Skocz do zawartości

[Konserwacja] Dylematy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poczytałem nieco forum pod tym katem i... sam nie wiem :-/ Hmm mam awersje do rozbierania "czegokolwiek" a już tym bardziej mojego bike`a. W sezonie wiadomo - rożnie bywa. Przy kiepskiej pogodzie cały napęd brudzi się dużo szybciej :-( Wydaje mi się, ze próbowałem już kilku rzeczy jeśli chodzi o czyszczenie, ale żeby która z nich była naprawdę skuteczna to nie powiem.

Z tego co widzę, niektórzy stosują karcher. Minusem jest jednak to, ze faktycznie myjąc pod ciśnieniem można zaszkodzić... - piasek w łożyska i rozbieranko gotowe. Co do środków - niby cześć poleca płyny. Ja miałem już takowe, teraz nazwy nie mogę sobie przypomnieć - dla mnie średnio. Bardzo dobrze myje mi się benzyna ekstrakcyjna :-)) Próbowałem już płynu do mycia silników - jest dobrze, ale nie tak dobrze jak benzyna... Tyle w kwestii środków. Zapewne najskuteczniejszym sposobem wyczyszczenia łańcucha jest utopienie go w pojemniku np z benzyną. Dotychczas myłem go bez zdejmowania korzystając ze specjalnej maszynki - można przeżyć (jako środka używałem właśnie specjalnego odtłuszczacza), teraz będę próbował właśnie benzyny ekstrakcyjnej. W pierwszym przypadku mycie trwało dosyć długo :-((( i było przeważnie mało skuteczne - np po zastosowaniu WetRide (cholernie dobrze trzyma się ten smar) Oczywiście wiadro i woda do spłukania - jak najbardziej. Jednak po takim myciu - przytrafiają mi się dwie rzeczy - przeważnie skrzypiąca piasta oraz nieciekawy odgłos powodowany przez kasetę ocierającą się o plastikowa osłonę na kole (sorx, za określenie :-)) Macie na to jakieś sposoby? Jeśli chodzi o tą osłonę - masakra. Dzisiaj bylem zmuszony rozebrać piastę, ale mimo wypsikania polowy 750ml płynu do mycia silników wciąż "trzeszczy" miedzy kaseta a wspomniana osłona... Może potraktować to karcherem? Jak sobie z tymi dwoma rzeczami radzicie?

Napisano

Ściągnij tą osłonę, chroni co prawda przed wyrzuceniem łańcucha po za kasetę, ale prawidłowo wyregulowana przerzutka również temu zapobiega. Dobra konserwacja kasety i łańcucha powinna zlikwidować efekt "trzeszczącego piasku". Być może zrobiłeś błąd i spłukałeś czymś kasetę, a brud z kasety dostał się np. do bębenka.

Napisano

Być może zrobiłeś błąd i spłukałeś czymś kasetę, a brud z kasety dostał się np. do bębenka.

Pewnie masz racje - zawsze splukuje - przewaznie woda - zreszta jest to wymagane np przy stosowaniu srodkow typu plyn do mycia silnikow. Tego typu preparaty dzialaja powierzchniowo, wiec zalecane jest splukiwanie...

Napisano

Z tymi srodkami do mycia silników trzeba uważac, raz spryskałem nim tarczę hamulcową, zapomniałem przeplukac wodą :) , założyłem do roweru - efekt? upaćkane klocki oraz pisk tarczy, po bardzo długich zjazdach siła powróciła, myśle że bez "głebszego zaglądnięcia" się nie obejdzie.

• Mod Team
Napisano

Z tymi srodkami do mycia silników trzeba uważac...

Powyższy środek z łatwością potrafi pozbawić alu anody i będzie łaciate.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...