Skocz do zawartości

[rower] Problem z wyborem roweru

Go23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

po paru latach przerwy od jazdy na rowerze postanowiłem, że wrócę do tego, ostatnio rower kupowałem gdy w sklepach był tylko MAGNUM, a reszta to były marketówki... Teraz mam zgryz, ponieważ polecano mi parę modeli i szczerze mówiąc nie wiem na co się zdecydować, gdyż kompletnie się na tym nie znam.

Rower ma służyć do jazdy po mieście, głównie ulice, ścieżki rowerowe, może raz na jakiś czas jakiś wypad za miasto. W związku z tym padło na rower cross'owy.

Modele, które mi polecano to:

- Kellys Saphix

- Unibike Spider

- Unibike Crossfire

- Giant CRS FS

- Kross Crow Preria

dodatkowo myślałem jeszcze o rowerku Merida Crossway 20-v, ale mi go odradzono w pewnym sklepie...

Pomóżcie mi proszę, co z tych rowerów wybrać, czego nie brać i dlaczego. :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam.

Napisano

Zdecydowanie najlepszy osprzęt z tych rowerów ma Kross. Jak Ci sie podoba, i geometria pasuje to bierz go.

Unibike Spider? anie Kellys Spider?

Reszta rowerów jest porównywalna no może poza Giantem, najsłabszy osprzęt.

Dlaczego Ci odradzono Meride 20v?

Napisano
  W dniu 13.03.2010 o 18:03, Moloch89 napisał:

Zdecydowanie najlepszy osprzęt z tych rowerów ma Kross. Jak Ci sie podoba, i geometria pasuje to bierz go.

Unibike Spider? anie Kellys Spider?

Reszta rowerów jest porównywalna no może poza Giantem, najsłabszy osprzęt.

Dlaczego Ci odradzono Meride 20v?

Odradzano mi Meridę, gdyż podobno ma najsłabszy osprzęt i ponoć zacznie się sypać po jednym, dwóch sezonach... ten sam sprzedawca zachwalał Unibike'a Viper'a jako najlepszy z nich wszytskich, z najlepszym osprzętem... i teraz nie wiem czy robił to tylko po to żebym zostawił więcej pieniędzy gdyż różnica między Meridą a Unibikiem to ok. 300-400 zł czy faktycznie jest aż tak rewelacyjny, że bije wszystkie wyżej wymienione modele... dodam, że nie zależy mi na kupnie jak najtańszego roweru więc spokojnie ok. 1500-1600 mogę dać, tylko chcę wiedzieć czy ma to sens :D

Napisano

Unibike Viper:

-lepsza korba

-niższa waga (14,8kg a Kross 15,3kg)

Kross Crow Preria:

-bez porównania lepsze hamulce (i na pewno one nieco wagę podnoszą)

Napisano

Mógłbym prosić o jakieś kolejne wypowiedzi? bo szczerze mówiąc nie wiem co zrobić... znów trochę poczytałem, poszedłem do dwóch sklepów rowerowych, z tym że jeden to sklep Giant'a, w drugim mieli prawie wszystkie modele z tych które wypisałem, ale niestety gość nie był na tyle obeznany żeby mi wyjaśnić który i dlaczego... mówił tylko że Unibike to nie najlepszy wybór ze względu na słabej jakości ramę...

do tego doszedł jeszcze Scott P5... i już w ogóle nie wiem co robić...

Napisano

Bierz unibika jak na twoją jade będzie dobry, a jak nie masz zaufania do Unibika to bierz Kellysa z 09 bo te z 2010 juz sie tak nie opłacają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.