herrscher Napisano 10 Marca 2010 Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam, Mam dość nietypowy problem. Otóż po wyregulowaniu przerzutki z przodu (według instrukcji), wrzucając łańcuch na największy bieg, prowadnica ociera o plastikową tarczę. W związku z tym nasuwa mi się pytanie: Czy prowadnica znajdująca się na najwyższym biegu powinna wystawać ponad tę plastikową tarczę, czy może powinna być schowana za nią? U mnie sytuacja wygląda następująco - prowadnica w połowie wystaję ponad tarczę trąc dolną częścią (prowadnica wyregulowana równolegle do zębatek): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 10 Marca 2010 Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Wywal tą osłonkę i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 10 Marca 2010 Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Odległość łańcucha od zewnętrznej części prowadnicy nie powinna być większa jak jakieś 1-2mm (przy najmniejszym trybie na kasecie i największym na korbie), zaś odległość pomiędzy dolną krawędzią prowadnicy a największą tarczą z przodu powinna wynosić jakieś 2-3mm. Przyglądając się swojej przerzutce i Twoim zdjęciom, zdaje mi się, że producenci korb i przerzutek tak robią te części, żeby zewnętrza część prowadnicy była mniej więcej w jednej płaszczyźnie z osłoną. W końcu prowadnica musi wystawać trochę poza zębatkę bo inaczej nie dało by się zmienić biegu na najwyższy. Spróbuj może podnieść nieco całą przerzutkę o te kilka milimetrów i pomyśl, czy ta osłona faktycznie jest Ci potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Podnieś nieco przerzutkę lub odkręć tą osłonkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Jak podniesiesz przerzutkę to ja rozregulujesz - może działać jak działała ale wcale nie musi najlepiej odkręć osłonę bo ona tam jak w moście dziura potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Na zdjęciach tego dokładnie nie widać, ale myślę, że spokojnie możesz podnieść jeszcze przerzutkę, wyregulować dociągając linkę i w drogę. Jeżeli jednak nie będzie dobrze pracować, to musisz to wielkie plastikowe... tą osłonkę przypiłować, albo wywalić. Jeżeli nie jeździsz w długich, luźnych spodniach, to nie wahaj się i wywal to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.