Skocz do zawartości

[MTB] Czy można wstawić 28"?

Krystian13122

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale możesz założyć wąziutkie opony,sam czasem jeżdżę na slickach 1,4cala ale można kupić coś w okolicach 1cala i wtedy masz prawie szosę:icon_mrgreen:

Napisano

28 cali kół na pewno nie wsadzisz chyba że masz 29era xD.

Wsadzisz bo sprawdzałem z kołami od Crossa, jedyny problem to hamulce, jeżeli masz tarczowe w MTB i koła 28" bedą z piastami pod tarczę to masz po problemie ;), a jak nie to proponuję oponki IRC Metro II 1,00" (ciężko dostępne, ale warte według mnie zachodu)

Napisano

Jak to nie. Koło 28" z oponą szosową ma podobną wysokość, jak 26" z oponą MTB. Da się wsadzić w większość rowerów XC. W mój akurat nie, bo mam widełki karbonowe tak wyprofilowane, że opona mi się blokuje. Ale w normalnych aluminówkach widełki spotykają się nieco wyżej i nie ma problemu. Tylko właśnie nie masz hamulców :blink: I tego za bardzo nie ma jak rozwiązać, chyba, że ostre koło,tarczowe, albo torpedo ;)

• Mod Team
Napisano

Wziąłbym kupił same slicki 26x1.5 ale nie wiem czy to poprawi efekt jazdy, bo nie chce wyrzucić na marne pieniędzy w błoto.

Zapewniam Cię, że efekty odczujesz po pierwszym ostrym starcie spod świateł :D Rower będzie dużo lepiej przyspieszał i lżej się toczył. Tylko osobiście wybrałbym typowo szosowe opony o szerokości 1,0 np. IRC Metro II, albo Kenda Kontender.

• Mod Team
Napisano

28 cali kół na pewno nie wsadzisz chyba że masz 29era xD.

dupadupadupa... Obwod kola 26cali z opona 2.5cala WTB Weirwolf jest dokladnie taki sam jak obwod kola 28" z opona 700x25c. Sprawdzalem 2 tygodnie temu przestawiajac licznik z ostrokolki na Pryszcza.

Szacunek...

I.

Napisano

To ja też się dołączę do tematu. Mam podobny problem do kolegi.Jestem cięższym rowerzystą. Szukałem węższych opon do mojego górala, ale przy mojej wadze(85kg) nie wiem czy węższe opony wytrzymają. I jeszcze jedno pytanie. Jak wąskie opony mogę założyć na takie obręcze: Merida Matts V-Black/CNC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...