Skocz do zawartości
  • 0

To co zwykle do 600 - 700 zł

Gość Marcin

Pytanie

Gość Marcin
Napisano

Witam.

Kolejne "durne" pytanie o rower do xxx zł. Tu xxx = max 700. Widziałem ostatnio taki temat, ale zakończył się na propozycjach rowerów za ok 900, 1000 zł a dla mnie to za dużo.

Rower... ATB/MTB, dojazdy do pracy po szosie, ale także leśne i polne drogi (nieutwardzone). Rowerek powinien być mocny, bo czasem lubię zaszaleć, ale także wygodny bo całodniowe wycieczki ze znajomymi też bardzo lubię. Ogólnie taki rowerek do wszystkiego. ;)

Mam 182 cm wzrostu (raczej już się to nie zmieni) i ważę 75 kg (co może się zmienić :D ). Rama pewnie 19''?

Myślałem o KROSS SFX lub Hexagon. Przy SFX to raczej tylni amortyzator nie będzie zbyt dobry, a chyba lepiej nie mieć go wcale niż mieć byle jaki.

Może jakieś inne propozycje?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a chyba lepiej nie mieć go wcale niż mieć byle jaki.

To bardzo trafne spostrzeżenie. Można je odnieść nawet dalej, do całego rowero :D

A serio, to szukaj Hexagona. Innego wyjścia brak.

Napisano

Witam wszystkich.

To ja zacząłem ten temat. Mam zasadę, że nie rejestruję się na żadnym forum przed jego "sprawdzeniem", które sprowadza się do kilkudniowego przeglądania go, ale tutaj bardzo szybko spodobała mi się atmosfera forum, więc się zarejestrowałem. :D

Wiem, że za 700 zł nie kupię świetnego roweru. Używane raczej nie wchodzą w grę, bo za mało się na tym znam i mógłbym nabrać się na ładnie wyglądającego trupka. Z drugiej strony kupno roweru za kilka tysięcy byłoby dla mnie przerostem formy nad treścią, bo zwyczajnie nie potrzebuję takiego sprzętu.

Po dłuższym zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że Kross Hexagon będzie dobrym wyjściem. Co sądzicie o tych rowerach:

- http://allegro.pl/item957193126_super_okazja_kross_hexagon_26_m19_alu_shimano.html Kross Hexagon V2

- http://allegro.pl/item951739910_hexagon_v3_21_srebrno_czerwony_wysylka_w_wa.html Kross Hexagon V3

Czy może dołożyć na później kupno kilku dodatków do roweru i wysilić się na taki:

- http://allegro.pl/item943085780_nie_przegap_okazja_kross_v6_d_brake_shimano_xcr.html Kross Hexagon V6

Napisano

na Twoim miejscu doskładałbym te pare złotych do V6. To już namiastka prawdziwego roweru mtb, która nawet bez modyfikacji powinna się sprawdzić przy użytkowaniu roweru w taki sposób jak Ty to robisz/robić masz zamiar :P

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi.

A może coś innych firm? Do, powiedzmy, 1000 zł. Trochę poczekam i kupię coś lepszego.

Napisano

Może być też np. Unibike Fusion choć z nim osobiście nie miałem do czynienia, ale tabelkowo wydaje się być całkiem dobry no i ufam tej firmie (bądź co bądź dobrej) również mogę go tak nieco na wyrost Ci go polecić :devil:

A jeszcze jedno przychodzi mi do głowy: Motta Deore V-brake :thumbsup:

No i już masz z czego wybierać nawet za te pieniądze :blink:

Napisano

Przy V6 trochę martwią mnie hamulce Tektro IO. Nie mają zbyt dobrych opinii, a jeśli kupię rower za 1000 zł, to na pewno przez dłuższy czas nie będę miał pieniędzy na ewentualną wymianę...

O Unibike'u słyszałem, ale z Motta'ą pierwszy raz się spotykam. Jakość porównywalna do Krossa? Dostałem na komunię Krossa Grand (kilkanaście lat temu) i dopiero niedawno odmówił posłuszeństwa przy niemal zerowym serwisie z mojej strony. :thumbsup:

Napisano

Nie takie Tektro IO straszne jak je malują :P mam takie obecnie i co prawda nie rzucają na kolana, ale spokojnie wystarczają do amatorskiej jazdy. No i to tarczówki więc w ewentualnym błocie, bagnie, czy czymś tego pokroju będą się spisywać lepiej od V-ek :) No i jak na razie nie sprawiają mi problemów, opisywanego często braku hamowania przedniego hamulca nie zaobserwowałem.

Z mottą też nie miałem okazji się bliżej poznać ale czytałem parę pozytywnych opinii użytkowników.

ps. Też niedawno zajechałem Kross'a Grand a konkretnie Grand Energy S. Obecnie jest niezdolny totalnie do jazdy ale zamierzam go jakoś zreanimować... ale jeszcze nie teraz :)

Napisano

No i kupiłem.

Kross Hexagon V6 z 2008. W piątek pewnie już będę go miał w domu.

Pozostaje czekać na wiosnę, bo za oknem właśnie sypie śnieg. :/

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za porady. Udanego sezonu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...