RAFI1784 Napisano 20 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Rulez a ile się zalewa bo nie wiam jaki pojemnik kupic tego co polecileś? 500 wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 20 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 No i trauma.. przejechałem 20 km po mieście tak na test, ciśnienie w miarę ok ok 3 atm, dojeżdżam do domu i maleńkie szkiełko i pssss pirania przebita, czy zalanie mlekiem uszczelni małą dziurkę? czy kupować nową oponę, jednak teraz dostrzegłem sens w zalewaniu... Aczkolwiek pierwsza jazda i już przebicie, nie spodziewałem się tego po huthinsonie.. No i masz za swoje Jakby Ci Towarzystwo nie mowilo - zalewac... Szacunek... I. edytka http://www.notubes.com/suport_detailed.php Punkt 4 - 2-3 uncje na opone. czyli 60-90 mililitrow. Polecam ogolnie sie zapoznac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 20 Marca 2010 Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Wszystkie kapcie łapałem w lesie podczas przejazdu po gałęziach, po normalnych trasach trudo jest przebić oponę UST. Tzn? Bo gałęzie to nie jest coś nienormalnego w MTB Dlatego trochę dziwne mi się to wydaje, ale skoro jest tak jak piszesz, to np. w takie Beskidy lepiej nie wybierać się na UST bez mleka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Marca 2010 Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Rulez a ile się zalewa No Tubes - jeśli opona ma do 2" 60 ml. jeśli powyżej 2" 80 ml , opony DH 90 ml na oponę. Tzn? Bo gałęzie to nie jest coś nienormalnego w MTB Nie jest coś nienormalnego, i dlatego po nich jeżdżę Nie wszystkie trasy prowadza po połamanych gałęziach (nie mylić z korzeniami) kapcie akurat łapałem tylko na gałęziach. Konkluzja - zamiast UST lepiej Tubeless ready + mleko - wychodzi lżej, i opony nie ściągnie przy niskim ciśnieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 20 Marca 2010 Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Widze ze temat zmierza w coraz bardziej rozsadnym kierunku, postep to zalewane tublessy ale jak ust sa za ciezkie do zalewania to rowniez tublessy... nie ma jak zalana zwijanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 No to zamawiam i reanimuję moją gumę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Dobra właśnie przyjechało mleko, i niedługo wezmę się za zalewanie jakieś ostatnie dobre rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 A i owszem, przestan juz tyle o tym gadac..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Bo się zamknę w sobie, chcesz być posądzany o moje problemy z psychiką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 A Ty o spamowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Omamo... Jeszcze mi rece sie telepia... Tylne kolo wlasnie lezy na wiadrze i lapie uszczelnienie... Zatem pierwsze ghetto popelnione - jeszcze nie skonczone bo nie wiem czy zlapalo do konca i musze jeszcze poobcinac naddatki detki. Po kolei: Odrecz Alex FD26, detka Kenda BMX 20", opona Bontrager XR4 Team Issue TLR 2.35" i Effetto Caffe Latex Sealant Ciekawostka. Pierwsze uszczelnienie na mydlo poszlo bez problemow. Opona zalapala od 2 czy 3 pompniecia. Wbilem 50PSI aby sie ulozylo, przelalem uszczelniacz do mniejszej butelki, spuscilem powietrze, rozmontowalem kawalek opony - niestety detka bez wykrecanego wnetrza wentyla - zalalem opone, zamontowalem ja z powrotem na fele i sie zaczelo... Ni hu-hu-hu... Nie chcialo zalapac... Machalem jak glupi dobre 15 minut. Kiedy juz bylem mokry jak mysz i zmachany jak wiatrak w czasie sztormu nagle manometr drgnal. Nie wiem co sie stalo ale sie stalo. Znowu wbilem 50PSI i zaczalem telepac kolem. Potelepac, polozyc, potelepac, polozyc... Powtorze jeszcze pare razy a jutro jak bede mial sile zwlec sie z wyrka pojade potestowac. Wlasnie przyszla mi do glowy straszliwa mysl... Czy ja aby w dobra strone