Gość Napisano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Serio, korzystasz z 3 różnych kasków ? Chodzi że pod kolor odzieży, roweru czy funkcji ? miałem 1, po 3-4 latach mi się znudziłi kupiłem nowy-mtb, jakiś czas temu kupiłem szosę więc kupiłem 3-ci kask, szosowy. wszystkie bez przymierzania z netu, i wszystkie są różowe ten pierwszy nadal jest sprawny,choć trochę wypłowiał i czasem go używam Edytowane 6 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark1 Napisano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Zaryzykowałem i kupiłem przez neta Giro https://www.centrumrowerowe.pl/kaski-i-ochraniacze/kaski-rowerowe/miejskie-rekreacyjne/p,kask-skyline-czerwono-czarny-giro,651329.html?skad=googlepla&gclid=EAIaIQobChMIrqGBv7j21wIVE5ybCh1c0gO2EAEYASABEgJDMfD_BwE Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Kask zasadniczo różni się od tych które przymierzałem w Decathlonie. Wyglądam w nim w miarę spoko nie tak jak tych z D. Postaram się go szybko przetestować i napisać o swoich wrażeniach z jazdy. Są różne kaski i różne rowery i co Cię tak dziwi. To że są różne rowery to mnie nie dziwi, natomiast to że za tym idzie różnorodność kasków to dla mnie coś nowego nigdy nie zgłębiałem tego tematu bo jeździłem bez kasku. Dzięki temu tematowi wiele się dowiedziałem. Dziękuję Edytowane 6 Grudnia 2017 przez dark1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark1 Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 W dniu 6.12.2017 o 23:50, dark1 napisał: Postaram się go szybko przetestować i napisać o swoich wrażeniach z jazdy. Kask kilkukrotnie przetestowany w terenie. Jestem z niego bardzo zadowolony. Jest bardzo wygodny, lekki nie odczuwa się jego obecności w trakcie jazdy. Nadal jednak jestem średnio przekonany do jazdy w kasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1964 Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Pare kilometrów przejedziesz i się przekonasz to tak jak czapka w zimie ma być ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 53 minuty temu, dark1 napisał: Kask kilkukrotnie przetestowany w terenie. Jestem z niego bardzo zadowolony. Jest bardzo wygodny, lekki nie odczuwa się jego obecności w trakcie jazdy. Nadal jednak jestem średnio przekonany do jazdy w kasku. Srednio przekonany z jakiego powodu? Piszesz ze jest Ci wygodnie, wiec w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark1 Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 3 godziny temu, skom25 napisał: Srednio przekonany z jakiego powodu? Piszesz ze jest Ci wygodnie, wiec w czym problem? Nie chce wdawać się w dyskusję co do zasadności jeżdżenia w kasku czy bez. Jeżdżę na rowerze od 25 lat i nigdy nie miałem sytuacji gdzie kask miałby mi pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 17 Grudnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Teraz, dark1 napisał: Jeżdżę na rowerze od 25 lat i nigdy nie miałem sytuacji gdzie kask miałby mi pomóc. Samochód ubezpieczasz? To działa tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark1 Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Teraz, michuuu napisał: Samochód ubezpieczasz? To działa tak samo. Tak jak pisałem wcześniej nie chcę wdawać się w dyskusję czy jeździć w kasku czy bez. Kask który kupiłem jest bardzo dobry i mogę go polecić. Kask jest produktem który można sprzedać i na tym zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Kask jest rzeczą która może uratować Ci życie albo zdrowie. Naprawdę nie wiesz kiedy spotka Cie "niespodzianka", mnie spotkała na małym zjeździe który kończył się kamieniami z nasypu kolejowego. Pech chciał że zjeżdżając złapałem flaka z przodu, zanim zorientowałem się co się dzieje szorowałem już nogą po kamieniach. Jak potem się okazało uderzyłem także głową na wysokości skroni. Ale co kto lubi, nie moja sprawa, nie moja głowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Było wielokrotnie nawet mi się nie chce na to zwracać uwagi :). Zwyczajowo ten co nigdy nie potrzebował kasku zaczyna go bezwzględnie używać zaraz po wyleczeniu pierwszego urazu głowy spowodowanego "rowerowaniem" :). Nie ma co takich edukować, wystarczy im życzyć aby pierwszy uraz nie był tym ostatnim. W myśl zasady niech każdy robi jak uważa i uważa jak robi :). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Hej. Po 5 latach używania kasku Giro Ionos, potrzebuję kupić nowy. Szukam czegoś do max 500zł, przewiewny, lekki i dobrze wyglądający (MTB-szosa). Przeszukałem internet i znalazłem kilka opcji, ale nie miałem z nimi do czynienia, więc chciałbym się dowiedzieć, który będzie wart zakupu. Generalnie szukam kasku z elementami koloru zielonego (pod strój), ale też biorę pod uwagę kolory białe, czarne oraz srebrne Na początek nieco droższa opcja, nad którą cały czas myślę, bo wygląda dość ciekawie, ale też nie do końca pasuje tak jaskrawy kolor http://allegro.pl/rudy-project-windmax-zawodniczy-kask-rowerowy-l-i7093215882.html Kolejna opcja to kaski ZeroSH+ SW, w różnych kolorach, ale okazało się, że zdjęcia katalogowe mijają się nieco z rzeczywistymi, jednak jestem ciekaw opinii. https://www.goride.pl/odziez-i-ochrona/zerorh-kask-zw-white-silver Na oku mam jeszcze http://allegro.pl/kask-szosowy-met-stradivarius-hes-road-pro-l-59-62-i6713372412.html http://allegro.pl/rudy-project-airstorm-kask-rowerowy-bialy-r-l-i6816574577.html http://allegro.pl/force-scorpio-kask-rowerowy-l-xl-i7093307581.