Skocz do zawartości

[rower] Cross dla niej i dla niego

kouczan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Poszukuję roweru(ów) dla siebie i dla dziewczyny.

ja: 186cm 77kg

dziewczyna: 165cm 55kg

Cena: do 1200 zł lub do 1500zł

Wymagania: brak, chociaż fajnie jak by się dało zamontować błotniki/bagażnik

Rower służyłby mi do dojazdów do pracy a popołudniami i w weekendy do wyjechania gdzieś za miasto. Raczej nie w ciężki teren. Mieszkam w Częstochowie, więc w rachubę wchodzi jura krakowsko-częstochowska. Z tego co wyczytałem na tym i kilku innych forach odpowiednim rowerem będzie cross. Zaznaczam, że jestem zupełnym laikiem w temacie osprzętu. Czy moglibyście polecić coś w przedziale cenowym do 1200 zł i do 1500 zł. Czy różnica w jakości będzie odczuwalna dla tych przedziałów czy nie warto zwracać tym sobie głowy i wybrać tańszą opcję?

Właściwie po przeczytaniu kilkudziesięciu tematów byłem zdecydowany na Krossa Level A2 lub A4 (chyba najczęściej tutaj polecane), ale tutaj spotkała mnie niemiła niespodzianka, bowiem w ostatnich tygodniach ich cena poszła w górę kilkaset złotych. W związku z tym moje kolejne pytanie, czy cena niższa (zimowa) jest cena standardową i warto się targować, żeby dobić przynajmniej w jej okolice (oprócz rowerów pewnie będę kupał zapięcia, liczniki i inne pierdoły, w związku z czym te kilkaset zł robi mi ogromna różnicę) czy już mleko się rozlało i muszę się pogodzić z tym, że zapłacę kilka stówek więcej? Czy może znajdę jednak alternatywę w przedziale cenowym, który podałem?

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za wskazówki. Udam się do "miejscowego dilera" w celu zapoznania się z tym rowerem. :icon_mrgreen: Jednocześnie ponawiam pytania postawione w pierwszym poście.

Pozdrawiam

Napisano

Możesz zainteresować się Meridami z serii Crossway np. 20-v. Rowerki te mają też damskie, więc i Twoja wybranka sobie coś może wypatrzy.

Natomiast ja ze swojej strony polecę Scotta Sportstera. W podanym przedziale cenowym masz modele p5(p55 kosztuje około 1600,ale to chyba najładniejszy rower w tej kategorii cenowej) i p6, ktore również występują w damskich wersjach. Osprzęt szału nie robi, ale lepszej ramy nie dostaniesz nigdzie. Dodatkowo design bije na głowę Unibiki i Meridę.

Napisano

Rowerki te mają też damskie, więc i Twoja wybranka sobie coś może wypatrzy.

Najlepiej najpierw zapytać ową wybrankę rower z jaką ramą się jej bardziej podoba bo panujący u Nas stereotyp, że jeśli rower dla kobiety to koniecznie tzw. damka jest wg mnie co najmniej dziwny. Dodać mogę, że przykładowo moja wybranka zdecydowanie uważa ramy tego typu za mówiąc ogólnie bardzo nieładne i sama dosiada roweru na zwykłej "męskiej" ramie.

O piekności ponoć się niedyskutuje bo wiadomo gusta itd. ale jeśli miałbym się kierować głównie tą kategorią i w tych cenach to stawiałbym na poniższy model:

http://www.stevensbikes.de/2010/index.php?bik_id=109&lang=de_DE

Napisano

Najlepiej najpierw zapytać ową wybrankę rower z jaką ramą się jej bardziej podoba bo panujący u Nas stereotyp, że jeśli rower dla kobiety to koniecznie tzw. damka jest wg mnie co najmniej dziwny. Dodać mogę, że przykładowo moja wybranka zdecydowanie uważa ramy tego typu za mówiąc ogólnie bardzo nieładne i sama dosiada roweru na zwykłej "męskiej" ramie.

Jest dokładnie tak jak piszesz. Jak pokazałem jej tego polecanego Unibike w wersji "damka" to powiedziała, że woli piechotą chodzić;) Ja natomiast kieruję się raczej niezawodnością i opiniami. Ten podlinkowany jest rzeczywiście ładny, ale to niestety mie moja kategoria cenowa. Postaram się poszukać proponowanych przez was w sklepach w okolicy i poprzymierzamy się do nich (mam nadzieję, że będą mieli mniejsze ramy, bo faktycznie wersje kobiece przynajmniej na zdjęciach wyglądają szkaradnie).

Pozdrawiam

Napisano

Witam!

Dzięki za poprzednie rady. Niestety nie udało nam się spotkać Unibike'a, ale pooglądaliśmy trochę innych marek i sytuacja się powoli klaruje. Powiedzmy, że ograniczyliśmy wybór do dwóch opcji:

ona: Author Basic ASL

on: Author Basic

i opcja druga:

ona: Merida Juliet 20-V

on: Merida Matts 40-V (lub Kross Level A2).

I tutaj mam pytania. Czy warto dołożyć 200 zł do Authorów (nie powiem, ale kasę bym na coś spożytkował:)? Czy Matts'a zamienić na Krossa? Tutaj jest taki problem, że nie mieli Krossa na sklepie, a wolałbym nie kupować bez przymiarki no i nie wiem czy czekać lub męczyć, żeby sprowadzili.

Tutaj małe podsumowanie modeli:

http://img185.yfrog.com/i/rowey.jpg/

Myślałem, że coś mi pomoże, ale w większości nazwy i symbole to dla mnie czeski film :)

Pozdrawiam.

Napisano

Zmiana nastąpiłla po konsultacjach ze sprzedawcami:) Jako, że nie obracamy się w tematyce rowerowej na codzień wolałem się upewnić na forum. Czy rowery typu cross (jak np. Merida Crossway) sprawdzą się w bardziej wymagającym terenie? Jak napisałem, nie jest to nasze ostateczny wybór i na siłę nie chcę brać roweru MTB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...