Skocz do zawartości

[suporty] Różnice między Deore,XT, XTR

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę kupić nowy suport do korby XT. Na allegro jest masa suportów, m. in:

- Deore (BB-51) za około 50zł

- SLX, XT (BB-70) ~75

- XTR (BB-90) za ~ 125zł

- TOKEN - http://www.allegro.pl/item945882845_suport_token_z_129_zl_sklep_niebieski.html

- FSA mega exo http://www.allegro.pl/item951206309_nowy_suport_fsa_mega_exo_xtr_xt_slx.html

Najtańsze deore przypomina z wyglądu nastarszy model dawnego suportu XT - łożysko kryte jednostronnie, a od zewnętrznej strony pod plastikiem jest wielka gumowa uszczelka. Był to kiepski model, więc od razu go skreśliłem.

Wybieram raczej między XT, XTR i tokenem. Szczególnie jestem ciekaw tokena - czy ktoś z Was używał go?

Czy XT różni się od XTR czymś jeszcze poza kolorem i minimalnie większą masą?

Jeżeli mieliście niemiłe doświadczenia z jakimś modelem suportu, to także zachęcam do wypowiedzi.

XTR jest o klasę wyżej niż XT SLX. Inne łożyska wewnątrz siedzą.

Miałem niemiłe doświadczenie z suportem SLXa ale z własnej winy. Nie dbałem o niego, po myciu przez długi czas jak sie okazało stał w wodzie która dostaje się przez sztycę i to spowodowało że jedno łożysko po około 3miesiącach używania zupełnie zardzewiało. Podmieniłem tylko samo łożysko maszynowe (z resztą dużo lepsze niż oryginał SH) a miskę mam tą samą. I jest super.

W swoich rozważaniach zakupu weź jeszcze może pod uwagę suport Accent BB-EX PRO. Cenowo to kwota 80-90zł, wagowo ~100gram, a wykonanie wygląda na o wiele lepsze i co ważniejsze jest na dobrych łożyskach maszynowych, padną to tylko łożysko zmieniasz. Jak dla mnie gdy miałem SLX, a tego Accent'a w ręku to Accent, wydaje się być solidniej wykonany. Chociaż z mojego SLX (bo to ogólnie bodajże ten sam suport co i XT) jestem zadowolony, ale wiem, że jak padnie to Shimano już nie kupię, po tym gdy widziałem kilka korb LX/SLX/XT co się z nimi dzieje na tych miskach - ta rura korby w punktach podparcia się wyciera, gdyż to ona się raczej obraca w misce łożyska, a nie łożysko z nią...

W Shimano, oczywiście, też są łożyska maszynowe. A rura w korbach ze zintegrowaną osią suportu oś zawsze się lekko wyciera (mam RF Deus i nawet wcześniej założyłem temat o tym "zjawisku"). Gdyby oś naprawdę obracała się w łożyskach, to na pewno byś to wyczuł (ramiona korby dociskają łożyska unieruchamiając je względem korby).

Andrew, miałem tego najtańszego Tokena i muszę powiedzieć, że jakichś specjalnych różnic w stosunku do suportu z LX'a nie zauważyłem (choć BYĆ MOŻE łożyska kręciły się trochę lżej; było to dosyć dawno...). Jeździłem na nim może z 500km i sprzedałem z korbą LX.

Czy suport z LX jest taki sam jak w Deore?

Eee... No chyba nie bardzo w Shimano są maszynówki, bo od zawsze wszystko miało na kulkach. Ja póki co w swoim SLX nie widzę, żeby ośka była wytarta mimo jego 8000km, ale może to też zasługa tego, że co jakieś 500-1000km jak się mi mocniej rower ufajda to wyciągam korby dokładnie czyszczę i na nowo smaruję.

Deore/LX/SLX/XT mają chyba ten sam suport, dopiero XTR ma inny.

Ciekawe tylko który suport był by najlepszy w stosunku cena/przebieg. Ciekawe czy lepiej kupić 3x Deore, 2x SLX/XT czy może XTRa? Token wygląda również dość ciekawie.. :icon_mrgreen: Testował ktoś może przynajmniej dwa różne suporty HT II?

