Skocz do zawartości

[klucze] do piast

sebeq76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

przymierzam się do pierwszego rozkręcenia piasty w celu konserwacji.

Jakie klucze polecacie?

chodzi mi o takie, które nie rozwalą się przy pierwszym użyciu i nie zniszczą gwintów na konusie czy nakrętce kontrującej.

co sądzicie o takim zestawie:

http://allegro.pl/item955977492_klucze_do_stozkow_piast_utwardzane.html

niby wszystko w jednym, ale czy takie rozwiązanie jest wygodne w użyciu?

w sumie zawsze starałem się, aby klucz wchodził na nakrętkę do końca, czy to nie będzie powodować, że klucz będzie się ślizgał?

pozdrawiam,

sebeq

Napisano

Osobiście z takich korzystam no i działają. Są wystarczająco długie, żeby najść na całą nakrętkę. Do tego zestawu być może przyda Ci się jeszcze 17" - niektóre piasty Shimano mają takie nakrętki (np XT 2008).

• Mod Team
Napisano

Nie tylko XT i nie tylko Shimano.

Wszystkie piasty jakie posiadam (Mavic, Shimano, Wheeler) są rozkręcane przez zastosowanie kluczy 15 i 17.

Edit: A może to 16, jak będę w garażu to sprawdzę, ale raczej 17.

• Mod Team
Napisano

Co to za klucze do piast, które przy większości piast się nie sprawdzą, bo potrzebna jest "siedemnastka". Sam je kupiłem i żałuję bo się nie sprawdziły właśnie z powodu brakującej 17. Mimo to kilka razy ich używałem, również do innych celów i niestety są dosyć miękkie.

Napisano

Podobne klucze firmy SuperB miałem na serwisie i o ile wewnętrzne w miarę się sprawdzały, to zewnętrzne nacięcia wyginały się. Po ok. 2 tygodniach klucze ostatecznie się rozleciały. Korzystamy w pracy z Park Tooli i Shimano. Obecny zestaw ma ponad sezon i nie widać śladów zużycia na nich.

A zewnętrzne nakrętki wygodniej się dokręca oczkowymi kluczami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...