Skocz do zawartości

[manetki + przerzutka tył] Sram vs Sram vs Shimano

UdoKaev

Co wybrać?  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który zestaw b?dzie najlepszy?

• Sram X9 + Gripshifty X0
    • Sram X9 + Triggery X9
    • Shimano XTR Shadow + XT Rapidfire

Rekomendowane odpowiedzi

Który zestaw polecili byście do XC? Nie zależy mi na tych kilku gramach różnicy między nimi, pytam który będzie najszybszy i najprecyzyjniejszy? Wszystkie 3 zestawy są w podobnej cenie więc to nie jest żaden argument. Czy warto kupować X9 czy lepiej XTR i jak jest z tym magicznym systemem 1:1?

Najszybszy set to zdecydowanie X9 + Gripshifty X0, wg mnie do Twoich oczekiwań nic lepszego się nie znajdzie. Triggery także są w porządku, pytanie tylko co preferujesz.

A Shimano cóż, złe nie jest ale do zawodniczego użycia Sram i jego 1:1 lepiej się nadaje.

Jako użyszkodnik przerzutki deore przestrzegam Cię przed systemem 1:2. Leki syf w pancerzu/pęknięcie pancerza i przerzutka szaleje.

Kolega na X-7 z pękniętym pancerzem spokojnie sobie jeździł. Kultura pracy oczywiście nieco spadła, ale tu nadal łańcuch siedział tam, gdzie miał siedzieć, a w deorce latał między zębatkami.

Deore, to nie XTR, ale wady tego systemu w XTRku też się ujawnią pewnie.

Gdyby święty mikołaj miał mi przynieść nową przerzutkę, to byłaby to x9+ triggery x9:icon_mrgreen:

Parę lat śmigałem na Sh LX, czasami pojeździelm u kumpli na XTR, ale bez szaleństwa.

Od roku mam X9 + tigery X7

POEZJA, bez porównania. W ubiegłym roku mój kompan który śmiga na XTR pojeździł na moim X9 i teraz już ma X9

SRAM, SRAM, SRAM

• Mod Team

Zagłosowałem na komplet Shimano, bo działanie manetek Srama zupełnie mnie nie podchodzi.

Uważam, że Shimano zmienia biegi równie dobrze jak Sram, w dodatku przy tej samej klasie osprzętu jest tańsze.

Żeby nie było, że nie mam porównania, jeździłem na X-7 kolegi.

Moim zdaniem wybór zależy głównie od tego jakie manetki bardziej tobie pasują.

Jeśli Rapid Fire to Shimano, jak Triggery to Sram, a jak chcesz obrotowe to też Sram.

W tej kwestii jednak musisz odpowiedzieć sobie sam, ja gripshiftów nie uznaję w MTB.

Problem dla którego ludzie często odrzucali Shimano było obijanie korpusu przerzutki o ramę,

obecnie problemu jak wiadomo nie ma przy technologii Shadow, więc jeden argument za Sramem odpada.

POEZJA, bez porównania. W ubiegłym roku mój kompan który śmiga na XTR pojeździł na moim X9 i teraz już ma X9

SRAM, SRAM, SRAM

Spokojnie kolego bo ci pikawa wystrzeli :P

Według mnie nie ma znaczących różnic między xtr a X-0, chyba że ktoś bardzo chce te różnice zobaczyć to owszem, zawsze cos znajdzie.

Wybór należy do Ciebie, moim zdaniem RF+ jest wygodniejsze od triggerów, ale za to gripami x-0 bym nie pogardził.

Każdy zestaw z ankiety to wysoka półka i na pewno będziesz zadowolony.

Pozdrawiam :)

Wiem, że każdy zestaw jest z wysokiej półki, ale chcę mieć jak najlepszy zestaw i nie żałować później wyboru. XTR Shadow nie będzie (raczej) obijał się o ramę, tak samo jak SRAM X9, więc do porównania zostaje precyzja i szybkość zmiany. Czytałem artykuł w którym przerzutki ustawiono tak : X0, XTR, X9, XT itd. Więc według tego lepiej wziąć XTR bo to teoretycznie grupa wyżej, ale w internecie są też opinie mówiące o "magii" SRAMa i mówiące o wyższości nawet X7 na XTRem.

5Zeta

Piszesz, że nie ma różnic między XTR a X0, ale X9 to teoretycznie grupa niżej

Napisałem, że nie ma ZNACZĄCYCH różnic!

x-9 niby grupa niżej, ale jednak jest 100 zł droższa od XT, który to niby jest w tej samej klasie.

Pomiędzy x-9 a xtr wybrałbym sh*tmano, ale jeśli w gre wchodziłoby x-0, a pieniądze nie grałyby roli to wybór byłby inny.

To jest moje zdanie, a nie jestem żadnym ekspertem.

Pozdrawiam :)

Z tym X0 i XTR to był taki mój skrót myślowy.

Co do ceny to potwierdza ona ten pierwszy wymieniony przeze mnie układ przerzutek. Niestety pieniądze grają rolę, a cena X0 stanowi prawie całość budżetu, więc wybór ogranicza się do XTR i X9

Bo o tym nie mozna duzo czytac tylko sprawdzic w praktyce. Fakt ze nie kazdy ma taka mozliwosc ale warto sie postarac;)

Sram na pewno zmienia przelozenia bardziej twardo i precyzyjnie, a przynajmniej takie sprawa wrazenie. Gripy X-0 sa na pewno duzo szybsze od manetek XT. Ich minus to dosc szybkie scieranie sie gumy i ograniczenia w zmianie przelozen przy hamowaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...