Skocz do zawartości

[kola] zmiana kół z 28" na 26" ?

rjarek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam rower Meridę Crossway na 28" kołach do jazdy po asfalcie. Chciałbym zapytać czy mogę je zamienić na podobne lecz o rozmiarze 26". Jeśli tak to czy związane to będzie z wymianą podzespołów jakiś?

Napisano

nie ma sensu wymieniać kół na 26, to nic nie da, geometria roweru będzie dalej mnie więcej ta sama.

Po wymianie kół może być problem z hamulcami, mogą hamować po oponie a nie obręczy :P można by tarczowe zamontować.

A po drugie rower z ramą na 28 i kołami 26 będzie ohydnie wyglądał.

A poco w ogóle chcesz wymieniać koła?

Napisano

Z jednej strony podobają mi się takie duże koła a z drugiej chciałbym, żeby był on trochę obniżony.

Napisano

Z jednej strony podobają mi się takie duże koła a z drugiej chciałbym, żeby był on trochę obniżony.

Obniżony, czyli konkretnie co? Albo inaczej - co miałoby Ci dać takie obniżenie?

Napisano

obniżenie roweru... hmm... ;)

wymień amortyzator na jakiś model z mniejszym skokiem i opony zmień na takie z niższym profilem, ew. w wersji hardcore spuść jeszcze powietrze z opon :P ale licz się ze zmianą geometrii ramy, mniejszym komfortem i krytycznymi uwagami ;)

a tak na poważnie:

można wszystko, tylko pozostaje jedno pytanie "po co?" , może powiedz konkretnie co Ci przeszkadza w Twoim rowerze a my znajdziemy inny sposób niż wymianę kół na mniejsze ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...