Gość Shuv Napisano 12 Marca 2010 Napisano 12 Marca 2010 Witam Was bracia (a takze nieliczne siostry ). Wiec takiez moje pytanie: czy mozemy domowym sposobem anodyzowac np szprychy ze stali nierdzewnej? Bede wdzieczny, jesli ktos przynajmniej sprobuje odpowiedziec...
Miecho87 Napisano 12 Marca 2010 Napisano 12 Marca 2010 Teoretycznie da się anodować (nie anodyzować) części z wszystkich metali i stopów, które można pokryć (czyli w większości przypadków, które pokrywają się samoczynnie) stabilną warstwą tlenków. Teoretycznie stal nierdzewna też załapuje się do tej grupy, jednak w jej przypadku sytuacja jest nieco gorsza. Tlenki na powierzchni są kilkoma fazami, przez co podatność na anodowanie (a tym bardziej barwienie) jest różna w różnych obszarach; tlenek na powierzchni stali (głównie tlenek chromu) wymaga nieco innych warunków wytwarzania w procesach elektrolitycznych, ma inną porowatość; a poza tym nie jestem pewny w jaki sposób zamyka się pory warstwy tlenkowej (ważne tylko przy barwieniu). Właściwie należy odróżniać samo anodowanie od anodowanie z barwieniem, jednak wiadomo, że w mowie potocznej nie zwraca się na to uwagi. Teoretycznie jedno i drugie jest możliwe. Jeśli to faktycznie ważne i nie spieszy się, to mogę postarać się poszukać konkretniejszych danych. Jeśli chodzi o anodowanie aluminium to jest ono najpopularniejsze i właściwie przy samozaparciu możliwe w domu, w takim przypadku polecam http://anodowanie.of.pl/ jako podstawę.
Pytanie
Gość Shuv
Witam Was bracia (a takze nieliczne siostry ).
Wiec takiez moje pytanie: czy mozemy domowym sposobem anodyzowac np szprychy ze stali nierdzewnej?
Bede wdzieczny, jesli ktos przynajmniej sprobuje odpowiedziec...
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.