viechooo Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Witam. Wymieniłem kasetę i łańcuch na alivio , na chwilę obecną mają one przejechane w granicach 1500km. Męczę się już trochę czasu z korbą, ponieważ korba nie była wymieniana i pozostała z poprzedniego napędu. Wg mojej diagnozy to ona jest zużyta i specyficznie hałasuje. suport jest na kwadrat. Szukam korby za nieduże pieniądze ponieważ napęd jaki jest taki jest a finanse nie pozwalają na zbyt wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Podaj w takim razie jakie są Twoje finanse, bo tego brakuje mi w poście. Jeśli nie duże to proponuje korbę FC-M442 , ale musisz mieć dopasowaną długość osi suportu, dla tej korby to 113mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Myślałem o czymś do 100zł. Podstawowe pytanie. Czy nie będzie problemów z nową korbą jeżeli łańcuch ma 1500km? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Podaj w takim razie jakie są Twoje finanse, bo tego brakuje mi w poście. Jeśli nie duże to proponuje korbę FC-M442 , ale musisz mieć dopasowaną długość osi suportu, dla tej korby to 113mm. Bardzo dobra korba - polecam, warta zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 A jest taka na 48T ? Teraz mam 48 i całkiem dobrze mi się lata na niej. Przy okazji rzuciła mi się w oczy taka aukcja, pisze że nowa korba i suport 200km http://www.allegro.pl/item952767052.html Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 A jest taka na 48T ? Teraz mam 48 i całkiem dobrze mi się lata na niej. Przy okazji rzuciła mi się w oczy taka aukcja, pisze że nowa korba i suport 200km http://www.allegro.pl/item952767052.html Co myślicie? Bardzo dobra cena, ale wydaje mi sie że użytkownik sprzedaje ją ze względu na to iż dobrał za długi suport, na zdjęciu widnieje o ile wzrok mnie nie myli 126mm, a do tej korby w przypadku mojej ramy pasuje 113mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 A skąd wiedzieć jaki suport do jakiej ramy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 - typ gwintu - długość mufy - linia łańcucha http://www.forumrowerowe.org/topic/64636-suport-jak-dopasowac-suport-do-ramy/page__st__20__p__680005__fromsearch__1entry680005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Typ gwintu i długość mufy to ja wiem, tylko chodzi o to ,że dlaczego dla tej korby jest dedykowana długość osi 113mm a dla alivio 123? Czym to jest uwarunkowane? No i może ktoś mi odpowie na podstawowe pytanie. Czy nowa korba nie będzie miała problemu z łańcuchem ok 1,5k km przebiegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Konstrukcją korby. Przebieg przebiegowi nie równy. Jeden zajedzie łańcuch w 1tys.km a drugi będzie jeździł na nim 10tys.km Daj zdjęcie kasety to się określi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Tak wygląda moja kaseta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Kaseta nówka cewka jak nie śmigana! Jak masz łańcuch tak zużyty jak kaseta to spokojna głowa, będzie chodził (ew. 100-200km na ułożenie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Jak korba na 48 zębów to m443. To bodajże to samo co m442 tylko ma własnie blat 48z. Obecnie nie ma na allegro i chyba jest droższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Łańcuch od początku jeden, razem z tą kasetą. To co kupować korbę? Czy nie warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Wrzuć fotkę korby. A czy masz wymienne zębatki korby? W każdym razie zużywają się one zdecydowanie wolniej niż kaseta czy łańcuch i jest bardzo prawdopodobne, że wymieniając ją wyrzucisz pieniądze w błoto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Kaseta w bardzo dobrym stanie, śmiało możesz kupować nową korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Zębatki nie są wymienne-nierozbieralna konstrukcja made in china stal, korba jak wspominałem wcześniej pracowała z innym napędem i może dlatego stwarza problemy. Jutro trochę jeszcze pojeżdżę i zobaczę co będzie. Ale jak mówicie że kaseta w dobrym stanie no to ok, zastanowię się nad wymianą korby jeżeli nic się nie zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.