Trwałość tych łożysk zależy od łutu szczęścia, techniki jazdy i konserwacji. Nie wiem tak naprawdę czy jest sens wybierać pomiędzy suportami shimano. Mój SLX działa 3600 km i ma się dobrze, w tym czasie rozbierany był dwa razy, a łożyska dostały nowego smaru, działa dalej i kręci tak samo jak pierwszego dnia, z różnych opinii zaś słyszę czy czytam tu na forum, że po 1500 km są już jakieś problemy. Reasumując brałbym chyba BB70, a z drugiej strony pomyślał nad samą wymianą łożysk maszynowych. Co do XTR to słyszałem tą samą opinie i nie wiem czy sposób uszczelniania nie był inny, zastanawia mnie czy suport DuraAce to to samo co XTR.

Chodzi ci o tą zewnętrzną plastikową osłonkę? Jeśli tak, to jest i łatwo wyskakuje przy wsuwaniu osi w suport ;)

Też nie miałem problemów z suportem z LXa przez circa 2000 km. Jestem zdania, że bardziej opłaca się zwrócić uwagę na uszczelnienia w danym suporcie niż trudną do ocenienia jakość samych łożysk (a w sumie można je małym kosztem wymienić); nie mam jednak doświadczeń z innymi suportami Shimano niż ten LX, znam tylko (jak wszyscy) obiegową opinię nt suportów Shimano - coś pewnie w tym jest, ale ile w tym prawdy? :D

Wiem za to, że Dura-Ace, z racji zastosowania, jest gorzej uszczelniony od XTR.

Testował ktoś może przynajmniej dwa różne suporty HT II?

Jeździłem na fabrycznych łożyskach w korbie LX, później kupiłem całe miski XT aż w końcu jako trzecie miski XTR. Łożyska i ich uszczelnienie niczym się nie różnią, wszystkie modele wytrzymały podobne dystanse, XTR jest nieco lżejszy i ma inny kolor nic więcej (przynajmniej ja nie zauważyłem różnic). Jako że stwierdziłem że nię będę płacił 2 razy w sezonie na nowy suport który kosztował nie mało, kupiłem lepiej uszczelniane same łożyska po ok 10-15zł (te 1mm szersze, był temat o ich montażu) i wymieniłem. Teraz korba z nimi siedzi w zimówce i nadal ma się dobrze. W startowym rowerze jak padną nówki fabryczne Shimano to albo znów kupię same łożyska i wymienię, albo spróbuję tego Tokena.

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Witajcie!

Właśnie wróciłem do domu po 40km. Zmuszony byłem wrócić, ponieważ przyczyniły się do tego najprawdopodobniej łożyska korby. Posiadam korbę XT (FC-M770), a więc na łożyskach HTII.

Noszę się z zamiarem zakupu nowych łożysk z miskami i teraz pytanie do Was, jakie wybrać? Cena oczywiście jest istotna, jakość również pożądana, ale chciałbym się w 100zł zmieścić.

Moje typy:

1. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_WK%A3AD+SUPORTU+BB-EX-PRO.html?PT=53152838&PZTA=8&HNT=T&PD=53010527&WSZDZ=T

2. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_ZEWN%CATRZNE+%A3O%AFYSKA+SUPORTU+BB-EX1.html?PT=53115755&PZTA=8&HNT=T&PD=53010527&WSZDZ=T

3. http://www.allegro.pl/item1135425679_suport_shimano_sm_bb70_deore_xt_miski_lozyska.html

4. http://www.allegro.pl/item1135425658_suport_shimano_sm_bb51_ht_ii_deore_lx_slx_xt.html

5. a może coś Tokena (o ile cena będzie zadowalająca)

Ważne jest dla mnie to, aby w przyszłości była możliwość wymiany samych łożysk, a nie całych misek, a więc by takie łożyska były standardowe, a nie takie jak stosuje Shimano (grubość 6mm zamisat 7mm)

Dziękuję z góry za pomoc!

• 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz mieć możliwość wymiany łożysk bez przeróbek to tylko Accent, Token, Hope i parę równie drogich, czyli realnie na polski rynek Accent i Token. Z którymś z nich (nie pamiętam z którym) jest ten problem, że ma dłuższe gwinty niż Shimano i niektóre ramy trzeba gwintować.

Aerozine BB-05-XC-73/68mm: 91g bez podkładek (93g z jedną), 85 zł.

Accent BB-EX1: 104g (?), 74 zł.

Accent BB-EX PRO: 100g, 96 zł.

Z tego, co pamiętam (miałem), Token EX877 ważył jakieś 95g , kosztował rok temu 85 zł, teraz jakoś koło 100. Z Allegro znikały bardzo szybko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...