Andrew Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Muszę kupić nowy suport do korby XT. Na allegro jest masa suportów, m. in: - Deore (BB-51) za około 50zł - SLX, XT (BB-70) ~75 - XTR (BB-90) za ~ 125zł - TOKEN - http://www.allegro.pl/item945882845_suport_token_z_129_zl_sklep_niebieski.html - FSA mega exo http://www.allegro.pl/item951206309_nowy_suport_fsa_mega_exo_xtr_xt_slx.html Najtańsze deore przypomina z wyglądu nastarszy model dawnego suportu XT - łożysko kryte jednostronnie, a od zewnętrznej strony pod plastikiem jest wielka gumowa uszczelka. Był to kiepski model, więc od razu go skreśliłem. Wybieram raczej między XT, XTR i tokenem. Szczególnie jestem ciekaw tokena - czy ktoś z Was używał go? Czy XT różni się od XTR czymś jeszcze poza kolorem i minimalnie większą masą? Jeżeli mieliście niemiłe doświadczenia z jakimś modelem suportu, to także zachęcam do wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 XTR jest o klasę wyżej niż XT SLX. Inne łożyska wewnątrz siedzą. Miałem niemiłe doświadczenie z suportem SLXa ale z własnej winy. Nie dbałem o niego, po myciu przez długi czas jak sie okazało stał w wodzie która dostaje się przez sztycę i to spowodowało że jedno łożysko po około 3miesiącach używania zupełnie zardzewiało. Podmieniłem tylko samo łożysko maszynowe (z resztą dużo lepsze niż oryginał SH) a miskę mam tą samą. I jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 W swoich rozważaniach zakupu weź jeszcze może pod uwagę suport Accent BB-EX PRO. Cenowo to kwota 80-90zł, wagowo ~100gram, a wykonanie wygląda na o wiele lepsze i co ważniejsze jest na dobrych łożyskach maszynowych, padną to tylko łożysko zmieniasz. Jak dla mnie gdy miałem SLX, a tego Accent'a w ręku to Accent, wydaje się być solidniej wykonany. Chociaż z mojego SLX (bo to ogólnie bodajże ten sam suport co i XT) jestem zadowolony, ale wiem, że jak padnie to Shimano już nie kupię, po tym gdy widziałem kilka korb LX/SLX/XT co się z nimi dzieje na tych miskach - ta rura korby w punktach podparcia się wyciera, gdyż to ona się raczej obraca w misce łożyska, a nie łożysko z nią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 W Shimano, oczywiście, też są łożyska maszynowe. A rura w korbach ze zintegrowaną osią suportu oś zawsze się lekko wyciera (mam RF Deus i nawet wcześniej założyłem temat o tym "zjawisku"). Gdyby oś naprawdę obracała się w łożyskach, to na pewno byś to wyczuł (ramiona korby dociskają łożyska unieruchamiając je względem korby). Andrew, miałem tego najtańszego Tokena i muszę powiedzieć, że jakichś specjalnych różnic w stosunku do suportu z LX'a nie zauważyłem (choć BYĆ MOŻE łożyska kręciły się trochę lżej; było to dosyć dawno...). Jeździłem na nim może z 500km i sprzedałem z korbą LX. Czy suport z LX jest taki sam jak w Deore? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Eee... No chyba nie bardzo w Shimano są maszynówki, bo od zawsze wszystko miało na kulkach. Ja póki co w swoim SLX nie widzę, żeby ośka była wytarta mimo jego 8000km, ale może to też zasługa tego, że co jakieś 500-1000km jak się mi mocniej rower ufajda to wyciągam korby dokładnie czyszczę i na nowo smaruję. Deore/LX/SLX/XT mają chyba ten sam suport, dopiero XTR ma inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Tutaj "regeneracja" łożysk Shimano na przykładzie. Zresztą Zbyhoo już napisał. Właśnie, chyba XT różni się już od LX. Gdzieś kiedyś o tym "rozmawiałem". Podobno łożyska są inne. Zresztą XT jest lżejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Wiem na pewno, że te same suporty są w SLX i w XT. Nie wiem jak jest w niżej z LX i Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert555 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 No chyba nie bardzo w Shimano są maszynówki, bo od zawsze wszystko miało na kulkach. W linku o regeneracji widać coś zupełnie innego ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Zdążyłem zauważyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Dzisiaj dowiedziałem się, że: - w deore jest najtańszy suport BB-51 - w LX, SLX, XT jest BB70 - w XTR jest BB90 Wg sprzedawcy w PMrider we Wro BB70 i 90 łożyska są takie same, a suporty różnią się tylko masą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Ciekawe tylko który suport był by najlepszy w stosunku cena/przebieg. Ciekawe czy lepiej kupić 3x Deore, 2x SLX/XT czy może XTRa? Token wygląda również dość ciekawie.. Testował ktoś może przynajmniej dwa różne suporty HT II? