[rower] dobre XC na szlaki itp. gotowe/do złożenia do 6000zl ?

pbubnowski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wielkiego komfortu to na tym Anthemie nie zaznasz - to typowa "wyścigówka". I druga rzecz - karbon to fajna sprawa ale kupując używaną ramę można się nieźle naciać. Na Twoim miejscu kupiłbym - tak ja kilka osób juz napisało - fulla, ale o skoku min 120 ( tym samym anthem z linka odpada ). Wagą nie masz co zbytnio przjmować się bo lekkie powinny być przede wszystkim koła, dalej korba, pedały i ewentualnie ... buty. To masa rotowana wpływa na efektywność jazdy a 1 kg różnicy w ramie to nie to samo co 1 kg "na kołach". Co nie znaczy ze rama 5 kg będzie ok :)

Napisano

No niestety, pomijając kwestię wagi, ale 120 mm , bardziej kradnie energię niż 100 mm. , tak było jest i zostanie, jeśli chciał jeździć na ht, to i tak przepaść jakościowa między fullem 100 a ht 100 jeat ogromna (bo nic go w tyłek nie kopie :), a tylne kółko lepi się do gruntu ). :)

Napisano

W sumie to racja - nawet ten 80 mm Advanced mógłyby zaskoczyć po przesiadce z ht, ale skoro napisał ze ma byc rower w góry ( tak to odebrałem ), techniczne zjazdy i podjazdy :) to 120 mm nie zaszkodzi miec... chyba :)

Napisano

120 mm nie zaszkodzi, ale konieczne nie jest (można by tak do 140 mm :) ), chce szybkiego, to lepiej mniejszy skok.

PS

Pro, podobno pracowałeś w sklepie, nie jesteś dobrym sprzedawcą, nie potrafisz doradzić klientowi, który wszak sam napisał :

jeśli jakieś głupoty popisałem to przepraszam, wybaczcie i poprawcie. W każdym bądź razie proszę o pomoc. mam nadziej, że jak tylko przyjdzie prawdziwa wiosna to spotkamy się gdzieś na szlakach :-)

pzdr. myślącym

Napisano

No niestety, pomijając kwestię wagi, ale 120 mm , bardziej kradnie energię niż 100 mm. , tak było jest i zostanie, jeśli chciał jeździć na ht, to i tak przepaść jakościowa między fullem 100 a ht 100 jeat ogromna (bo nic go w tyłek nie kopie :), a tylne kółko lepi się do gruntu ). :thumbsup:

Ale sam wiesz, że apetyt rośnie w miarę jeżdżenia, więc lepiej od razu kupić dobre 130 niż po roku kombinować jak tu dobrze ożenić 100mm i kupić coś większego :icon_wink:

Biorąc pod uwagę masę samej ramki to optowałbym za jakimś TranceX, bo jakby nie było od mojego chyba z pół kilo lżejsza jest... że (wg mnie) paskudna to inna sprawa :P

Napisano

Nie koniecznie , zależy co komu pasuje, różnica między 100 mm ze stosunkowo lekką ramą , a 120 mm z ciższą jest spora, nie każdemu musi to odpowiadać :icon_wink: , teraz mam 140 , ale Spec rusza jak sztywniak (i właśnie dlatego go wziąłem, trochę brakowało mi tego szybkiego zbierania się :) )

Stary Anthem to jednak trochę mało skoku do pełni szczęścia, nowy ma już 100 mm. :thumbsup:

Napisano

dokładnie tak jak piszecie, chodzi równiez o te strate energii. dynamika tez jest wazna, nie chce hustawki, taka droga dojdziemy do fulla dh bo 140mm to chyba juz dużo. chce czuć sie pewnie i tak tez było na ht. skoro mowicie ze z miekkim tyłęm bedzie o niebo lepiej to nie bede szalal i 100mm w zupełnosci starczy. mam nadzieje ze te blokady tyłu sa na tyle dobre ze ugięcie przy zamknięciu jest blikie zeru, bo nie ukrywam ze przy podjazdach wkurze sie jesli polowe mojej energii pojdzie na bujanie sie na rowerze. naprawde czułem sie pewnie na ht ale nie zaszkodzi sprobowac czegos innego. jesli chodzi o vipera tego wczesniej to bardzo ok. choć część z was poleca złożenie, można coś lzejszego skręcić. polookam za jakimis nowymi ramami w dobrej cenie, jak nie znajde nic ciekawego to pojde w gotowca i pomysle o tym viperze.

dzięki

Napisano

Nic nie pójdzie na bujanie,po pierwsze przy 100 mm o bujanie trudno, po drugie np.Viper to virtual więc bujanie skutecznie ogranicza (tak jak Anthem) a z ProPedalem ustawionym na 3, można z roweru prawie sztywniaka zrobić.

Napisano

ten pewnie będzie lżejszy - więc raczej tego

i wizualnie chyba lepiej się prezentuje - z tego co czytałem to te rowerki robią karierę we Francji i UK

naprawdę jak na taki osprzęt i dwa foxy rama karbon to chyba warto

Napisano

RULEZ,

mam pytanko:

czy ten Carbon (poza wagą) to faktycznie taka rewolucja??

W planach, bardzo niedalekich, zamierzam nabyć ten ---> http://www.bike-arena.pl/index.php?p1055,viper-nitro-xt-slx-fox-2010

(z Cube AMS już się wyleczyłem porównując osprzęt :-)) ,ale...

mógłbym dosupłać te 1100 zł na ten ---> http://www.bike-arena.pl/index.php?p1262,viper-carbon-pro-fs-xt-slx-2010

jeżeli "skórka byłaby warta wyprawki" ;-)

Co przemawia "za" ,żeby dołożyć te tysiąc sto?

Napisano

Karbon w fullu nie zwiększa komfortu, może ew. poprawić sztywność boczną, ale wątpię żeby warto było przepłacać, zwłaszcza, że Nitro to virtual.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...