crossmax Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witajcie! Jestem studentem i nie znam zbyt dobrze Krakowa, gdzie przyszło mi zamieszkać. Czy możecie zasugerować mi, gdzie warto wybierać się na wiosenne treningi? Mieszkam w Śródmieściu. Interesują mnie przede wszystkim asfaltowe drogi, ale za propozycję polnych i leśnych ścieżek też będę wdzięczny. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 1. Tyniec 2. Dolinki pod Krakowem 3. Las wolski 4. Zakrzówek 5. Kryspinów To co ciekawsze punkty nawigacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredzio Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Co prawda jestem z poza Krakowa, jednak ostatnio kupowałem mapę dla siebie to zauważyłem że Wydawnictwo Compass ma kilka map odnośnie Krakowa. Istnieje: atlas szlaków rowerowych okolic Krakowa za 25zł, z innych map np mapa dolinki podkrakowskie za 7,5zł. Z Krakowa chyba, całkiem niedaleko jest do puszczy Niepołomickiej, jak i okolic Ojcowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Jak ktoś chętny do wspólnych przejażdżek to słucham propozycji;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamStiller Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 dawaj znać jak co to ci pokaże coś z okolic tel 696125593 i sms nie tel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noir Napisano 25 Marca 2010 Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Z Krakowa chyba, całkiem niedaleko jest do puszczy Niepołomickiej, jak i okolic Ojcowa. Ojców jak najbardziej. Nawet kilka postów wyżej wrzucono ciekawą mapkę jak tam dojechać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crossmax Napisano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Zwiedzanie Krakowa rozpocząłem od Lasku Wolskiego. Zwiedziłem część obszaru wokół zoo, kopiec i kilka szlaków turystycznych w lesie. Niebawem zaplanuję trening w kierunku Tyńca i Kryspinowa. Czy możecie zasugerować mi, jakie miejsca warto odwiedzić w tych okolicach? Aha... proszę również o propozycje ciekawych miejsc na terenie Lasku Wolskiego. Mapa to nie wszystko Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 25 Marca 2010 Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Gdybym siedział teraz w Krakowie to bym Cie oprowadził po lasku. Znam tam takie zakamarki że głowa mała Proponuje koniecznie zjechać z głównych szlaków, wszystko co najlepsze jest ukryte Tak pisząc z głowy to... - jak miniesz cmentarz i dojedziesz do wysokości Kopca Kościuszki i skręcisz w prawo w alejkę która prowadzi w kierunku zoo(oczywiście dużo później) to bodajże 100-200m (2 albo 3 ławka z rzędu) to skręć w taką wydeptaną ścieżkę w lewo i jedź w głąb. Jest tam bardzo ciekawy tor z muldami, profilowanymi zakrętami itd, jest krótki ale zabawy co nie miara, nawet na rowerze XC. - jak będziesz już podjeżdżał do zoo od bodajże ul.Jodłowej (kontynuacja tej trasy od Kościuszki) to jedź trasą do zoo ale odbij w 1/3 w lewo, kolejna mega trasa. - jak wybierzesz trasę do zoo asfaltem tam gdzie jadą autobusy - odbij na samym dole w prawo w las Oj można by wiele, tak czy inaczej w głąb lasu, tam są czasami mega ścieżki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crossmax Napisano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Poszukałem trochę ścieżek w Lasku Wolskim. Przypadkowo przejechałem fragmentem ubiegłorocznego maratonu Powerade Miło było sobie to przypomnieć. Dziś natomiast wybrałem się do Tyńca. Bardzo ładna okolica - spodobało mi się tam. Dzięki za wskazówki! Oczywiście czekam na kolejne propozycje - miło, że tak mi pomagacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Ja polecam bardzo Garb Tenczyński - czyli to co między Zabierzowem a Balicami (bardzo "z grubsza"). Las Wolski się nie umywa Jadąc z Krakowa za pierwszym razem wystartuj z Bronowic, przez zielony mostek do góry, potem dajesz Tetmajera, wjeżdżasz w drogę między polami i zjeżdżasz nad stawy rybne na Balickiej za Mydlnikami. Ten kawałek jest już sam w sobie dobry na rozkręcenie A później asfaltem do Doliny Grzybowskiej i tutaj do góry asfaltem albo lasem - do wyboru... Tutaj możesz się wbić w Jurajski Szlak Rowerowy Orlich Gniazd (czerwony), albo napierać i poznawać na pałę. Choć proponuję zakupić mapę z Compassu jakąś - mają ich kilka Trasa do zamku w Rudnie prosta i niewymagająca - aczkolwiek możesz zboczyć gdzieś i kombinować - możliwości jest bardzo wiele Póki co niestety sporo tam błota, ale jak się będziesz trzymać głównych duktów to raczej nic Ci nie grozi Po świętach może będzie już spokojniej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Poszukałem trochę ścieżek w Lasku Wolskim. Przypadkowo przejechałem fragmentem ubiegłorocznego maratonu Powerade Miło było sobie to przypomnieć. Dziś natomiast wybrałem się do Tyńca. Bardzo ładna okolica - spodobało mi się tam. Dzięki za wskazówki! Oczywiście czekam na kolejne propozycje - miło, że tak mi pomagacie - zjazd czerwonym szlakiem od zoo w strone klasztoru kamedułów - okrężny niebieski - zielony spod Kopca Piłsudskiego do panieńskich skał, dalej kawałek pod górę do asfaltu do zoo i potem już w dół Poniedziałkowym Dołem do asfaltu z Przegorzał, można też jechac nim dalej i po paru minutach trawersu jest krótki podjazd do asfaltowej ścieżki spacerowej do Kopca Kościuszki - żółty spod zoo do klasztoru kamedułów Jeśli chodzi o trasy nieznakowane to niepozornie wygląda taka szersza droga odchodząca spod Kopca Piłsudskiego na N-W, po ok 30-40 należy skręcic w singla w lewo, jest tam pare dobrze przygotowanych band i hopek. Oczywiście jest też "słynna" Łopata ale jak dla mnie jest to przereklamowana trasa, jest pare ciekawszych miejsc ale osobiście wolę powyższe wymienione trasy. Pozatym Las Wolski ma tyle dzikich ścieżek że kombinacji zjazdu jest multum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.