Poczwar Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Witam!!! W dniu dzisiejszym mój budżet "rowerowy" znacznie się pomniejszył i związku z tym muszę zrezygnować hamulców hydraulicznych . Planuje kupić tarczówki mechaniczne Avid BB5,ale z jakimi tarczami(160mm)??? ROUNDAGON czy CLEANSWEEP ??? Według mnie cleansweep jest lepsza no ale mogę się mylić i nie jestem pewien czy cleansweep będzie kompatybilna (ach...trudne słowo) z bb5 które normalnie są sprzedawane z roundagon. Co o tym sądzicie jest sens dopłacać do cleansweepa (coś chyba ok.20zł)??? CLEANSWEEP ROUNDAGON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Mysle ze szkoda, te z ktorymi oryginalnie jest sprzedawany bb5 sa bardzo dobre, brat moj uzywa ich z hydraulikami i est zadowolony. Pozatym wg mnie sa ladniejsze, zwlaszcza rozmiar 203 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logith Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Mysle ze szkoda, te z ktorymi oryginalnie jest sprzedawany bb5 sa bardzo dobre, brat moj uzywa ich z hydraulikami i est zadowolony. Pozatym wg mnie sa ladniejsze, zwlaszcza rozmiar 203 No, pewnie 203 pytanie po co, - bo ładnie wygląda, czy + 1 do lansu?, pewnie.. bo ładnie wygląda! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczwar Napisano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Nie przesadzajmy,mój amortyzator może mieć największą tarcze 160mm (RS DART 3). Mnie się bardziej podoba właśnie cleansweep stąd też ten temat i pytanie czy jest lepsza. Jeżeli napiszecie że to gra nie warta świeczki to dam sobie luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Mam BB5 w zimówce i z przodu mam Roundagon 180mm a z tyłu Cleansweep 160mm, i powiem, że z tyłu ładniej hamulec pracuje, nie rwie tak jak ten z przodu, dlatego bardziej jestem za Cleansweep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Ja bym wybrał droższą, bo w tak małej tarczy jak 160mm ilość otworów liczy się przy chłodzeniu jej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wroner Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Tylko w bb5 na starcie wymien klocki na metaliczne bo standardowe organiczne znikają w oczach O.o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczwar Napisano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Aha... to już przy okazji spytam czym się rożni tarcza cleansweep od G2 cleansweep??? Według mnie z wyglądu są identyczne (chociaż może różnią się ilością otworów).Czyżby była to więc waga??? A klocki wtedy jakiej firmy byście polecili??? Takie byłyby dobre -> http://allegro.pl/it...r_avid_bb5.html ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 1. Mają więcej krawędzi czyszczących klocki 2. Są nieco lżejsze 3. Sa nieco lepiej zaprojektowane niż zwykłe Osobiście używam G2, a co do klocków, to już drugi rok używam oryginalnych w BB5 i jeszcze sporo przejadą (obecnie ~4000km) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 15 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Weź CS, mają dużo lepsze chłodzenie. Poza tym są ładniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 (...) Mi się lepiej jeździło z Cleansweepami, Roundagon potrafił wpadać w dziwne wibracje (nawet 160mm). Pomyśl o metalicznych klockach, inne znikają w oczach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 No, pewnie 203 pytanie po co, - bo ładnie wygląda, czy + 1 do lansu?, pewnie.. bo ładnie wygląda! Tak sie przyjelo ze w kolarstwie grawitacyjnym uzywa sie mocnych hebli (czyt. wiekszych tarcz, aby uzyskac pozadane dzialanie hamulca). Pozatym na zjezdzie w gorach nie wleke sie 15/h jak to majtkarze (czyt. tacy jak Ty) maja w zwyczaju, ale zapierdzielam i potrzebuje mocnego hebla aby zatrzymal pedzace 100 kg. Dodam