rodrigez88 Napisano 9 Marca 2010 Napisano 9 Marca 2010 Witam Jestem na etapie kupowania 2 rowerów,na poczatku myślałem że potrzebuję rower trekkingowy,ale w miare przeglądania forum już sam n ie wiem, więc tak się zastanawiam jakiego tak naprawdę roweru potrzebuję. Meszczyzna: mam 180cm wzrostu Waga:80 kg wiek:22 kobieta: 170cm 60kg 22 lata Rowerem głównie mam zamiar jeździć po drogach,ale chciał bym żeby rower poradził sobie w lesie,(nie chce skakać).droga asfaltowa jakies 70%,las 30%. poczytałem na forum i widzę ze w cenie która mnie interesuje (1000pln) są 1.kross crow preria 2.kross crow meadow 3. merida czy te rowery są dobre na wyżej wymienione warunki? czy dla kobiety coś innego, lżejszego? Ale główne pytanie brzmi jaki rower dla mnie i koleżanki będzie lepszy trekkingowy czy krosowy.
tompoe Napisano 9 Marca 2010 Napisano 9 Marca 2010 Trochę ciężkie te krossy i design taki trochę nie teges. Ja rozglądałbym się za używką albo dorzucił trochę grosza i kupił Sportstera p6.
Burak Napisano 10 Marca 2010 Napisano 10 Marca 2010 Witam, Postaram się odpowiedzieć Ci na Twoje główne pytanie. Jaki typ roweru wybrać. Niczego konkretnego nie proponuję. Na początek Ty musisz sobie odpowiedzieć jak będziesz (będziecie) z rowerów korzystać. Wiem już, że głównie drogą, czasem przez las. To jednak nie wszystko. Wariant A. Rower służyć będzie wyłącznie do rekreacji. Tylko w sportowym stroju. Bedziesz jeździł szybko, dynamicznie, nie przeraża cię woda z kałuż chlapiąca na ubranie. Będziesz jeździł prawie tylko za dnia. Będzie to jazda po drogach, czasem w lesie, ale tylko sportowa i dynamiczna. Wtedy rower typu cross jest dla Ciebie. Nie ma on zadnego zbędnego ww takim przypadku wyposażenia. Tylko to co konieczne do rekreacji. Wariant B. Chcesz jeździć na długie wycieczki. Jak na niego wsiądziesz to przejeździsz co najmniej 2-3 godziny. Wycieczki będą o różnych porach, w różną pogodę i po różnych drogach (droga leśna to też droga). Rower trekkingowy jest tym czego potrzebujesz. (Potrzebujesz błotniki, pełne oświetlenie, sporo przerzutek by łatwo dopasować przełożenie do warunkw, osłony łańcucha, wygodna, najlepiej wyprostowana pozycja na rowerze) Wariant C. Rower ma być uniwersalny. Chcesz pojechać na wycieczkę, ale także na zakupy, czasem do szkoły, czasem do pracy. Chcesz jeździć w normalnym codziennym stroju. Zdarzać się będzie jazda po zmroku, co więcej nie zawsze wiesz o jakiej porze do domu wrócisz. Po lesie będziesz jeżdził, ale tylko po leśnych ubitych ścieżkach. W tym przypadku powinieneś szukać roweru mieskiego. (Potrzebujesz prawie tego samego co przy wariant B z wyjątkiem przerzutek. W tym wypadku 7 wystarczy. Najlepiej wbudowane w piastę. Łatwiej się zmienia i są kompletnie bezobsługowe. Dla kobiety ważne też by z roweru się łatwo wsiadało i wysiadało.) Każdy z tych wariantów pasuje do 70% droga, 30% las. Być może Twój wariant będzie jeszcze inny. Zwróć uwagę by to co kupisz odpowiadało Twoim oczekiwaniom. Sugestie innych użytkowników co do knkretnej marki i typu mogą być pomocne, ale nigdy nie ufaj w ciemno. Jest wielce prawdopodobne, że oni używają roweru inaczej niż Ty. I najważniejsze. Nie zapomnij zapytać o zdanie dziewczyny! Ona może oczekiwać od roweru czego innego niż Ty. Kupno dwóch rowerów różnych typów może być dobrym rozwiązaniem. Mam nadzieje, że choć odrobinę pomogłem. Pozdrawiaam i życzę zadowolenia z jazdy.
tompoe Napisano 10 Marca 2010 Napisano 10 Marca 2010 Kolega ci fachowo wyjaśnił czym sie różnią podane rowerki. weź też pod uwagę, że kupno roweru crossowego wcale nie wyklucza uczynienia z niego maszyny trekkingowej. Kwestie tylko czyt w momencie zakupu chcesz mieć już całe wyposażenie(blotnik, bagażniki itp.) czy wolisz sobie dokupić.
rodrigez88 Napisano 11 Marca 2010 Autor Napisano 11 Marca 2010 Dziękuję za wyczerpującą i fachową odpwiedz, Wariant króry mi opowiada to "B". Las jest tylko dodatkiem, chodzi mi o wycieczki do 100-130km. Jeszcze się zastanawiam, jaki rower do 1000-1200(dla mnie i kobiety).sprawdził by się w takich warunkach. byłem w decathlonie i tam są same "btiwn"nie znam firmy na forum jakoś też się nie natknąłem. Może polecicie jakieś fajne rowery?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.