Skocz do zawartości

[wolnobieg] problem

oski2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chiąłem wymienić obrecz i szprychy i muszę wykręcić wolnobieg mam do niego klucz.

Odkręcam z całej siły przeciwnie do strony wskazówek zegara i nei idzie nawet milimetr ;/ prosze o pomoc

Zdięcie Wolnobiegu

DSC01725.JPG_fd2e52c7e1.jpg

Zdięcie klucza

Proszę zakładać tematy w odpowiednim dziale i zgodnie z regulaminem forum - pkt 2.b

Poprawiłem.

Napisano

Nie jestem pewien co do kierunku odkręcania...no ale jeżeli dobrze kręcisz to możesz popsikać np.WD-40(i zostawić na jakiś czas) i przy odkręcaniu popukać trochę młotkiem. Mi to pomagało jak nie mogłem czegoś odkręcić.

Napisano

musi sie odkrecic, spróbuj zablokowac dobrze kolo (najlepiej niech ktos ci pomoze je przytrzymac), jesli masz krotki klucz to przedłuż go jakas rurka, albo pozycz gdzies dłuższy

Napisano

Wolnobiegi tak mają. Bo dokręcają sie podczas jazdy, więc czasami naprawdę ciężko je odkręcić. Jak masz solidne imadło to możesz wkręcić klucz u imadło i spróbować kręcić za obręcz.

• Mod Team
Napisano

Jedynym sensownym sposobem jaki mi zresztą pokazał pewien serwisant to metoda na buta ;) Bierzesz klucz z dość długa dźwignią tak z 40cm. Jedna osoba trzyma mocno koło a druga mocno i zdecydowanie wali z buta w klucz. Moze to troszkę śmieszne ale moment udarowy jest wielokrotnie większy niz taki przy zwyczajnym kręceniu kluczem.

Napisano

Nigdy nie lubiłem odkręcać tego ustrojstwa. Moje metody to klucz z kołem w imadło i kręcimy jak sterem na statku :blush: Lub klucz i z metr rurki ( tu przyda się osoba trzymająca koło).

...i na pewno w przeciwnym ruchu do wskazówek zegara.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Trzeba dodać ze jedne wolnobiegi odkręcają sie w miarę spokojnie a inne są zacięte w swym oporze...

Ja na swoim połamałem klucz 24 co może obrazować jego opór...Ale zasada jest prosta - im większa dźwignia tym większa siła, ale i ktoś do pomocy wskazany.

Napisano

Dokładnie tak jak piszą koledzy, sam mam nie miłe wspomnienia z wolnobiegami, ale metoda na buta i z rurką sprawdzona i działa :) . WD-40 nic tu nie pomoże tylko najlepszy będzie jakiś kolega.

Napisano

Wd-40 i mocny klucz oczkowy pomógł. Położyłem koło na krześle biurowym w piwnicy i walnąłem kilka razy z całej siły gumowym młotkiem (taki miałem w zasięgu 10 cm od reki ;)). Uważam ze pomógł wd-40.

Napisano

Zawsze można dłutem wybić/postukać w ten oring z dwoma wgłębieniami - tak się da, tylko trzeba ładnych parę godzin, ale za to potem z kluczem łatwiej ;)

Polecam także wyshakowac wolnobieg w benzynie + zostawić tak zamknięty na noc.

Napisano

Tylko ja mam wolnobieg a nei kasete i sie moze dostac do mechanizmów w srodku i wypłucze smar

Napisano

jeśli nie chcesz użyć wd-40, to tak jak radził Poczwar możesz spróbować z wyczuciem, acz zdecydowanie, opukać wolnobieg jakimś młoteczkiem żeby ewentualną rdzę czy inne dziadostwo które jest w środku poruszyć/skruszyć/obluzować. Tylko bez przesady, żebyś nie pokrzywił/połamał/wysadził w powietrze niczego co będzie potem potrzebne :thumbsup:

dodatkowo przed odkręcaniem możesz np. naftą delikatnie jakimś pędzelkiem przesmarować odpowiednie miejsca, nie wypłucze Ci to smaru a może pomóc odkręcić

edit: ups, nie zauważyłem postu w którym napisałeś że już po problemie :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...