ze mnie nie ogarnia mania lekkosci bo moj rower wazy niemal 17 kg tak samo ja moge Cie zapytac po co Ci 3 blaty przy korbie jak 2 to az za duzo, a 1 to nawet wystarczy? Podobna analogia. Tylko w bb5 na starcie wymien klocki na metaliczne bo standardowe organiczne znikają w oczach O.o Przeczytales to co napisales? Jak oryginaly beda starte to w tedy wymieni. Lepiej wywalic oryginaly bo sie szybko scieraja a w ich miejsce zalozyc metaliki - podsumowanie twojej wypowiedzi No, pewnie 203 pytanie po co, - bo ładnie wygląda, czy + 1 do lansu?, pewnie.. bo ładnie wygląda! Pozatym powinienes pojezdzic w moich terenach, w tedy docenilbys zalety duzej tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logith Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Tak sie przyjelo ze w kolarstwie grawitacyjnym uzywa sie mocnych hebli (czyt. wiekszych tarcz, aby uzyskac pozadane dzialanie hamulca). Pozatym na zjezdzie w gorach nie wleke sie 15/h jak to majtkarze (czyt. tacy jak Ty) maja w zwyczaju, ale zapierdzielam i potrzebuje mocnego hebla aby zatrzymal pedzace 100 kg. Dodam ze mnie nie ogarnia mania lekkosci bo moj rower wazy niemal 17 kg tak samo ja moge Cie zapytac po co Ci 3 blaty przy korbie jak 2 to az za duzo, a 1 to nawet wystarczy? Podobna analogia. Przeczytales to co napisales? Jak oryginaly beda starte to w tedy wymieni. Lepiej wywalic oryginaly bo sie szybko scieraja a w ich miejsce zalozyc metaliki - podsumowanie twojej wypowiedzi Pozatym powinienes pojezdzic w moich terenach, w tedy docenilbys zalety duzej tarczy. A nie wiesz po co do Scotta Reflexa tarcza 203? Widać, że tym rowerem założyciel tematu nie skacze w lesie z 3 metrowych gór i nie jeździ w błocie po kolana. Więc Twoja przychylność do zakupu tarcz 203 tylko po to " bo ładnie wygląda" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Przytoczylem tylko swoje spostrzezenie, wcale nie polecalem duzej tarczy a ty sie uczepiles jak rzep, wyrywasz moja wypowiedz z kontekstu - wcale nie napisalem ze kupilbym ja bo ladnie wyglada. Napisalem ze jest ladniejsza od tej drugiej a zwlaszcza rozmiar 203, nigdze nie pisalem ze polecam tylko i wylacznie rozmiar 203. Przeczytaj moja 1 wyowiedz raz jeszcze i przemysl to co napisales. Bo twoje rozumowanie jest jeszcze bardziej smieszne niz dzieciakow na DHzonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logith Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Nie mam zamiaru się z tobą tutaj wykłócać, nie jest na to ani czas ani miejsce. Wyglądało to dla mnie jak wyglądało, i tyle A co do tematu, ja bym brał tarczę z Cleansweep, mam identyczną 160 mm i myślę, że będę z niej zadowolony. Wydaje mi się, że znacznie lepiej odprowadza ona ciepło. No i na miłość boską kup rozmiar który Ciebie wyhamuje, bynajmniej nie przez nagłe rozwalenie widelca spowodowane zbyt duża tarczą. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Apropo widelca: uzywam takiego z oska qr20, a golenie gorne maja 35 mm srednicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczwar Napisano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Temat już nieaktualny no chyba że ktoś znajdzie mi sklep gdzie mogę mieszać komplet (tzn. np wziąć inna tarcze) . Na cyklotour powiedzieli mi że nie można mieszać zestawu, jedyna opcja to kupienie zestawu i od razu tarcz no ale to nie wchodzi w grę. Sądzę że temat może się komuś przydać dlatego jak ktoś ma coś jeszcze do napisania to bardzo bym o to prosił. PoZdRo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Poszukaj sprzedawców na allegro, często sprzedają hamulce w wersjach OEM i można wybierać między tarczami. Ja tak kupowałem w zeszłym roku swoje BB5 do zimówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.