zalozylem opone? Szacunek... I. edytka Ulzylo... Dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Haha no to miałeś traume... Co do machania tłoczkiem to też to ostatnio przeżyłem dodam ze cisnąłem ręczną pompką dobrze że teleskopówką ale i tak myślałem że padnę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Klaniam, No to pierwsze kilometry nawiniete. Z premedytacja jezdzilem po najbardziej wystajacych kamulach na jakie udalo mi sie trafic. System zdal egzamin na piataka z plusem. Zadnych wyciekow powietrzno/uszczelniaczowych. Cisnienie w okolicy 27PSI bardzo ladnie sie trzyma. Za tydzien przerobie chyba takze przod Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 No to witamy "pół bikera UST" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 TLR, kolego Rulez Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 A tak z ciekawości - czy znajdzie się jakaś dętka 24" lub 20" z zaworkiem Presta? Bo ni cholery trafić nie mogę, a Schradera nie wcisnę bez rozwiercania obręczy :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Klaniam, Ja mam Presty 20". Kendowskie. Ale lepsze sa Schwalbe, bo maja wykrecane wnetrze wentyla i wtedy latwiej wlewac uszczelniacz. Jak nie trafisz w Polszcze moge prztargac ze soba 2 sztuki z UK i wyslac Ci jak bede 10-tego kwietnia w Kraju-Raju Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Ciśnienia jeszcze nie mam, spróbuję poszukać co nieco tutaj. Ja z kolei będę służbowo w jukeju jakoś na początku maja, to może wtedy zabiorę ze sobą z powrotem ciut szpeju Dobra, znalazłem te Szwaby... Teraz jeszcze dwie zagwozdki - 20" czy 24"?? Podejrzewam, że "dwudziestkaczwórka" będzie przyjaźniejsza w nawlekaniu na obręcz. Czy 2mm węższa obręcz nie będzie problemem - Moje x430 mają 24mm szerokości, a jak między oponę i obręcz mam jeszcze wcisnąć dętkę to może być ciasnawo. Chyba że są jakieś superlightowe kondoniki w takim rozmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Teraz jeszcze dwie zagwozdki - 20" czy 24"?? Podejrzewam, że "dwudziestkaczwórka" będzie przyjaźniejsza w nawlekaniu na obręcz. Czy 2mm węższa obręcz nie będzie problemem - Moje x430 mają 24mm szerokości, a jak między oponę i obręcz mam jeszcze wcisnąć dętkę to może być ciasnawo. Klaniam, Ja nie ryzykowalem i wzialem 20-tki, nawlekanie bylo srednio upierdliwe, oczysicie z 24-kami byloby przyjazniej. 24mm na zewnatrz a ile w srodku? Moje FD26 maja 19mm w srodku, ale na filmikach na YT gosciu zakladal taki system na obrecze klasy XC717 czyli waziautkie jak pochwa dziewicy. Nie robilby zatem scen i poprostu sprobowal... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 (...)Dobra, znalazłem te Szwaby...(...) Sznurek uniżenie proszę jeśli to nie będzie problemem. Sam chętnie pochylę się nad eksperymentem ghettem zwanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Klaniam, Unibike na ten przyklad: Kondoniki http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=3449 http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=2888 Zwykle: http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=2896 http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=2895 http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=2898 Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 A podziękował, podziękował przeserdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Pierwsze koty za płoty. Właśnie skończyłem uszczelniać przednie koło. Ręce mi odpadają od machania pompką. Zestaw na Stan's No Tubes (circa 60 ml.), taśmie izolacyjnej i kondoniku Schwalbe waży 101 g. Jutro zabiorę się za tylne i w drogę. Ciekawe kiedy przebiję... Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Jak dobrze uszczelni to nigdy się nie dowiesz że przebiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Mam taką cichą nadzieję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.