Skocz do zawartości

[okładziny, klocki] kool-stop różne wersje

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam pytanie odnośnie waszych wrażeń. pytam się konkretnie czy używaliście tych klocków. czym się różni jeden od drugiego.

interesują mnie szczególnie nie te czerwone tylko na płytce aluminiowej.

proszę konkretnie tylko o wasze opinie z jazdy. Nie chce mi się czytać teoretycznych wywodów :P

1. KS-D630A ma szara płytkę (nie platynową) te sa chyba półmetalowe. nie wiem dokładnie

2. KS-D630 ma czerwona blaszkę (te są chyba żywiczne), więc pewnie sh*t

Napisano

te żywiczne są świetne. Znacznie lepsze od metalików avida i hayesa. Mogę się tylko domyślać, że półmetaliczne koolstopy będą boskie..

Napisano

te żywiczne są świetne. Znacznie lepsze od metalików avida i hayesa. Mogę się tylko domyślać, że półmetaliczne koolstopy będą boskie..

bardzo jestem ciekaw jak te klocki maja się do oryginalnych shimano. ja mam hamulec shimano XT '08.

najbardziej jestem ciekaw tych półmetalicznych.

• Mod Team
Napisano

KS-D630. Założone z przodu w SLX, waga rowerzysty 85 kg, tarcza 180 mm. Nawet ,jęsli sa to zywiczne, a wszystko na to wskazuje, nie ma porównanie z oryginalnymi okładzinami Shimano. Bardzo dobra modulacja, łatwiej wyczuwalny moment rozpoczecia hamowania. O ile w suchych warunkach jest OK, o tyle problemy zaczynają się w warunkach o podwyższonej wilogtności. Pojawiają się piski, zgrzyty,szorowania, które wprawdzie w miare szybko znikają,ale obniżają wydajnośc hamowania. Przy zastosowaniu tarcz XT dosyć szybko wystepuje fading i w konsekwencji zatrzymanie się wymaga większej siły. W skrócie- na suchym -bardzo dobrze, na mokrym i w górach- trója ( ale może za często hamuję )

Na próbę założyłem klocki Jagwire na przód- pierwsze wiosenne wypady już wykazały wyższość Jagwire nad KS- cisza w czasie hamowania, brak piszczenia,szorowania przy lepszej sile i modulacji.

Byc może KS lepiej się sprawdzą pod lżejszym bikerem.

Napisano

Durnykocie, mam nadzieję, że Twoje Jagwire to nie jest jakiś unikatowy egzemplarz, bo gdy skończą mi się KS, to będę chciał je kupić. Nie lubię rozczarowań :down:

Napisano

Durnykocie, mam nadzieję, że Twoje Jagwire to nie jest jakiś unikatowy egzemplarz, bo gdy skończą mi się KS, to będę chciał je kupić. Nie lubię rozczarowań :icon_wink:

wiesz co trochę nie rozumiem cie. raz piszesz na forumrowerowe.org w rożnych postach i w tym, że kool-stopy są git, super itp

a potem piszesz, że następne będą Jagwire.

Jakaś konsekwencja? bez urazy , ale chyba nie masz zdania wyrobionego.

najgorsze jest to że co biker to opinia. nie wiedzę jakiejś jednomyślności co do klocków.

Napisano

Rakers, proszę o czytanie ze zrozumieniem.

Mam koolstopy i jestem bardzo z nich zadowolony. Poleciłem je koledze i też urzekły go swoim działaniem. Więc polecam je wszystkim.

Ale skoro ktoś mi pisze, że testował koolstopy i jagwire, i uznał te drugie za lepsze, to dlaczego nie mogę ich sobie kupić na próbę? Może rzeczywiście są lepsze od koolstopów. Nie miałem Jagwire, więc może mi też podpasują, zwłaszcza, że durnykot je stawia ponad K-S.

NIGDY NIE MIAŁEM JAGWIRE, więc nie mogę ich polecać i nie mogę mieć zdania na ich temat. Gdy kupię je i rzeczywiście będą lepsze, to będę polecać Jagi zamiast K-S

Więc bez urazy, ale to Ty masz z czymś problem.

Napisano

Rakers, proszę o czytanie ze zrozumieniem.

Więc bez urazy, ale to Ty masz z czymś problem.

nie no ok. Jasne.

też czytaj ze zrozumieniem, bo w jednym poście 2 opinie.

ps. wypróbuj te klocki i opisz.

Napisano

Ahh już wiem o co Ci chodzi - o to, że chcę kupić Jagwire, mimo że Koolstopy są takie rewelacyjne. Kupię i kiedyś opiszę.

o to właśnie chodzi. ja kupiłem te czerwone na razie. Oryginalne shimano są do bani.

może ktoś jeszcze kool-stopów używa?

