Skocz do zawartości

[opony] Nowe oponki - co kupic?

Kapitan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moje oponki przy Xenonie (unibike) spekaly przy obreczach (stara guma, czy co innego?) po dwoch sezonach. Prawde mowiac, to przednia juz popekala po pierwszym. Wymiana musowa. Zastanawialem sie nad Schwalbe Marathon Racer - co mozecie o nich powiedziec? Z tego co czytalem, przyjemnie jezdzi sie na nich po asfalcie. Tak sie sklada, ze jezdze glownie po asfalcie (90%), niekiedy po szutrowych sciezkach, czasmi polnych. Tak swoja droga - te schwalbe - marathon cross wydaja mi sie strasznie glosne przy predkosci > 20km/h :-/ - nie tylko teraz, ale w od samego poczatku. Mozecie cos polecic godnego uwagi? Rozmiar 28x1,5.

Napisano

4 dni temu byłem w siedzibie Unibika i rozmawiałem przez przypadek z właścicielem właśnie o oponach do mojego Zethosa....Polecił mi z czystym sumieniem nowy model SCHWALBE HURRICANE. Powiedział ,że on na co dzień jezdzi właśnie Xenonem i ma założone te opony. Głównie porusza się po asfalcie , ale ścieżki leśne też odwiedza i nie ma z nimi problemu.Sam je przetestował i od tego sezonu do Xenona zakładają właśnie Hurricane.Uznał ,że ta opona jest stworzona dla Crossa. Tu jest link do tej oponki http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=3136 :P

Napisano

4 dni temu byłem w siedzibie Unibika i rozmawiałem przez przypadek z właścicielem właśnie o oponach do mojego Zethosa....Polecił mi z czystym sumieniem nowy model SCHWALBE HURRICANE. Powiedział ,że on na co dzień jezdzi właśnie Xenonem i ma założone te opony. Głównie porusza się po asfalcie , ale ścieżki leśne też odwiedza i nie ma z nimi problemu.Sam je przetestował i od tego sezonu do Xenona zakładają właśnie Hurricane.Uznał ,że ta opona jest stworzona dla Crossa. Tu jest link do tej oponki http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=3136 :icon_mrgreen:

Hmm, ona jest minimalnie wieksza 28x1.6 Marathon 28x1.5 Wejdzie?

Napisano

Hmm, ona jest minimalnie wieksza 28x1.6 Marathon 28x1.5 Wejdzie?

Powinna wejść, sprawdź ile masz luzu.

Ale ja bym na twoim miejscu brał Racery, mają dużo mniejsze opory toczenia, będzie Ci sie dużo lepiej po asfalcie zasuwać.

Napisano

W trakcie rozmowy powiedziałem ,że chciałbym do swojego Zethosa założyć 28x 1.75. Stwierdził ,że to profanacja .Optymalnym rozmiarem dla crossa jest właśnie 28x1.6, chociaż dodał na koniec,że jak się uprę to bez problemu wejdzie 2.00 :icon_mrgreen:

Hurrican jest oponą , która świetnie sobie radzi na asfalcie jak również na szutrach(po to jest ta kostka po bokach)

Napisano

Powiem szczerze, ze nie wiem na ktora sie zdecydowac :-/ Na pewno na szose lepsza bedzia ta pierwsza. Juz namierzylem sklep, gdzie kupie wlasnie kasete XT i te oponki ;-) Tak musialbym zamawiac oponki w unibike, a powiem szczerze, ze nie przepadam za tym sklepem ;-/ Sprawia wrazenie, jakby byl piatym kolem u wozu i tak naprawde nie mial sie nim kto opiekowac...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...