bestplayer Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Witam, jak w temacie, zauważyłem że śruba mocująca w mojej przerzutce jest zatarta, czego efektem jest to iż przy najmniejszej zębatce nie podnosi się ona tak blisko kasety (i tu mam na myśli że kółeczko przerzutki nie zbliża sie tak blisko kasety) jak powinna. W ogóle ciężko chodzi do góry i w dół. Czy można temu jakoś zaradzić? Bo chyba lżejsze dokręcenie przerzutki nie jest najlepszym pomysłem... Jeśli to coś pomoże to jest to starszy model XTR'a, ot taki http://www.allegro.pl/item945728715_xtr_rd_m850_krotki_wozek.html Z góry wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Chodzi o główną śrubę którą przykręcasz bezpośrednio do haka ? Raczej nie jest zatarta. W środku mechanizmu powinna być dość mocna sprężyna dzięki której przerzutka obraca się na osi śruby. Pewnie nalazło brudu i dlatego trochę przymula. Ten mechanizm łatwo się rozbiera (trzeba odkręcić przerzutkę z haka i wyjąć od spodu taką zaślepkę w kształcie podkowy), ale trudniej składa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bestplayer Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 no chodzi mi o ten element który porusza się w osi śruby którą przykręcam bezpośrednio do haka. Zresztą sam serwisant mi zwrócił uwagę że jest 'zatarta śruba mocująca co upośledza pracę przerzutki'. A co do tego samego tego mechanizmu w środku - wiem, już sie z tym kiedyś męczyłem może to jest to, spróbuje to rozebrać wyczyścić i zobaczymy, chyba że ktoś wie że to coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Trzeba to rozebrać wyczyścić i może nasmarować. TO jest dość proste ale naciągniecie sprężyny może być kłopotliwe później. Poza tym śruba mocująca nie wygląda na oryginalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Sprawdź czy od strony zawnętrznej nie ma śladów uderzenia/przytarcia, taki temat przerabiałem. Korpus tarł o "łeb" śruby mocującej bo był zaklepany od uderzenia. Rozebranie, pilniczek, papier ścierny i było po bólu. Ale faktycznie może to również być syf zmagazynowany przez lata eksploatacji, zdjąć wypłukać w nafcie + psik wd i powinno się dać zdemontować oś (jeżeli zatarta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bestplayer Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 ale jak to nie wygląda na oryginalną? mówisz o tej z aukcji? to nie moja przerzutka:P w mojej mam inną tą śrube... dobra, wyczyszcze to wszystko ładnie i zobaczymy jaki będzie efekt... jeszcze takie pytanie: śruba mocująca przerzutke do haka, ona ma sie tak ciężko obracać? dobra, ładnie to wyczyściłem i nasmarowałem i chodzi o wiele lepiej, tylko żeby chodziła tak przerzutka dochodziła do ogranicznika to nie mogłem jej tak mocno dokręcić, mam nadzieje że to nie zaszkodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 18 Marca 2010 Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Pozwolę się podpiąć pod temat. Mam dwa pytania: * Jak się odkręca tą śrubę która się wkręca w hak, ale nie jak się wykręca z ramy tylko z przerzrutki. * Drugie pytanie to czy można bez obaw ją zmienić na aluminiową, bo mam na oku takie z ProBolta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Zależy jaka przerzutka. W Deore z tego co pamiętam po odkręceniu przerzutki z drugiej strony śruby jest "zawleczka", coś w kształcie podkowy. Wysuwasz to jakimś śrubokrętem i możesz wyjąć śrubę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 18 Marca 2010 Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Chodzi mi o śrubę która przykręcamy przerzutkę do haka ramy. Moja przerzutka do Shimano XT i tam nie ma zawleczki. Śruba obraca się tylko wokół własnej osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 19 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Wiem o którą śrubę chodzi Pokaż zdjęcie jak to od tyłu wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 20 Marca 2010 Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Fotki tej śruby dodałem do załacznika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 20 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Mniejszych się nie dało? Jak dla mnie dziwne. Nie spotkałem się dotychczas z takim rozwiązaniem więc niestety nie wiem jak tę śrubę wyjąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 20 Marca 2010 Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Shadow. Ona się nie kręci. Przerzutka rusza się (i to mało) na śrubie poniżej wyglądającej na Torxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 20 Marca 2010 Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Ok dzięki za chęci, ale już wszystko się przypadkowo wyjaśniło i wiem jak ją odkręcić, a także że aluminiowe śruby ProBolta raczej nie pasują do mojej XT Shadow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 20 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Ale tytanowa z Vincere podejdzie http://www.vincere.pl/sklep/index.php?p203,tytanowa-sruba-shimano-shadow-xtr-xt-slx-vincere-titanium http://vincere.nazwa.pl/sklep/download/xtr-manual.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Nie interesowała mnie ta tytanowa śruba, która jest na stronie Vincere ale wszedłem aby ją zobaczyć i właśnie tam dowiedziałem się jak odkręcić tą śrubę w Shadow. Szkoda tylko że ta czerwona alu nie podejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 To może nam zdradzisz jak ją odkręcić? Ostatnio też się nad tym zastanawiałem i nie miałem pomysłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Jest link w poście Odiego o tym jak odkręcić dwie pierwsze śruby z Shadowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Faktycznie, dziękuję. Nie zwróciłem na ten link uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.