Skocz do zawartości

[Korba] Zużyta, na co wymienić?

viechooo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wymieniłem kasetę i łańcuch na alivio , na chwilę obecną mają one przejechane w granicach 1500km. Męczę się już trochę czasu z korbą, ponieważ korba nie była wymieniana i pozostała z poprzedniego napędu. Wg mojej diagnozy to ona jest zużyta i specyficznie hałasuje. suport jest na kwadrat. Szukam korby za nieduże pieniądze ponieważ napęd jaki jest taki jest a finanse nie pozwalają na zbyt wiele.

A jest taka na 48T ? Teraz mam 48 i całkiem dobrze mi się lata na niej.

Przy okazji rzuciła mi się w oczy taka aukcja, pisze że nowa korba i suport 200km

http://www.allegro.pl/item952767052.html

Co myślicie?

Bardzo dobra cena, ale wydaje mi sie że użytkownik sprzedaje ją ze względu na to iż dobrał za długi suport, na zdjęciu widnieje o ile wzrok mnie nie myli 126mm, a do tej korby w przypadku mojej ramy pasuje 113mm.

Typ gwintu i długość mufy to ja wiem, tylko chodzi o to ,że dlaczego dla tej korby jest dedykowana długość osi 113mm a dla alivio 123? Czym to jest uwarunkowane?

No i może ktoś mi odpowie na podstawowe pytanie. Czy nowa korba nie będzie miała problemu z łańcuchem ok 1,5k km przebiegu

Zębatki nie są wymienne-nierozbieralna konstrukcja made in china stal, korba jak wspominałem wcześniej pracowała z innym napędem i może dlatego stwarza problemy. Jutro trochę jeszcze pojeżdżę i zobaczę co będzie. Ale jak mówicie że kaseta w dobrym stanie no to ok, zastanowię się nad wymianą korby jeżeli nic się nie zmieni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...