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 A czy ktoś może powiedzieć czy w Tokenie też jest ta słynna plastikowa nakładka na łożyska i czy jest tylko na wierzchu czy pomiędzy łożyskiem a osią korby jak w Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Trwałość tych łożysk zależy od łutu szczęścia, techniki jazdy i konserwacji. Nie wiem tak naprawdę czy jest sens wybierać pomiędzy suportami shimano. Mój SLX działa 3600 km i ma się dobrze, w tym czasie rozbierany był dwa razy, a łożyska dostały nowego smaru, działa dalej i kręci tak samo jak pierwszego dnia, z różnych opinii zaś słyszę czy czytam tu na forum, że po 1500 km są już jakieś problemy. Reasumując brałbym chyba BB70, a z drugiej strony pomyślał nad samą wymianą łożysk maszynowych. Co do XTR to słyszałem tą samą opinie i nie wiem czy sposób uszczelniania nie był inny, zastanawia mnie czy suport DuraAce to to samo co XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Chodzi ci o tą zewnętrzną plastikową osłonkę? Jeśli tak, to jest i łatwo wyskakuje przy wsuwaniu osi w suport Też nie miałem problemów z suportem z LXa przez circa 2000 km. Jestem zdania, że bardziej opłaca się zwrócić uwagę na uszczelnienia w danym suporcie niż trudną do ocenienia jakość samych łożysk (a w sumie można je małym kosztem wymienić); nie mam jednak doświadczeń z innymi suportami Shimano niż ten LX, znam tylko (jak wszyscy) obiegową opinię nt suportów Shimano - coś pewnie w tym jest, ale ile w tym prawdy? Wiem za to, że Dura-Ace, z racji zastosowania, jest gorzej uszczelniony od XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
progrand Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Testował ktoś może przynajmniej dwa różne suporty HT II? Jeździłem na fabrycznych łożyskach w korbie LX, później kupiłem całe miski XT aż w końcu jako trzecie miski XTR. Łożyska i ich uszczelnienie niczym się nie różnią, wszystkie modele wytrzymały podobne dystanse, XTR jest nieco lżejszy i ma inny kolor nic więcej (przynajmniej ja nie zauważyłem różnic). Jako że stwierdziłem że nię będę płacił 2 razy w sezonie na nowy suport który kosztował nie mało, kupiłem lepiej uszczelniane same łożyska po ok 10-15zł (te 1mm szersze, był temat o ich montażu) i wymieniłem. Teraz korba z nimi siedzi w zimówce i nadal ma się dobrze. W startowym rowerze jak padną nówki fabryczne Shimano to albo znów kupię same łożyska i wymienię, albo spróbuję tego Tokena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Mam suport tokena korba lx i token wytrzymuje dłużej niż lx,na razie nie narzekam jak padnie wymienie łożyska i zobacze co będzie.W suporcie lx wymieniałem łozyska i było tylko gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 A możesz się ustosunkować do mojego wcześniejszego pytania o plastikowe tulejki - czy w Tokenie też są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalbike Napisano 10 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Witajcie! Właśnie wróciłem do domu po 40km. Zmuszony byłem wrócić, ponieważ przyczyniły się do tego najprawdopodobniej łożyska korby. Posiadam korbę XT (FC-M770), a więc na łożyskach HTII. Noszę się z zamiarem zakupu nowych łożysk z miskami i teraz pytanie do Was, jakie wybrać? Cena oczywiście jest istotna, jakość również pożądana, ale chciałbym się w 100zł zmieścić. Moje typy: 1. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_WK%A3AD+SUPORTU+BB-EX-PRO.html?PT=53152838&PZTA=8&HNT=T&PD=53010527&WSZDZ=T 2. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_ZEWN%CATRZNE+%A3O%AFYSKA+SUPORTU+BB-EX1.html?PT=53115755&PZTA=8&HNT=T&PD=53010527&WSZDZ=T 3. http://www.allegro.pl/item1135425679_suport_shimano_sm_bb70_deore_xt_miski_lozyska.html 4. http://www.allegro.pl/item1135425658_suport_shimano_sm_bb51_ht_ii_deore_lx_slx_xt.html 5. a może coś Tokena (o ile cena będzie zadowalająca) Ważne jest dla mnie to, aby w przyszłości była możliwość wymiany samych łożysk, a nie całych misek, a więc by takie łożyska były standardowe, a nie takie jak stosuje Shimano (grubość 6mm zamisat 7mm) Dziękuję z góry za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalbike Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Jeśli chcesz mieć możliwość wymiany łożysk bez przeróbek to tylko Accent, Token, Hope i parę równie drogich, czyli realnie na polski rynek Accent i Token. Z którymś z nich (nie pamiętam z którym) jest ten problem, że ma dłuższe gwinty niż Shimano i niektóre ramy trzeba gwintować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Aerozine na Allegro też jest na łożyska standardowe i w miarę tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Ja mam Accent'a w wersji PRO i się bardzo dobrze spisuje, a do tego jest nie drogi i lekki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Aerozine na Allegro też jest na łożyska standardowe i w miarę tanie. Ja widzę tylko za 245zł więc w miarę nietanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Aerozine BB-05-XC-73/68mm: 91g bez podkładek (93g z jedną), 85 zł. Accent BB-EX1: 104g (?), 74 zł. Accent BB-EX PRO: 100g, 96 zł. Z tego, co pamiętam (miałem), Token EX877 ważył jakieś 95g , kosztował rok temu 85 zł, teraz jakoś koło 100. Z Allegro znikały bardzo szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Aerozine na allegro Brak nazwy Aerozine w tytule aukcji, którą podałeś wyjaśniałby dlaczego jej nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.