Skocz do zawartości

[Amortyzator] do 300 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

pytanie jak w temacie. jaki amortyzator kupić do 300 zl. Posiadam rowerek Authora na osprzęcie alivio na stx rc, rower ma swoje lata, ale mi wystarcza ostatnio stwierdziłem że chce sobie na spokojnie pojeździć po górkach pagórkach. A bez przedniego amortyzatora to ręce mi podpadną od tej trzepaczki.

Pozdrawiam

Zauważyłem że napisałem temat w złym dziale ale niestety nie mam dostępu do usunięcia tego postu lub przeniesienia do innego działu.

Sorry

Temat przeniosłem. Pilnuj proszę również zasad zakładania tematu.

Regulamin pkt 2.

Napisano
stwierdziłem że chce sobie na spokojnie pojeździć po górkach pagórkach

lepiej by było żebyś dokładniej sprecyzował czy "górki i pagórki" rozumiesz jako xc czy raczej np. enduro. Wtedy coś więcej by dało się powiedzieć, polecić.

No i pomijam że takich tematów jest tu od groma, wystarczy użyć opcji "szukaj" to nie jest przecież aż tak trudne...

Napisano

raczej cross country, po prostu potrzebuje amortyzacje na moje obolałe łapy, nie zamierzam szaleć lecz miło spędzać czas na rowerze w terenie

Napisano

Do takiego zastosowania myślę że wystarczyłby Ci np. popularny Suntour XCR, zaoszczędzisz przy okazji trochę pieniędzy, bo można go upolować nawet poniżej 200 zł.

Nie jest to tylko pseudoamortyzator zwiększający niepotrzebnie wagę roweru. Obecnie jestem na etapie zajeżdżania takiego i co prawda nie jest jakiś super czuły ale przy mojej wadze (67kg) jego twardość (ma regulację naprężenia wstępnego) jest prawie idealna, wybiera nawet nieduże nierówności i jeszcze nie miałem okazji go dobić (wersja 100mm bez LO), tak więc jazda jest względnie komfortowa i bezpieczna. Polecam :)

Przy zwykłym użytkowaniu nie powinien też sprawiać problemów, wytrzyma na pewno niejeden sezon ;)

imho jest to dla Ciebie dobra propozycja, ew. możesz się jeszcze zastanowić nad np. Rock Shox Dart 2 (~300zł ale z nim nie miałem osobiście do czynienia, więc polecić go nie mogę) czy czymś z rodziny RST.

Ps. Przed zamówieniem konkretnego amorka sprawdź czy będzie pasował do Twojego roweru i czy nie zmieni on zbytnio geometrii ramy. Zwróć też uwagę na odpowiednie mocowanie hamulca ;)

Napisano

Dzięki za odpowiedź

Mój cel to pojeździć sobie w górach, bez aspiracji sportowych, po prostu lightowo popedałować a bez amortyzatora, moje ręce wysiadają. Mam trochę tras polnymi drogami i ścieżkami bez większej ilości kamieni, po prostu idealnie by "spokojnie" poszaleć sobie na rowerku.

Oby do wiosny.

Hough

p.s znalazłem coś takiego

http://www.allegro.pl/item947054101_suntour_xcr_100_pancerze_gratis_akcja_wiosna.html

Oprócz geometrii może jeszcze jakoś nie pasować? nie wiem bo nie miałem styczności z amortyzatorami.

Napisano

Tak jak pisałem do tego typu celów powinien się sprawdzić :)

Sprawdź czy stery masz typu a-head czy 'na gwint' , szerokość rury sterowej czy będzie się zgadzać, no i mocowanie do hamulca takiego jaki posiadasz (akurat w tym xcr z linku powyżej jest mocowanie i na V i na tarcze). No i chyba tyle nic więcej nie przychodzi mi do głowy :D

ps. nie sądziłem że xcr teraz aż tak mało się cenią, jeśli ten z linku jest nowy, sprawny, nie jest w jakimś stopniu wybrakowany to jak najbardziej ok :)

Edit:wiedziałem że coś mi umknęło, nadmieniłem o szerokości rury sterowej, a nie wspomniałem o jej długości... :thumbsup:

na to też powinieneś zwrócić uwagę :icon_wink:

• Mod Team
Napisano

p.s znalazłem coś takiego

http://www.allegro.pl/item947054101_suntour_xcr_100_pancerze_gratis_akcja_wiosna.html

Oprócz geometrii może jeszcze jakoś nie pasować? nie wiem bo nie miałem styczności z amortyzatorami.

Radze uważac na tego cwaniaka, czesto wystawia amory np 2009/2010 a wysyła 2008 model. Poza tym te na zdjęciu sa właśnie z 2008 o ile sie nie mylę. Są to podstawowe wersje bez tłumika i odradzał bym ta opcje.

Najlepiej szukać wersji LO. Długość rury sterowej to też bardzo istotna kwestia nie może być za krotka z oczywistych względów.

• Mod Team
Napisano

A czy w aukcji masz gdzieś napisane że są to amortyzatory z roku 2009 czy 2010? NIE.

Amortyzatory są zapewne z demontażu, bo bez przyczyny nie miałyby przyciętej rury sterowej.

Kupiłem u tego sprzedawcy Avidy J3 i wszystko było ok, nawet dostałem nowszy model.

Mało tego otrzymałem mały gratis w postaci torebki podsiodłowej.

Napisano

widzę ze z małego tematu poszła dyskusja na całego, dzięki za pomoc, wezmę się za zakup i montaż w przyszłym miesiącu jak już wiosna ruszy na całego i będę przygotowywał rower do sezonu. ;-)

• Mod Team
Napisano

A czy w aukcji masz gdzieś napisane że są to amortyzatory z roku 2009 czy 2010? NIE.

Ale ja nie pisałem o tej konkretnie aukcji tylko o tym do czego zdolny jest sprzedawca bo takie sytuacje były. Jak kogoś interesuje na forum to jest.

Jeden kupi jak Ty hample i jest ok a drugi jak nie jest zbyt obeznany może zostać zrobiony w jajo.

Napisano

blokada to całkiem przydatny patent, ale spotykałem się z opiniami osób które jeździły na xcr i xcr LO i twierdziły że wersja z blokadą ma gorszą charakterystykę od tej podstawowej :(

• Mod Team
Napisano

Modele z i bez różnią sie znacząco. Wersja "ABC" (czyt. absolutnie bez czegokolwiek) posiada 2 sprężyny, i w zasadzie to tyle. Obie golenie poniekąd mają regulacje napięcia, wiadomo ze tam jeszcze jest elatomer ale o tym sie nie wspomina.

Wersja LO ma z lewej strony sprężynę a w prawej goleni ma kartridż olejowy z blokada(i poniekąd jakimś tłumieniem). Wersja najdroższa RL różni sie tylko manetka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...