Skocz do zawartości

[łańcuch] Co tu kupic do Xenona zamiast HG-53?

Kapitan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Nie wiedzialem, gdzie zalozyc ten temat - w sumie wszystkiego po trochu. Cos mi sie miga, ze bede musial wymienic lanuch w swoim Xenonie (unibike) Z tego co wiem jest w nim zamontowany Shimano HG-53. Spogladalem na lancuch PC-991 HP. Nada sie czy raczej nie? Nie jestem ekspertem, wiec wybaczcie. Poza tym pojedzilem 2 sezony i oponki spekaly przy obreczach (stara guma, czy co innego?) Wymiana musowa. Zastanawialem sie nad Schwalbe Marathon Racer - co mozecie o nich powiedziec? Z tego co czytalem, przyjemnie jezdzi sie na nich po asfalcie.

Napisano

Ile km przejechałeś na tym rowerze? Prawdopodobnie kupno nowego łańcucha nie będzie dobrym posunięciem, ponieważ zębatki mogły się już nieco zużyć i nowy łańcuch nie dopasuje się do nich.

A co do opon - po czym jeździsz? tylko po asfalcie?

Napisano

Ile km przejechałeś na tym rowerze? Prawdopodobnie kupno nowego łańcucha nie będzie dobrym posunięciem, ponieważ zębatki mogły się już nieco zużyć i nowy łańcuch nie dopasuje się do nich.

Malo, cos kolo 8,5tys. Co do zmiany lancucha - na razie gdybam. Po ogledzinach fachowca bede wiedzial nieco wiecej.

A co do opon - po czym jeździsz? tylko po asfalcie?

Glownie - 90% na asfalcie, sporadycznie jakies szutrowe sciezki, polne - nieutwardzane.

Napisano

To dużo! Nowy łańcuch nie będzie współgrał z resztą. Należałoby zmienić przynajmniej kasetę z łańcuchem. Od razu polecam zakup 2 łańcuchów i używanie ich na zmianę, co 500km.

Napisano

Radziłbym kupić 2 łańcuchy Campagnolo Record C9 i kasetę XT. Powinieneś spokojnie zmieścić się w 400zł.

Ewentualnie tańsza opcja - kaseta znowu HG53 i do tego 3 łańcuchy HG53.

Na oponach się nie znam :P

Napisano

Dodam od siebie, że używam tego połączenia kaseta XT z łańcuchem Campagnolo C9 i muszę powiedzieć, że na dzień dzisiejszy jestem zadowolony (w porównaniu do łańcucha XTR). Choć miałem tam chwilowe problemy ale winą była drobna regulacja przerzutki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...