Skocz do zawartości

[V-brake]Problem z ustawieniem kół i vbrake

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

Przy zakręcaniu osi koła koło nie powinno samo się ustawiać? Raz jest bliżej prawego ramienia, raz drugiego.

Niedawno zamontowałem hamulce vb i z ich ustawieniem też mam problem. Klocki są minimalnie oddalone od obręczy a klamkę i tak muszę docisnąć aż do około połowy żeby porządnie zahamować, i łatwo można ją pociągnąć jeszcze mocniej prawie do samego uchwytu kierownicy. Tak jakby te klamki mało linki brały, śrubki od regulacji vb są maksymalnie zakręcone. I to też wiąże się z pierwszym problemem bo muszę koło ustawić idealnie żeby o któryś klocek nie ocierało, w dodatku leciutko mam je zcentrowane. Dalej klocków ustawić nie mogę bo mi klamki zabraknie, a teraz wygląda na to że przy każdym zdejmowaniu koła w drodze będe musiał poprawiać hamulce. Z klamkami coś jest nie tak?

Przeniosłem do odpowiedniego działu i poprawiłem nazwę tematu.

Miecho87

jeżeli chodzi o śrubki do regulacji- rozkręć hamulec, wyjmij sprężynę i rozegnij ją w przeciwnym kierunku, niż ściskasz śrubkami. Będą wtedy mocniejsze. z kołami wszystko jest wporządku. A co do klamek - albo masz za daleko klocki od obręczy, albo masz w fajce taką sprężynkę która ma chyba zapewniać modulacje (ja je wywaliłem) albo gdzieś tracisz linke- może masz za słabo naciągniętą (i brudne pancerze) albo wyginają ci się widełki tylnie/ szczęki. U mnie widełki tylnie rozginały się na kilka milimetrów, więc założyłem booster.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...