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Skoro pasował Ci Giro i masz 500zł, może Cinder MIPS, albo w nieco innej estetyce Savant MIPS lub Fathom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Spasował, ale jest dość ciężki (320g), jednak nie ma problemu, aby wrzucić pod niego chustę czy czapkę. Poza tym chciałbym coś innego, bo po przejrzeniu powyższych ofert, jakoś nie mogę się przekonać ponownie do tej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 (edytowane) A może ktoś się wypowie na temat kasków Krossa? Moją uwagę przykuł model Samum. http://allegro.pl/kask-rowerowy-kross-samum-rio-rozm-l-i7105540207.html Jak wytrzymała jest regulacja w tym modelu? Edytowane 26 Grudnia 2017 przez .PaVLo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Grudnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 (edytowane) Mam ten, ale dla mnie w większym stopniu wygląd był priorytetem, a nie dodatkowe 5 deko : https://velo.pl/stroje/kaski-i-akcesoria/kaski/author/aero-x7 W rzeczywistości nie jest taki matowy. Ten jest lżejszy ( przynajmniej na " papierze " ) : https://velo.pl/stroje/kaski-i-akcesoria/kaski/author/sector Edytowane 26 Grudnia 2017 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Grudnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 ... a ja tam tylko tak dodam (nie pierwszy i nie ostatni pewnie raz, bo jak widać Społeczeństwo ciągle kupuje oczami a nie głową), że kask ma być dopasowany i wygodny a nie pod kolor cholewki pasować... Bo nawet najbardziej bajerancki, a niedopasowany, będzie wart tyle co jego waga jako śmiecia. Szacunek... I. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Nie każdy ma okazje przymierzyć kask, który go interesuje, dlatego często kupuje się "w ciemno". Jakbym chciał przymierzyć kilka kasków jakie mnie interesują, to muszę jechać ponad 70km w jedną stronę, bo w okolicznych sklepach nigdzie nie ma Giro, SH+ czy Rudy-ego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Ostatecznie wybrałem inny model, ale z RH+ ZeroRH+ ZY Carbon Fiber Matt Green Edytowane 6 Stycznia 2018 przez .PaVLo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterrrxd Napisano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Może ktoś opisać jak z komfortem dłuższego użytkowania Giro Foray? Przymierzałem w sklepie i był najwygodniejszy wśród kasków w tej półce cenowej, zastanawiam się jak wentylacja podczas dłuższej jazdy i czy warto dopłacić ok 70zł do wersji z MIPSem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beriam Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 W dniu 22.10.2017 o 19:10, Prz napisał: Już lepiej brać kask z Decathlonu albo zamówić z Planet X, ja tam za swojego Limara dałem 20 funtów, teraz.mają duży wybór Briko, też wygląda spoko i co najważniejsze zapewnia realne bezpieczeństwo a nie jego iluzję jak chinole. Mam obecnie 500 B'TWIN, ale już jest na końcówce. Zamówiłem Briko, zobaczymy z czym to się je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inbike Napisano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Generalnie warto szukać w sklepach internetowych, ewentualnie przymierzyć dany model kasku przed zakupem aby wiedzieć czy dany rozmiar jest dobry oraz czy jest nam wygodnie. Jakość i bezpieczeństwo wyznacza poniekąd półka, przedział cenowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterrrxd Napisano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Trochę "zachorowałem" na Giro Aeona, warty swojej ceny (500zł)? Czy lepiej zostać przy modelu Foray lub Savant (300zł)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Aeon ... to masz kask o wadze poniżej 200 g w rozmiarze M ... Foray i Savant to ponad 250g ... to nadal niedużo ale te 50 - 70g podczas dziesiątej godziny jazdy robi różnice :). Słowem Aeon kosztuje tyle bo jest lekki i nadal zapewnia ochronę a czy warto dopłacać sam sobie odpowiedz :). Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irackman Napisano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Coby nie mnożyć wątków ponad miarę... Szukam kasku- wydawało by się temat trywialny, ale mój sagan ma około 62 cm w obwodzie i jeszcze nie trafiłem na taki, który by na mnie bez bólu wszedł. A już o założeniu czegokolwiek pod spód to można zapomnieć. Ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssslawecki Napisano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Znajomy twierdzi, że ma "kwadratowy łeb" - choć bym nie przypuszczał - ale szukając rozwiązania zaczął chodzić po targach rowerowych i mierzyć kaski, by potem kupić wybrany model i rozmiar w sklepie. W marcu targi są w Warszawie, w październiku w Kielcach, nie wiem jak te gdańskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi