Skocz do zawartości
  • 0

Anodyzowanie... nie tytanu

Gość Shuv

Pytanie

Napisano

Witam Was bracia (a takze nieliczne siostry ;)).

Wiec takiez moje pytanie: czy mozemy domowym sposobem anodyzowac np szprychy ze stali nierdzewnej? :P

Bede wdzieczny, jesli ktos przynajmniej sprobuje odpowiedziec... :)

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teoretycznie da się anodować (nie anodyzować) części z wszystkich metali i stopów, które można pokryć (czyli w większości przypadków, które pokrywają się samoczynnie) stabilną warstwą tlenków. Teoretycznie stal nierdzewna też załapuje się do tej grupy, jednak w jej przypadku sytuacja jest nieco gorsza. Tlenki na powierzchni są kilkoma fazami, przez co podatność na anodowanie (a tym bardziej barwienie) jest różna w różnych obszarach; tlenek na powierzchni stali (głównie tlenek chromu) wymaga nieco innych warunków wytwarzania w procesach elektrolitycznych, ma inną porowatość; a poza tym nie jestem pewny w jaki sposób zamyka się pory warstwy tlenkowej (ważne tylko przy barwieniu).

Właściwie należy odróżniać samo anodowanie od anodowanie z barwieniem, jednak wiadomo, że w mowie potocznej nie zwraca się na to uwagi. Teoretycznie jedno i drugie jest możliwe. Jeśli to faktycznie ważne i nie spieszy się, to mogę postarać się poszukać konkretniejszych danych.

Jeśli chodzi o anodowanie aluminium to jest ono najpopularniejsze i właściwie przy samozaparciu możliwe w domu, w takim przypadku polecam http://anodowanie.of.pl/ jako podstawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...