sebeq76 Napisano 14 Marca 2010 Napisano 14 Marca 2010 witam, przymierzam się do pierwszego rozkręcenia piasty w celu konserwacji. Jakie klucze polecacie? chodzi mi o takie, które nie rozwalą się przy pierwszym użyciu i nie zniszczą gwintów na konusie czy nakrętce kontrującej. co sądzicie o takim zestawie: http://allegro.pl/item955977492_klucze_do_stozkow_piast_utwardzane.html niby wszystko w jednym, ale czy takie rozwiązanie jest wygodne w użyciu? w sumie zawsze starałem się, aby klucz wchodził na nakrętkę do końca, czy to nie będzie powodować, że klucz będzie się ślizgał? pozdrawiam, sebeq
spons92 Napisano 14 Marca 2010 Napisano 14 Marca 2010 Osobiście z takich korzystam no i działają. Są wystarczająco długie, żeby najść na całą nakrętkę. Do tego zestawu być może przyda Ci się jeszcze 17" - niektóre piasty Shimano mają takie nakrętki (np XT 2008).
blair7 Napisano 14 Marca 2010 Napisano 14 Marca 2010 Do moich szimanochow uzywam zwyklych kluczy i nigdy nie mialem problemu z piastami
Mod Team bogus Napisano 14 Marca 2010 Mod Team Napisano 14 Marca 2010 Nie tylko XT i nie tylko Shimano. Wszystkie piasty jakie posiadam (Mavic, Shimano, Wheeler) są rozkręcane przez zastosowanie kluczy 15 i 17. Edit: A może to 16, jak będę w garażu to sprawdzę, ale raczej 17.
sebeq76 Napisano 15 Marca 2010 Autor Napisano 15 Marca 2010 ok, dzięki za info. 17" już mam, jest co prawda gruby, ale ta nakrętka jest na zewnątrz, więc nie będzie problemu.
Mod Team Odi Napisano 15 Marca 2010 Mod Team Napisano 15 Marca 2010 Co to za klucze do piast, które przy większości piast się nie sprawdzą, bo potrzebna jest "siedemnastka". Sam je kupiłem i żałuję bo się nie sprawdziły właśnie z powodu brakującej 17. Mimo to kilka razy ich używałem, również do innych celów i niestety są dosyć miękkie.
skjaatel Napisano 15 Marca 2010 Napisano 15 Marca 2010 Podobne klucze firmy SuperB miałem na serwisie i o ile wewnętrzne w miarę się sprawdzały, to zewnętrzne nacięcia wyginały się. Po ok. 2 tygodniach klucze ostatecznie się rozleciały. Korzystamy w pracy z Park Tooli i Shimano. Obecny zestaw ma ponad sezon i nie widać śladów zużycia na nich. A zewnętrzne nakrętki wygodniej się dokręca oczkowymi kluczami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.