Skocz do zawartości

[przerzutka tył] zatarta śruba mocująca

bestplayer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie, zauważyłem że śruba mocująca w mojej przerzutce jest zatarta, czego efektem jest to iż przy najmniejszej zębatce nie podnosi się ona tak blisko kasety (i tu mam na myśli że kółeczko przerzutki nie zbliża sie tak blisko kasety) jak powinna. W ogóle ciężko chodzi do góry i w dół. Czy można temu jakoś zaradzić? Bo chyba lżejsze dokręcenie przerzutki nie jest najlepszym pomysłem... Jeśli to coś pomoże to jest to starszy model XTR'a, ot taki http://www.allegro.pl/item945728715_xtr_rd_m850_krotki_wozek.html

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Chodzi o główną śrubę którą przykręcasz bezpośrednio do haka ? Raczej nie jest zatarta.

W środku mechanizmu powinna być dość mocna sprężyna dzięki której przerzutka obraca się na osi śruby. Pewnie nalazło brudu i dlatego trochę przymula. Ten mechanizm łatwo się rozbiera (trzeba odkręcić przerzutkę z haka i wyjąć od spodu taką zaślepkę w kształcie podkowy), ale trudniej składa :)

no chodzi mi o ten element który porusza się w osi śruby którą przykręcam bezpośrednio do haka. Zresztą sam serwisant mi zwrócił uwagę że jest 'zatarta śruba mocująca co upośledza pracę przerzutki'.

A co do tego samego tego mechanizmu w środku - wiem, już sie z tym kiedyś męczyłem :P może to jest to, spróbuje to rozebrać wyczyścić i zobaczymy, chyba że ktoś wie że to coś innego.

• Mod Team

Sprawdź czy od strony zawnętrznej nie ma śladów uderzenia/przytarcia, taki temat przerabiałem. Korpus tarł o "łeb" śruby mocującej bo był zaklepany od uderzenia. Rozebranie, pilniczek, papier ścierny i było po bólu. Ale faktycznie może to również być syf zmagazynowany przez lata eksploatacji, zdjąć wypłukać w nafcie + psik wd i powinno się dać zdemontować oś (jeżeli zatarta).

ale jak to nie wygląda na oryginalną? mówisz o tej z aukcji? to nie moja przerzutka:P w mojej mam inną tą śrube...

dobra, wyczyszcze to wszystko ładnie i zobaczymy jaki będzie efekt...

jeszcze takie pytanie: śruba mocująca przerzutke do haka, ona ma sie tak ciężko obracać?

dobra, ładnie to wyczyściłem i nasmarowałem i chodzi o wiele lepiej, tylko żeby chodziła tak przerzutka dochodziła do ogranicznika to nie mogłem jej tak mocno dokręcić, mam nadzieje że to nie zaszkodzi?

Pozwolę się podpiąć pod temat. Mam dwa pytania:

* Jak się odkręca tą śrubę która się wkręca w hak, ale nie jak się wykręca z ramy tylko z przerzrutki.

* Drugie pytanie to czy można bez obaw ją zmienić na aluminiową, bo mam na oku takie z ProBolta.

• Mod Team

Zależy jaka przerzutka. W Deore z tego co pamiętam po odkręceniu przerzutki z drugiej strony śruby jest "zawleczka", coś w kształcie podkowy. Wysuwasz to jakimś śrubokrętem i możesz wyjąć śrubę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...