Kapitan Napisano 13 Marca 2010 Napisano 13 Marca 2010 Ciag dalszy zabawy z myciem. Wszystko ladnie oczyscilem benzynka, ale zebatki w tylnej przerzutce przy obracaniu troszke "chrobocza", poza tym stawiaja jakby wiekszy opor. Zakladam, ze powinienem je nasmarowac. Nie bardzo wiem jednak czego powinienem uzyc... Mozecie polecic konkretny preparat? Czy np kropelka smaru teflonowego Finish Line przeznaczonego do lancucha nie zaszkodzi?
wikrap1 Napisano 13 Marca 2010 Napisano 13 Marca 2010 Nie zaszkodzi, ale można zastosować coś gęstszego. Jeżeli masz normalne rozbieralne kółka na łożyskach ciernych, to możesz tam zapodać jakiś lepki, gęsty smar stały. Olej od łańcucha łatwo się wypłucze. Możesz też rozważyć zakup nowych kółek, zależy jakiej klasy masz przerzutkę. Kółka od deorki np. kosztują 10zł
1415chris Napisano 13 Marca 2010 Napisano 13 Marca 2010 Przed zapodaniem smarowidla sciagnij je i dobrze wyczysc lozyska. Dobrze im to zrobi. Ja uzywam gestego FL zielony.
RadekSki Napisano 13 Marca 2010 Napisano 13 Marca 2010 Przy zastosowaniu jakiegoś oleju do łańcucha po jakiejkolwiek jeździe w mocniej mokrych warunkach jak wspomniał przedmówca smar Ci się wypłucze i bardzo możliwe, że z napędu zacznie się wydobywać bardzo irytujacy pisk. Osobiście smaruję łożyska w zębatkach jakimkolwiek smarem stałym jaki mam pod ręką. Tak dla jasności bo w sumie nie jestem pewien co właściwie chcesz posmarować: nie smaruje się niczym samych zębatek.
1415chris Napisano 13 Marca 2010 Napisano 13 Marca 2010 ale zebatki w tylnej przerzutce Koleczka przerzutki Osobiście smaruję łożyska w zębatkach Domyslam sie ze chodzi ci o to samo?
RadekSki Napisano 13 Marca 2010 Napisano 13 Marca 2010 Właśnie nie byłem pewien co autor chciał posmarować i stąd mój dopisek: Tak dla jasności bo w sumie nie jestem pewien co właściwie chcesz posmarować: nie smaruje się niczym samych zębatek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.