Polon Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witam. Wiem, że powinienem iść do lekarza, ale jest sobota... Odczuwam taki lekki ból/dyskomfort w górnej wewnętrzno-środkowej części prawego kolana. Dzieje się to gdy kolano znajduje się w prawie prostej pozycji, przy prostowaniu i zginaniu. Jest to coś w rodzaju takiego przeskakiwania albo przeszkadzania czegoś w kolanie. Po prostu w czwartek się z tym obudziłem, dzień wcześniej nic nie robiłem, myślę sobie, że przejdzie, ale nie... Miał ktoś kiedyś coś takiego? Czego mam się spodziewać u lekarza? I w ogóle do jakiego powinienem iść najpierw (rodzinny/ortopeda)? Z góry dzięki za odpowiedź. Edytować nie mogę, ale myślę, że się doda. Więc: Podczas kucania i dłuższego bezruchu kolano strzela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 a w zimie jeździsz na rowerze, biegasz? Boli Cie te kolano? Najpierw trzeba iść do rodzinnego po skierowanie, nie wiem jak teraz z terminami ale możesz troche se poczekać na wizyte u ortopedy. No chyba że prywatnie. Przeczekaj jeszcze tydzień jak Ci nie przejdzie możesz spróbować glukozaminy, jakichś maści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Glukozamina = placebo. Nie leczyłbym się na własną rękę tylko od razu uderzał do lekarza. A najlepiej dwóch, bo różne już historie słyszałem o mylnych diagnozach. W każdym razie kolano to skomplikowany mechanizm, a medycyna to nie matematyka, więc objawy które opisujesz u jednego mogą znaczyć niewielki stan zapalny a u innego jakiś poważniejszy szit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polon Napisano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 W zimie ogólnie nic nie robię, kilka razy byłem, ale powyżej 0*c, ostatnio byłem w niedziele... Do lekarza pójdę w poniedziałek albo wtorek. Teraz trochę ustało, ale czuje, że jest takie jakby napięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszmtb Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 W zimie ogólnie nic nie robię, kilka razy byłem, ale powyżej 0*c, ostatnio byłem w niedziele... Do lekarza pójdę w poniedziałek albo wtorek. Teraz trochę ustało, ale czuje, że jest takie jakby napięte. mam taką sama przypadłość co roku w marcu, w tym także, powód w moim wypadku: trening siłowy, kolana po okresie "robienia" wytrzymałości dostają kilka treningów siły i ból na zmianę raz w prawym raz w lewym kolanie. Może w Twoim wypadku (z tego co pisałeś nie jeździsz w zimie) był ten jednorazowy wypad po długiej przerwie? w dodatku było zimno (pisałeś 0 stopni) może do tego "przeziębiłeś" to kolano?. Zanim pójdziesz do lekarza spróbuj maści Neo-Capsiderm to maść przeciwreumatyczna pomaga w bólach mięśniowych i stawowych. Jak po dwóch dniach smarowania i trzymania kolana w cieple nie przejdzie idź do lekarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Jest to coś w rodzaju takiego przeskakiwania albo przeszkadzania czegoś w kolanie.Po prostu w czwartek się z tym obudziłem, dzień wcześniej nic nie robiłem, Zmiany reumatyczne (ew.stan zapalny kolana). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolarz112 Napisano 18 Marca 2010 Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Dawniej jeździłem rocznie ok. 5000km. W ostatnim sezonie przejechałem 10tyś km i już pod koniec zaczęly mnie boleć kolana. Myslałem ze jak odpoczną w zimie to przejdzie ból ale się myliłem. Czasami nie bolą przez jakis czas np. pół dnia a potem bolą. czasami coś przeskakuje w nich. Na początku bolało jedno a teraz dwa. Post przeniesiony, opcja szukaj na forum nie boli, zaś taki sam temat był jako pierwszy na stronie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polon Napisano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Spytam z ciekawości o wiek, wagę i wzrost. Ja jutro idę do lekarza. Myślałem, że mi przeszło, ale nie... A za oknem taka piękna pogoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fcyogi Napisano 19 Marca 2010 Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Też miałem podobnie, przejeździłem spokojnie zimę, ale jednak coś tam jeździłem. Kiedy przyszło trochę więcej jazdy od marca zacząłem coś tam odczuwać. Przeszło po 2 tyg. Czasem jeszcze lekko czuję kolano, ale bólem tego nazwać nie można. edit: Aha i odpuściłem sobie na razie trening siłowy. Zresztą nie tylko ja, kolega z którym jeżdżę miał podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.