• Mod Team
Napisano

Rakers, jako że moja wypowiedź stała się przyczynkiem do zbędnej skądinąd dyskusji, interesuje mnie, jakie jest podłoże Twojego ataku na Andrew? Wydał swoja opinie na temat KS, nastepnie pod wpływem mojego posta wyraźił chęć zakupu Jagwire ( mam nadzieję,że się nie rozczaruje ). Gdzie Ty widzisz brak konsekwencji?

Andrew ,jako człowiek dorosły, szczepiony i wykazujący się odpowiednią dozą inteligencji ,mimo posiadania dobrego sprzętu, szuka czegoś lepszego. Aby wyrobić sobie poparte faktami zdanie na określony temat, należy mieć odpowiednią wiedzę odnośnie alternatywnych rozwiązań.

Więc zanim zarzucisz komuś brak konsekwencji, zrób kilka głębszych oddechów, rozluźnij się i wtedy, mając wolny umysł, pisz.

Na marginesie- weź pod uwage,że KS mogą inaczej współpracować z tarczami Shimano, Avida czy Formuli.

Napisano

zaczynając te zdanie oznajmiam co następuje

nikogo nie atakuję,

nie miałem zamiaru,

sprawę z powództwa cywilnego od razu przegram

:)

agresja 0

asertywność 0

poziom psychiczny 0

poziom fizyczny 6

Na marginesie- weź pod uwage,że KS mogą inaczej współpracować z tarczami Shimano, Avida czy Formuli.

no właśnie mogą. owszem. żywiczne shimano są słabe, metaliczne shimano tak piszczą i jęczą, że się hamować nie chce. (zwierzęta uciekają na szlaku)

generalnie na mtbr.com i innych forach maja dobre opinie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Odnośnie różnicy pomiędzy czerwonymi a aluminiowym tyłem to tylko waga. Czerwone 19gr, aluminiowe 10gr, materiał ścierny ten sam.

Pozdrawiam

Napisano

No szkoda szkoda. Kiedyś wyczytałem, że są to półmetaliki i nawet na zdjęciach mieszanka ma inny kolor w porównaniu do zwykłej wersji. No skoro miałeś, to nie będę dyskutować. W sumie nawet na swojej stronie KS nie chwali się, że to półmetaliki.

Napisano

Witam.

Małe sprostowanie, obecnie używam czerwonych, natomiast sugeruję się informacją zamieszczoną na stronie KS cyt...Our Kool-Stop disc pads using the aluminum back plates are made with the same organic compound. The weight per pair is around 10 grams....

Myślę że skoro w modelu z miedzianym tyłem chwalą się że okładziny są inne to także chwalili by się przy aluminiowych.

Jeżeli wam bardzo zależy to mogę ostatecznie sprawdzić u dostawcy, jeśli będzie oczywiście wiedział.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Odnośnie różnicy pomiędzy czerwonymi a aluminiowym tyłem to tylko waga. Czerwone 19gr, aluminiowe 10gr, materiał ścierny ten sam.

Pozdrawiam

aluminiowe to sa pół metaliki.

a więc po miesiącu jazdy na czerwonych stwierdzam. na hamulcach XT rocznik 08, do których są u mnie tarcze XTR stwierdzam , że klocki czerwone koolstop sa po prostu słabe. Nie wiem czy nie słabsze niż żywiczne shimano. Na pewno hamują ciszej, ale poprawy z hamowaniu nie zauważyłem

do dyrnykot

jak klocki jagwire się sprawują u Ciebie ?. Opisz już coś

Napisano

U mnie w Avidach 7 czerwone KoolStop wykazywały większą siłę niż oryginalne, ale też chętnie dowiem się czegoś o Jagwire, ewentualnie o Swissstop.

Napisano

Rulez - SwissStop hamuje kulturalniej od czerwonych koolstopów, ale jest od nich trochę słabszy.

Czerwone KS na pewno nie są słabsze od tekturowych shimano. Może zafajdałeś czymś tarczę?

Napisano

Rulez - SwissStop hamuje kulturalniej od czerwonych koolstopów, ale jest od nich trochę słabszy.

Czerwone KS na pewno nie są słabsze od tekturowych shimano. Może zafajdałeś czymś tarczę?

będę na nich jeździł, aż padną. wtedy coś więcej da się powiedzieć. może jeszcze czasu potrzebują.

