Skocz do zawartości

[hamulce] Shimano BR-M486

Larry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Planuję zmianę hamulców. Jako, że te hamulce są w przystępnej cenie, chciałbym was prosić o opinie. Zależy mi na mocnym hamowaniu. Waga 76 kg. Zastosowanie XC/Trial. Jak one się mają w porównaniu do Juicy 3?

Pozdro600

• Mod Team
Napisano

No cóż do XC to jeszcze by były w miarę, to podobny poziom co J3. Natomiast do trialu stanowczo nie, w tej dyscyplinie potrzeba super mocnych hamulców, więc co najmniej J7/7, Sainty. Swoją drogą, zamierzasz na jednym rowerze jeździć XC i trial???

Napisano

lepsze od nich sa mechaiczne bb5, nie pakuj sie w te heble, doloz pare zl i kup cos lepszego. Soki trzecie beda na pewno lepsze

Napisano

mialem 485, cudowanie na miliony sposobow...tyl blokowal kolo sporadycznie, przod jeszcze gorzej, jak chcesz szybko pokonywac gorki, to sa idealne, do hamowania sie nie nadawaly, watpie, ze 486 ma cokolwiek innego poza kolorem i oznaczeniem

Napisano

Czyli co polecacie? Mogą być używane. Raczej niższa półka cenowa.

Pozdro600

BTW. Co sądzicie o takich?

http://allegro.pl/item945637034_hamulce_shimano_deore_br_m575_575_biale_bikestacj.html

lub tych

http://allegro.pl/item956426749_okazja_hamulce_shimano_deore_dual_control_p_t.html (dual control się sprawdza wogóle?)

I jeszcze jedno. Użytkownik Spider sprzedaje hample Magura Julie w dobrej cenie. Opłaca się w nie ładować?

http://allegro.pl/item958538924_magura_julie_komplet_180_160_okazja.html

Napisano

a nie lepiej dolozyc troche do sokow 5 lub slx? przy wadze z rowerem oscylyjacej ok 100 kg zatrzymuja mnie bez problemu (slx) przy tarczach 180/180. Teraz zalozylem 203 na przod ale jeszcze nie testowana. A zalozylem glownie dlatego ze przy nowym amorze 180 wygladala conajmniej glupio;p

Dualcontrol sobie odpusc, sa niewygodne

Napisano

Może warto poszukać na forum co było o nich powiedziane? A było powiedziane dość sporo, łącznie z naprawianiem nieszczelności zacisku.

Napisano

Julie to spowalniacze a nie hamulce. Nawet te 486 mogą być mocniejsze od nich :D

Ja nie wiem po co pchasz się w cały komplet jak całą robotę odwala przedni hamulec.

SLX drogo? To kup sam przedni a na tył daj v'kę albo mechanika BB5 czy BB7.

Napisano

Ja mam 486 kupiłem je z kellys salamander. Używane przez 20 miesięcy w pracy (listonosz rowerowy ;) , także nie jest to xc :) Zero problemów nie zaglądałem do nich jeszcze . Przejezdzam około 25 km dziennie w każdych warunkach pogodowych. Co 100 metrów domek i hamowanie także dla mnie to jest rewelacja. Niestety nie mam porównania do j3 tyko do tektro aurigi i xtr. Moja wga około 75 kg

Napisano

tak sie zastanawiam. czy nie uwazacie, ze nowe 486 beda lepsze niz cokolwiek uzywanego do dostania w tej cenie (300-350 zlociszy)

i kolejne pytanie, czy odczuje roznice po przesiadce z hayes sole

pozdro600

• Mod Team
Napisano

Różnica powinna być w tym, że Sole mają tylko jeden ruchomy tłoczek, a 486 jak na hydraulikę przystało dwa.

Zapewne będzie większa modulacja i możliwe że siła, choć po powyższych opiniach mam mieszane uczucia.

Pod względem siły na pewno lepiej wyszłyby Soczki 3, pewnie modulacja też trochę lepsza by była.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  W dniu 14.03.2010 o 09:36, nabial napisał:

mialem 485, cudowanie na miliony sposobow...tyl blokowal kolo sporadycznie, przod jeszcze gorzej, jak chcesz szybko pokonywac gorki, to sa idealne, do hamowania sie nie nadawaly, watpie, ze 486 ma cokolwiek innego poza kolorem i oznaczeniem

486 to ulepszone 525(wiem,ta nomenklatura shimano mnie dobija) i sprawują się bardzo dobrze,sporo jeżdżę i nie mam z nimi problemów,raz tylko musiałem wyregulować tylni hamulec bo sam z siebie się poluzował.

Ale zgodzę się z Tobą w jednym - 485 to syf.

Avidy 3 ma moja siostra w rowerze,jeździłem na nim i według mnie hamują trochę mocniej,ale nie aż tyle żebym do nich dopłacił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.