Skocz do zawartości

[amortyzator] 100 kg amor do XC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema.

Po zeszłorocznym wypadzie w góry stwierdziłem, że czas zmienić przedni amor. Jeżdżę na Reconie U-turn chyba 2007 rok. Przy mojej wadze (około 100 kg) i standardowej sprężynie na zjazdach recon tracił prawie cały skok i zostawało go bardzo niewiele co powodowało, że robił się na nierównościach cholernie twardy (choć nie dobiłem do końca). Myślę obecnie też o jakimś Rock Shox bo i na innych nie miałem przyjemności. Rowerek do lekkiego xc + wypady w góry kilka razy do roku. Rama 22 cale.

Co byście polecili.

Myślę o Rebie lub o Revelation Air u turn. Zależy mi na zmianie skoku i z racji mojej wagi na możliwości pompowania pod wagę.

Oczywiście spóźniłem się z zakupem bo ceny już idą w górę ale mam powiedzmy 900 pln co raczej umożliwia mi zakup sensownej używki.

Co polecacie, sugestie, opinie>

THX

Napisano

100 na rebe to może być dużo, z tego co wiem to optimum to ok 85 kg, może coś "cięższego" aczkolwiek z drugiej strony tak jak napisałeś to zupełna rekreacja, więc czemu nie...

Napisano

recon to widelec o skoku nominalnym 130 mm, wersje u-turn air można skrócić do 110 mm - pytanie brzmi czy aż taki skok jest dla ciebie? skoro masz ramę sztywną to one z reguły przystosowane są do widelców ze skokiem max 100 mm.

Napisano

recon to widelec o skoku nominalnym 130 mm, wersje u-turn air można skrócić do 110 mm - pytanie brzmi czy aż taki skok jest dla ciebie? skoro masz ramę sztywną to one z reguły przystosowane są do widelców ze skokiem max 100 mm.

I agree myślę że może też potrzebować czegoś sztywniejszego... albo sztywniejszych ustawień, dobrze masz wyregulowanego?

Napisano

Recon U-turn ma regulację w zakresie 85-130 mm. (ja jeżdżę na 110 - 115 mm bo jest mi po prostu najwygodniej, 190 cm wzrostu).

Odnośnie setupu to nie za wiele tam można regulować - tylko tłumienie powrotu (amor ma motion control). Ewentualnie mógłbym się bawić w zmianę oleju i sprężyny, ale nie wiem czy to da oczekiwane efekty.

Napisano

Zdaje się, że Reba jest do 125kg, ale musiałbym zerknąć na tabelkę, co do Recona U-Turn to bez "czarnej" sprężyny nawet nie podchodź z wagą 100kg, wiem bo mam ten amorek.

Napisano

Sorry że się tu wtryniam ale mam takie pytanko czy można gdzies w odmętach netu znaleźć taki podział amortyzatorów ze wględu na wagę bikera np. ważąc 86 kg doby będzie dart 3, epicon, raidon czy coś tam?? Jakieś tabelki albo coś w tym stylu??

Napisano

Podejrzewam, że będzie ciężko bo tu wchodzi w grę kwestia gustu, ceny, przyzwyczajeń do marki i w dodatku trzeba trafić na typa , który jeździł na kilku - kilkunastu modelach no i w dodatku chudł i tył:)

Chyba zostają fora internetowe...

Przynajmniej ja szukałem w necie czegoś takiego i nie znalazłem.

A odnośnie mojego pierwszego pytania to jestem zdecydowany na Rebe już na 100%.

Czekam tylko na możliwość jej odkupienia od kogoś:D

Napisano

Nie no Rebe SL lub Race. Zdaje się, że mają regulowany skok podkładkami. Na U-turnie mi nie zależy choć skokowa regulacja skoku (tak jak w Rebie Race) może być przydatna. Swoją drogą jaka jest różnica między wersja sl a wersją race? Z tego co czytałem to race są bardziej "pancerne".

A co do kasy to heeh jakbym miał to pewnie, że kupiłbym nową... ale nie mam

pozdro

Napisano

Dart 2 przy 100 kg jeźdźca? Cóż... wszystko jest możliwe ale odnoszę delikatne wrażenie że 'nie byłby to optymalny wybór'

A wg przejrzyj (przeczytaj) ten temat i zwróć uwagę że chyba pomyliłeś 'nieco' klasę amorka... porównywanie darta 2 do Reby czy Revelation Air jest wręcz niemoralne :icon_mrgreen:

Napisano

Również mam R7 i ważę też około 100kg. Przez 2 lata nic się nie dzieje, a amortyzator działa bardzo dobrze i jest sztywny.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Podepnę się pod temat i zapytam o nieco większą masę ciała :D Ja ważę z kolei około 110 kilo, prawie 2 metry wzrostu i chciałbym wymienić Darta 2 z mojej Kony Four na coś lepszego. Przymierzałem się do Manitou R7 MRD albo do Relica, ewentualnie coś ze stajni Rock Shox )prawdopodobnie Reba), ale nie wiem czy te amorki są dla mnie... Przeznaczenie to głównie XC na jurajskich szlakach, czyli dużo kamieni i korzeni. Co polecacie, co sądzicie drodzy Bikerzy?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Oglądałem ostatnio Rebę 2010 od środka. Mając budżet 1000-1200 zł spokojnie bym ją kupił sobie, gdybym ważył 110 kg. Ważę 95 kg i kupiłem Sida, ale tu juz nie jestem taki pewien, bo również widziałem Sidy od srodka:) Przy wiekszej wadze nie ustawiałbym jedynie skoku w Rebie na ponad 100mm.

Napisano

Witam1

Jeśli chodzi Rebę to szczerze ją polecam. Sam jeżdżę od czterech lat na U-turnie. Ważę 95 kg a do tego jeszcze jeżdżę na niej na wyprawy a wtedy na kierownicy odwieszam parę kilo i w plecaku tez bywa nie lekko. Właśnie w zeszłym tygodniu wykonałem pierwszy przegląd i o dziwo na lewej goleni jest jedna ryska a poza tym nic. Wymieniłem oleje i dalej szaleję. jest sztywna i piekielnie wytrzymała.

Napisano

dziwne

sa wersje 80,100,100-130

info na stronie sram

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...