• Mod Team
Napisano

Ośmielam się twierdzić,że każde klocki są lepsze od oryginalnych Shimano. Pokuszę się o małe podsumowanie ostatnich kilku km na trzech różnych kompletach klocków- pominę Shimano z przyczyn oczywistych.

Kool-Stop KS-D630- klocki wybitnie do suchych warunków z małą ilością długich ,technicznych zjazdów. Przy dłuższych hamowaniach fading pojawia się dosyć szybko, w mokrych warunkach znaczne obniżenie siły hamowania z dodatkowymi efektami dźwiekowymi. Modulacja znacznie lepsza niż z oryginalnymi klockami.

Jagwire DCA027- lepsza niż w KS modulacja, większa siła hamowania, trochę lepiej wyczuwalny punkt hamowania. Na mokrym troszkę gorzej, jednak odczułem mniejszy spadek siły hamowania niż przy KS, niestety w wilgotnych warunkach pojawiają się odłosy piszczenia i szorowania . Z tarczami Ashima AiRotor większa siła hamowania ale obniżona modulacja ( nieznacznie ), hamowanie wymaga większego zdecydowania. Na tych tarczach Jagwire są cichsze w wilgotnych warunkach.

Klocki Ashima ( metaliczne )- z tarczami Shimano XT spora siła hamowania, większa niż z klockami Jagwire, chociaż dozowanie siły hamowania wymaga większej ostrożności. Głośniejsze niż KS i Jagwire, za to spadek siły hamowania na mokrym jest znacznie mniej odczuwalny, niż z w/w klockami. Te same klocki z tarczami Ashima działają w zasadzie zerojedynkowo dając w zamian dużą siłę hamowania. Z klockami i tarczami Ashima mam bardzo mały skok jałowy klamki i najlepiej wyczuwalny punkt styku klocka z tarczą.

Reasumując- klocki KS to całkiem niezły wyrób, jednak nie oferują tego ,czego się od nich oczekuje. Klocki Jagwire ,jako mniej znana alternatywa oferują lepszy stosunek jakosć/cena oferując przy tym lepszą modulację i nieco większą siłę hamowania niż KS. Klocki Ashima z ceną pomiędzy KS i JAgwire ( ok. 40 pln) dysponują o wiele większą siła hamowania kosztem modulacji.

Obecnie wypracowałem sobie taki zestaw- na suche warunki, łatwe trasy bez wymagających zjazdów- tarcze Ashima, klocki Ashima; na trudniejsze technicznie trasy ale w warunkach suchych lub o małej wilgotności- tarcze Shimano, przednie klocki Jagwire, tył Ashima. Na trudniejsze,mokre trasy- tarcze Shimano, klocki Ashima.

Rakers- z tego co piszesz wynika,że albo masz zatłuszczone tarcze,albo niedotarte jeszcze klocki. Na marginesie napiszę,że tarcze Shimano nie są rewelacyjne.

Napisano

Rakers- z tego co piszesz wynika,że albo masz zatłuszczone tarcze,albo niedotarte jeszcze klocki. Na marginesie napiszę,że tarcze Shimano nie są rewelacyjne.

raczej niedotarte. bo na klockach shimano ale metalicznych m06 hamują brutalnie, ale odgłosy jakie temu towarzyszą :)

na czerwonych KS- znacznie lepiej już działają. zaczynam wyczuwać moc ich, czuć że mam hamulce. Swoją drogą to na mokrym nie piszczą na razie i nie pogorszyła się siła hamowania

• 4 tygodnie później...
Napisano

mamy koniec maja. kool stopy zrobiły się naprawdę mocne. czad. genialne wyczucie na klamce.

Napisano

Pisalem N razy,napisze jeszcze raz.W siodemkach mialem oryginaly i czerwone KS,okreslane w kilku sklepach jako polmetaliki,nie wnikam...czerwone i juz.Troche silniejsze niz oryginaly,lepsza modulacja,duuuuzo lepsza wytrzymalosc na scieranie i nieporownywalnie szybszy czas na dotarcie.Ogolnie jestem bardzo zadowolony i polecam.Jagwire mialem tylko w Julkach Magury,ale szoku nie bylo,byly lepsze niz BBB,czy jakiekolwiek scierwo z zamiennikow,ale nie byly lepsze niz oryginaly.W siodemkach nie mialem zalozonych i nie mam zamiru miec.Przy ponad 100kg i hamskim uzywaniu,praktycznie spalonej tarczy 160mm z tylu,zero gumowej klamki,zero problemow z hamowaniem 1 palcem,wszystkiego zero...,no oprocz tego ,ze zaczynaja potwornie wyc jak sa juz w fazie smierdzenia a tarcza fioletowych kolorow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...